11 heel gewone zwangerschapskwalen.
Als je zwanger bent , krijg je last van heel gewone zwangerschapskwalen. Hoe erg dat is verschilt van vrouw tot vrouw.
En ook welke kwalen je krijgt, valt niet te voorspellen. Sommige vrouwen hebben gewoon heel erg pech en krijgen ze bijna allemaal. Een heel enkele vrouw zweeft op een roze wolk door de zwangerschap en heeft nergens last van ( let op wat ik zeg:een heel enkele vrouw! )
Welke gewone zwangerschapskwalen kan je verwachten?
1. Met stip op een: de ochtendmisselijkheid.
Die ochtendmisselijkheid kan variëren van een beetje zeeziek tot ‘s morgens flink overgeven, tot een paar keer per dag de wc-pot omarmen. Het wordt veroorzaakt door de verandering in je hormonen. Meestal gaat de ochtendmisselijkheid na de eerste drie maanden over. Maar drie maanden kunnen een eeuwigheid lijken! Het is lastig te zeggen wat nu echt helpt tegen die ochtendmisselijkheid. Elke vrouw heeft daar zo haar eigen middeltjes en oplossingen voor. Een kwestie van uitproberen wat bij jou past.
Let op Het kan zijn dat je denkt: dit is niet gewoon. Neem dan contact op met je huisarts. Er bestaat een ernstige variant van zwangerschapsmisselijkheid: hyperemesis gravidarum
2. Pijn in je onderrug
Gedurende je zwangerschap worden de bindweefsels om je gewrichten wat zachter, en beginnen uit te rekken, as voorbereiding voor de bevalling. Dat kan zorgen voor een druk op de gewrichten in je onderrug en je bekken. En die druk zorgt voor de pijn in je onderrug. Als je altijd pijnloos door het leven hebt gehuppeld is dat een rare sensatie, kan ik je uit ervaring verzekeren. “heee, pijn in mijn onderrug, ik ben toch zeker niet bejaard??” Nee, je bent niet bejaard: je bent zwanger.
Pijn in je onderrug is heel lastig en soms ook pijnlijk, maar het kan geen kwaad. Ik droeg graag een brede ceintuur van elastiek, dat gaf een gevoel van steun.
Lees hier het artikel over pijn in de onderrug
3. Blaas en darm problemen
Geen fris praatje. Maar kom wij zijn hier niet van de roze wolk, maar van de realiteit. Vrouwen kunnen enorm last hebben van hun blaas en heel vaak moeten plassen, maar ook helaas ka je ook last krijgen van een lichte incontinentie. Dat is gewoon echt zo niet leuk, maar er is even niets aan te doen. Inlegkruisjes zijn waarschijnlijk onvoldoende: gebruik je maandverband (#zucht)
Blaasproblemen ontstaan door de samentrekking en ontspanning van de blaas voor en na het plassen. Wanneer je zit te plassen, ontspannen de spieren rond je blaas en trekken ze zich samen terug wanneer je klaar bent. Maar dat terug trekken zorgt ervoor dat de rest van de plas wordt vastgehouden totdat je weer naar de wc gaat. Vandaar dat je zo vaak moet plassen…
Helemaal doorslaan naar de andere kant: je kan ook enorme moeite hebben met poepen. Verstopt zijn met andere woorden. Dat komt door de verandering van je hormonale huishouding en doordat je baarmoeder groter wordt en lekker op de darm gaat drukken.
Met darmproblemen moet je toch een beetje oppassen; het kan leiden tot aambeien
Blaas en darm problemen zijn niet de leukste van de gewone zwangerschapskwalen, dat geven we direct toe.
4. Je huid verandert, een veel gewonere zwangerschapskwaal dan je denkt
Je kan donkere plekken om je ogen krijgen. De kleur van je huid kan ook wat donkerder worden. Dat kan plaatselijk zijn, maar ook gewoon all-over. Moedervlekken en sproeten kunnen ook donkerder worden. Bijna altijd verdwijnen deze verkleuringen na de bevalling. Je kan een zwangerschapsmasker ontwikkelen En dat is veel minder leuk. Ga vooral niet onder de zonnebank als je zwanger bent. Dat kan ook voor verkleuringen zorgen die je moeilijk tot nooit meer weg krijgt.
Door de hogere productie van de hormonen progesteron en oestrogeenmelanocyte gaan de van nature al donkere delen van de huid zoals tepels, schaamlippen, binnenzijde dijen, oksels, donkerder verkleuren.
Een ander huidprobleem is acne, of eigenlijk moeten we zeggen: je kunt last krijgen van zwangerschapsacne
Striae
Striae is een van de meest gevreesde gewone zwangerschapskwalen, en dat is wel terecht: het is totaal niet gevaarlijk, maar het is ook echt niet mooi.
Eerlijk gezegd: het is best een beetje jammer… Maar we kunnen er wel over huilen: er is gewoon niks aan te doen (geef dus geen geld uit aan dure crèmes die beloven dat het wel kan)
5. Vermoeidheid
Ook een hele bekende heel gewone zwangerschapskwaal: die enorme vermoeidheid. Bij de meeste vrouwen duurt die niet langer dan de eerste drie maanden van de zwangerschap. Bij de pechvogels duurt het negen maanden lang. Probeer niet altijd flink te zijn. Geef gewoon toe aan die vermoeidheid en probeer zoveel mogelijk je rust te pakken. En vergeet ook je mentale vermoeidheid niet, als je voor het eerst zwanger bent. Je hele wereld staat op zijn kop… Dat is best wennen, ook al wil je nog zo graag moeder worden.
6. Hoofdpijn en indigestie
Zijn niet echte zwangerschapskwalen, maar zeker in het begin van je zwangerschap kan je er extra last van hebben. Probeer zo gezond mogelijk te leven. Zwangerschap kan, zeker in de eerste drie maanden hoofdpijn, behoorlijk triggeren. Op zich hoeft hoofdpijn niet gevaarlijk te zijn, maar er zijn wel een paar signalen die je serieus moet nemen, zoals extreem heftige (kloppende) hoofdpijn
– hoofdpijn in combinatie met koorts en/of hoofdpijn
– ineens slecht zien, of sterren en strepen zien
– ineens veel aankomen of veel afvallen
– vocht vasthouden
– pijn rechts in je bovenbuik in combi met hoofdpijn
Ga bij deze verschijnselen naar de huisarts!
7. Kramp in je benen, pijnlijk maar helaas ook een heel normale zwangerschapskwaal
Kramp in je benen kan echt verschrikkelijk pijnlijk zijn. Laat je partner je voet omhoog zetten (dat kan jij dus niet meer) en stevig tegen je voet drukken. Niemand weet exact hoe die beenkrampen ontstaan. Ze zijn niet gevaarlijk. Wel heel naar. Als jet over is, mag je chocola (heel veel)
8. Zwellingen
Opgezette enkels en voeten zijn heel normale zwangerschapskwalen. Er is wel iets aan die opgezette voeten te doen.
Wat denk je van lekkere voetenbadjes met bruisballen? Of lekker met de voetjes omhoog? Dat zorgt er tegelijkertijd voor dat jij niet meer kan opstaan om de koffie in te schenken. Ach ja…elk nadeel heeft een voordeel…
9. Vaginale afscheiding
Als je zwanger hebben alle vrouwen meer vaginale afscheiding. Dat komt omdat de cervix en de zijkanten van je vagina in je zwangerschap zachter worden. Maar – en dit is de goede kant van de medaille – de afscheiding helpt ook infecties tegen te houden die de vagina binnen willen dringen. Ja de natuur werkt op wonderlijke wijze. De vraag is nu even: is dit een gewone zwangerschapskwaal of een buitengewoon efficiënte zwangerschapsbescherming?
10. Vaginale schimmel ook een hele normale zwangerschapskwaal
Het mag dan een normale zwangerschapskwaal zijn, maar fris is anders. Niks aan te doen, zie het onder ogen. Je loopt meer risico op een vaginale infectie. Dat ligt aan de veranderingen in je hormoonhuishouding. Oestrogeen met name is de boosdoener. Alweer die hormonen….
11. Spataderen
Ook dit is een van de heel gewone zwangerschapskwalen, maar wel een die een blijvertje kan zijn! Ik heb vanaf het eerste spatadertje met mijn benen omhoog gezeten. Heel consequent in alle situaties. Je zult ervaren dat iedereen er begrip voor heeft, dat je geen spataderen wil. EN??? Hoor ik je denken: hielp het? Nou reken maar van yes!
lees ook: paracetamol en zwangerschap
respect voor alle dames! Ik zou het niet aankunnen vrees ik 🙂