11 heel gewone zwangerschapskwalen.

gewone zwangerschapskwalen

Als je zwanger bent , krijg je last van heel gewone zwangerschapskwalen. Hoe erg dat is verschilt van vrouw tot vrouw.

Welke gewone zwangerschapskwalen kan je verwachten?

1.Met stip : de ochtendmisselijkheid.

Die ochtendmisselijkheid kan variëren van een beetje zeeziek tot ‘s morgens flink overgeven, tot een paar keer per dag de wc-pot omarmen. Het wordt veroorzaakt door de verandering in je hormonen. Meestal gaat de ochtendmisselijkheid na de eerste drie maanden over.
Het kan zijn dat je denkt: dit is niet gewoon. Neem dan contact op met je huisarts. Er bestaat een ernstige variant van zwangerschapsmisselijkheid : hyperemesis gravidarum

2.pijn in je onderrug

Gedurende je zwangerschap worden de bindweefsels om je gewrichten wat zachter, en beginnen uit te rekken, as voorbereiding voor de bevalling. Dat kan zorgen voor een druk op de gewrichten in je onderrug en je bekken. En die druk zorgt voor de pijn in je onderrug.
Heel lastig en soms ook pijnlijk, maar het kan geen kwaad. Lees verder

3.blaas en darm problemen

Geen fris praatje. Maar vrouwen kunnen enorm last hebben van vaak moeten plassen, maar ook helaas van een lichte incontinentie. Helemaal doorslaan naar de andere kant: je kan ook enorme moeite hebben met poepen. Verstopt zijn met andere woorden. Hier moet je toch een beetje mee oppassen; het kan leiden tot aambeien  Blaas en darm problemen zijn niet de leukste van de gewone zwangerschapskwalen, dat geven we direct toe.

4.je huid verandert.

Je kan donkere plekken om je ogen krijgen. De kleur van je huid kan ook wat donkerder worden. Dat kan plaatselijk zijn, maar ook gewoon all over. Moedervlekken en sproeten kunnen ook donkerder worden. Bijna altijd verdwijnen deze verkleuringen na de bevalling. Je kan een zwangerschapsmasker ontwikkelen

5.vermoeidheid

Ook een hele bekende heel gewone zwangerschapskwaal: die enorme vermoeidheid. Bij de meeste vrouwen duurt die niet langer dan de eerste drie maanden van de zwangerschap. Bij de pechvogels duurt het negen maanden lang. Probeer niet altijd al te flink te zijn. Geef gewoon toe aan die vermoeidheid en probeer zoveel mogelijk je rust te pakken.

6.hoofdpijn en indigestie

Zijn niet echte zwangerschapskwalen, maar zeker in het begin van je zwangerschap kan je er extra last van hebben. Probeer zo gezond mogelijk te leven. Zwangerschap kan , zeker in de eerste drie maanden hoofdpijn behoorlijk triggeren.  Op zich hoeft hoofdpijn niet gevaarlijk te zijn, maar er zijn wel een paar signalen die je serieus moet nemen.

7. kramp in je benen.

Kramp in je benen kan echt verschrikkelijk pijnlijk zijn. Laat je partner je voet omhoog zetten ( dat kan jij dus niet meer ) en stevig tegen je voet drukken. Niemand weet exact hoe die beenkrampen ontstaan. Ze zijn niet gevaarlijk. Wel heel naar

8.zwellingen

Opgezette enkels en voeten zijn heel normale zwangerschapskwalen . Er is wel iets aan die opgezette voeten te doen

9.vaginale afscheiding

Als je zwanger hebben alle vrouwen meer vaginale afscheiding. Dat komt omdat de cervix en de zijkanten van je vagina in je zwangerschap zachter worden. Maar en dit is de goede kant van de medaille : de afscheiding helpt ook infecties tegen te houden die de vagina in zouden willen. Ja de natuur weerkt op wonderlijke wijze.

10.vaginale schimmel

Het mag dan een normale zwangerschapskwaal zijn, maar fris is anders. Niks aan te doen, zie het onder ogen. Je loopt meer risico op een vaginale infectie. Dat ligt aan de veranderingen in je hormoonhuishouding. Oestrogeen met name is de boosdoener.

11.spataderen

Ook dit is een van de normale zwangerschapskwalen, maar wel een die een blijvertje kan zijn! Ik heb van het eerste spatadertje met mijn benen omhoog gezeten. En dat heeft wel geholpen.

bron

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *