De ziekte van PUPPP

PUPPP

Jeuk, de ziekte van PUPPP

Jeuk, de ziekte van PUPPP

Naast de ‘gewone’ zwangerschapskwaaltjes, zijn er ook andere kwalen waar je last van kan krijgen en die zijn vaak echt niet leuk. Zo’n kwaal is PUPPP:  Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy, in gewoon Nederlands: zwangerschapsjeuk

Wat is PUPPP?

PUPPP is een geval van enorme, echt niet meer leuke jeuk, die bizar genoeg alleen voorkomt bij zwangere vrouwen, die voor het eerst zwanger zijn, in het laatste stadium van de zwangerschap.
Het is niet helemaal duidelijk hoe vaak PUPPP nu voorkomt, bijna alle bronnen zeggen iets anders, gemiddeld kom ik uit op 1 op de 250 zwangerschappen, maar daar kan ik me in vergissen.

Hoe ontstaat PUPPP

Het is raar maar waar: dat weet men niet.  Er zijn alleen maar ideeën over, die ik hier met je deel.

1) Snelle gewichtstoename van de moeder
Het zou kunnen dat de jeuk wordt veroorzaakt door dat de moeder snel, veel aankomt, de snelle rek van de buikwand, zo is de redernatie, zorgt dan voor een ontstekingsreactie.
Deze theorie is gestoeld op het feit dat veel zwangere vrouwen die PUPPP kregen, later een twee- of meerling baarden. Of een bijzonder zware baby.

2) Afweerreactie
Er wordt ook wel gedacht dat PUPPP een afweerreactie van de moeder is op bepaalde stoffen in de placenta.

Wat is het in ieder geval niet?
Er is onderzocht of er aanwijzingen waren voor een auto-immuunziekten, atopie of zwangerschapsvergiftiging, maar die heeft men niet kunnen vinden

Is het gevaarlijk?

Het is een hele nare kwaal, maar de goede kant van het verhaal is, dat het geen kwaad kan: niet voor de moeder en niet voor het kind.
Maximaal een week na de bevalling, verdwijnt de jeuk.
PUPPP komt zelden terug, in een volgende zwangerschap, dus daar hoef je je ook geen zorgen om te maken. Als het wel terugkomt, ben je naar alle waarschijnlijkheid zwanger van een twee- of meerling.

Hoe ziet PUPPP eruit

Het begint gemiddeld rond de 36 weken zwangerschap, met heel erg jeukende rode bulten of rode plekken op je buik. Die plekken worden ook wel galbulten of urticaria genoemd.
Het kan beperkt blijven tot jeuk op de zwangere buik, maar met een beetje pech verspreid het zich over je hele lichaam  (bovenbenen, billen en armen)

Jeukstillende middelen als je PUPP hebt

Er zijn natuurlijk huismiddeltjes zoals mentholpoeder, amandelolie, die kunnen best wel verlichting geven. Afhankelijk van hoe erg je het te pakken hebt. Was jezelf maar een keertje minder (en zeker niet met zeep) want daar droogt je huid van uit en hoe droger je huid, hoe meer de jeuk een kans krijgt.

Als de jeuk te erg wordt, kan een arts plaatselijke jeukstillende middelen voorschrijven, zoals bijvoorbeeld milde hormooncrèmes of sommige soorten antihistaminica. Doordat je zwanger bent, is de keus in geneesmiddelen natuurlijk kleiner dan normaal.

In zeldzame gevallen komt het voor dat een zwangere vrouw ’s nachts niet meer kan slapen van de jeuk. In samenspraak met de gynaecoloog kan dan worden besloten de zwangere vrouw medicijnen te geven om in slaap te komen en voor een nacht op te nemen in het ziekenhuis om tot rust te komen. Ook kan worden besloten de bevalling eerder in te leiden, rond de 37 weken.

Bron :www.gezondheidsnet
Bronnen: Huidinfo, Huidarts, Medicinfo, huisartsen.com

lees ook: geen fijn praatje.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *