9 zwangerschapskwaaltjes waar je liever niet over praat

zwangerschapskwaaltjes

Bij een zwangerschap horen nu eenmaal kwaaltjes. Het is niet die roze wolk, en dat weten we ook allemaal eigenlijk wel. We weten allemaal dat we last kunnen krijgen van misselijkheid, hoofdpijn en hormonen die door ons lichaam gieren. En ons humeur soms danig op de proef stellen ( om van  het humeur van de mensen  in onze omgeving maar te zwijgen.) Hoewel je dus liever niet praat over zwangerschapskwaaltjes, is het beter dat wel te doen!

Op sommige zwangerschapskwaaltjes zijn we minder goed voorbereid

Op sommige kwaaltjes zijn we minder goed voorbereid. Want over beschamende kwaaltjes als meer vaginale afscheiding, het voortdurend scheten laten of de ontlasting die vrij kan komen tijdens het persen, praten we minder graag. En ja..vind je dat gek?
Toch hoef je je nergens voor te schamen, heel veel andere zwangere vrouwen hebben er namelijk ook last van. Ze horen er nu eenmaal bij. Hieronder een lijstje om de belangrijkste ‘beschamende’ zwangerschapskwaaltjes onder de aandacht te brengen.

Winderigheid (flatulentie)

Een vervelend neveneffect van zwangerschap is winderigheid (flatulentie met een duur woord). Wat kun je hier tegen doen? Eet langzaam en bewust, kauw goed, eet meerdere kleine porties in plaats van een grote, eet zo gezond mogelijk en drink voldoende water.
lees meer over winderigheid :

Vaginale afscheiding (daar is geen duur woord voor)

Als je zwanger bent kun je meer last hebben van vaginale afscheiding. Wanneer de afscheiding wit of doorzichtig is, vloeibaar, plakkerig en slijmerig, dan is er geen probleem. Ga even naar de huisarts als de kleur verandert. Het kan zijn dat je dan een vaginale schimmelinfectie hebt opgelopen. Door de toename van de oestrogenen in je bloed heb je een grotere kans op een schimmelinfectie. Dit uit zich in dikke gele afscheiding en soms kan het tot jeuk leiden. Deze infectie is overigens goed te behandelen, maar gaat niet vanzelf over.

Tips:

  • Was je vagina goed met lauw water;
  • Gebruik geen zeep, ook geen speciale zeep voor de vagina;
  • Draag katoenen ondergoed;
  • Inlegkruisjes en maandverband kunnen ook voor een broeierig klimaat zorgen. Jij denkt: dat verschoon ik regelmatig en dan voel ik me niet zo smerig, maar ondertussen zitten die schimmels wel extra fijn te broeden. Dus doe dat liever niet.
  • Wil je toch een schoon gevoel hebben? Draag dan twee onderbroeken over elkaar heen met daartussen maandverband.

Ongewild urineverlies (Incontinentie)

Ongewild urineverlies is ontzettend vervelend, en gênant. Maar helaas heel normaal tijdens de zwangerschap. Vijftig tot zeventig procent van de vrouwen heeft aan het eind van de zwangerschap last van incontinentie. De oorzaken zijn: verslapping van de bekkenbodem en extra druk op de bekkenbodem. Ook na de zwangerschap hebben vrouwen vaak last van urineverlies door een verslapping van de bekkenbodemspieren. Dit herstelt vaak vanzelf. Eventueel kan een gespecialiseerde bekkenbodem fysiotherapeut daarbij helpen. Je kunt er zelf ook wel wat aan doen. Begin eens met voldoende tijd te nemen om te plassen. Het klinkt misschien raar, maar denk maar even na: hoe vaak ren je even naar het toilet om er 2 minuten later al weer af te vliegen? Druk, druk druk ? Doe dat niet ! Zorg dat je je hele blaas leegt en ga NOOIT uitgezakt zitten maar kantel altijd je bekken iets naar voren. Heb je hier last van of ben je bang op echt onhandige momenten urineverlies te hebben,( tijdens je afscheid voor het zwangerschaps verlof ) gebruik dan een inlegkruisje.

Zwangerschapsaambeien

Tijdens de zwangerschap is het hebben van aambeien een veelvoorkomend probleem. Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies van de darm vlak achter de anus. Eigenlijk zijn het een soort spataderen. Ze ontstaan door een hoge druk in de anus en de omgeving er om heen. Tijdens de zwangerschap zorgt de groeiende baarmoeder voor een druk in de buikholte. Maar ook hormonale veranderingen spelen een rol bij het krijgen van aambeien. Vooral tijdens de laatste zwangerschapsmaanden neemt de druk toe. Om aambeien te behandelen is het belangrijk om je stoelgang zacht te houden. Eet vezelrijk voedsel (bruin brood, fruit etc.) en drink veel water. Luister bovendien goed naar je lichaam en stel een toiletbezoek vooral niet uit. Ophouden maakt de ontlasting hard. En geloof mij :als jij tot die vrouwen behoort die alleen thuis “kunnen”, leer dat dan nu af !! Aambeien gaan nooit echt over en zijn behoorlijk pijnlijk ( en gênant). Aambeienzalf kan de jeuk en de pijn verzachten. Gebruik echter geen zetpillen. Een verkoelende gel op de anus kan vaak op helpen. Bij irritaties rond de anus kun je het best geen toiletpapier gebruiken. Beter is een nat washandje of vochtige toiletdoekjes.

Meer vaginale afscheiding

Vooral in de laatste fase van je zwangerschap kun je meer vaginale afscheiding krijgen. Zolang deze geen vreemde kleur krijgt, slecht ruikt of voor irritatie zorgt, is er niets aan de hand. Gebruik bij voorkeur geen inlegkruisjes, maar katoenen onderbroeken die je regelmatig verschoont. Als de afscheiding verkleurt, stinkt of irriteert, kun je een schimmelinfectie hebben. Raadpleeg dan je huisarts.

Wist je dat acnéook bij de zwangerschapskwaaltjes kan horn?

Door de zwangerschapshormonen worden de vetklieren in je huid gestimuleerd en kunnen puistjes ontstaan. Probeer van de puistjes af te blijven. Hoe meer je eraan gaat zitten, hoe erger het wordt. Verzorg je huid met een product dat bij je huid past of vraag advies aan een schoonheidsspecialist.

Haargroei

Hormonen zijn verantwoordelijk voor nog een andere vervelende bijwerking van de zwangerschap: haargroei op ongewenste plaatsen. De haargroei kan ontstaan op de borsten, buik en soms ook in het gezicht. Harsen of epileren met een pincet zijn de veiligste methoden voor ontharing tijdens de zwangerschap. Omdat de beharing niet altijd verdwijnt na de bevalling, vinden we dit echt een van de nare zwangerschapskwaaltjes.

Geur vermogen neemt toe: een ongemakkelijk zwangerschapskwaaltje

Sommige vrouwen gaan beter ruiken tijdens de zwangerschap. Hierdoor ontwikkelen ze een afkeer voor bepaalde geuren. Dit is echt een lastig zwangerschapskwaaltje. Want  er zijn ook vrouwen die hun vaginale afscheiding zelf gaan ruiken. Dit kan behoorlijk ongemakkelijk zijn, want ze maken zich zorgen dat anderen het ook ruiken. Dit is echter meestal niet het geval. De geur van de afscheiding is namelijk niet sterker geworden, hun reukvermogen is toegenomen. Denk je toch dat er iets aan de hand is? Ga dan naar de huisarts of de verloskundige om een schimmelinfectie uit te sluiten.

Ontlasting tijdens het persen

Sommige vrouwen kunnen hun ontlasting niet ophouden tijdens de bevalling. Dit is volkomen normaal en hier hoef je je niet voor te schamen. Je zult tijdens het persen hier ook echt niet mee bezig zijn. Mocht je je ontlasting niet kunnen ophouden, dan veegt de verloskundige dit keurig weg. Sommige vrouwen merken het niet eens. Het belangrijkste is dat jij je concentreert op het persen.

Bron: Babyvandaag.nl -en Ilona Meernik
Bronnen: WebMD

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *