De ziekte van PUPPP

PUPPP

Jeuk, de ziekte van PUPPP

Als je zwanger bent, word je vaak gezegd ervan te genieten. Maar niet alle zwangere vrouwen brengen negen maanden op een roze wolk door. Naast de ‘gewone’ zwangerschapskwaaltjes, zijn er namelijk vele klachten waar je last van kan krijgen. Eén daarvan is jeuk, en dan hebben we het niet over ‘normale’ zwangerschapsjeuk, maar de aandoening PUPPP.
PUPPP staat voor Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy en is één van de veroorzakers van jeuk tijdens de zwangerschap.

Afweerreactie

De oorzaak van PUPPP is tot nu toe nog onbekend. Mogelijk is er sprake van een afweerreactie tegen bepaalde stoffen uit de placenta. Zo’n 1 op de 240 vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met PUPPP.

De aandoening is ongevaarlijk voor de baby, maar zeer vervelend voor de aankomende moeder. In de laatste weken (meestal rond de 36 weken) van de zwangerschap ontstaan hevig jeukende rode bultjes of rode plekken op de huid van de zwangere buik, ook wel galbulten of urticaria genoemd.

Jeukstillende middelen als je PUPP hebt

PUPPP kan zich ook uitbreiden naar andere delen van het lichaam (bovenbenen, billen en armen). De uitslag en de klachten zullen na de geboorte van het kind vanzelf weer verdwijnen.

Als de jeuk te erg wordt, kan een arts lokale jeukstillende middelen voorschrijven, zoals bijvoorbeeld milde hormooncrèmes of sommige soorten antihistaminica. Door de zwangerschap is de arts beperkt in de keuze van geneesmiddelen.

In zeldzame gevallen komt het voor dat een zwangere vrouw ’s nachts niet meer kan slapen van de jeuk. In samenspraak met de gynaecoloog kan dan worden besloten de zwangere vrouw medicijnen te geven om in slaap te komen en voor een nacht op te nemen in het ziekenhuis om tot rust te komen. Ook kan worden besloten de bevalling eerder in te leiden, rond de 37 weken.

Kans op herhaling

Bij een volgende zwangerschap is de kans op herhaling van PUPPP klein. De klachten kunnen opnieuw ontstaan, maar het hoeft niet.

Bron :www.gezondheidsnet
Bronnen: Huidinfo, Huidarts, Medicinfo
12-04-2012
Laatst gewijzigd op: 13-04-2012

lees ook : geen fijn praatje..

PUPPP

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.