Blaas en darm problemen als je zwanger bent

vaak moeten plassen

Vaak moeten plassen is van alle blaas en darm problemen in de zwangerschap wel de bekendste

Wanneer je zwanger bent kunnen je blaas en darmen behoorlijk opspelen. En , laten we maar even duidelijk zijn : het zijn geen frisse praatjes. We hebben het over zaken als: niet kunnen poepen, teveel en te vaak moeten plassen, en tijdelijke incontinentie. In dit rijtje horen aambeien ook thuis, die hebben we in een apart artikel ondergebracht.

Is er wat aan deze zwangerschapsproblemen te doen?

Hmmmm. Niet zo heel erg veel…gezond eten en blijven bewegen is eigenlijk het enige advies…

 Constipatie

Dat is het nette woord voor niet naar de wc kunnen. En geloof mij ( been there) na drie dagen niet kunnen poepen, voel je je verschrikkelijk. Wat kan je gebeuren?
Het kan zijn dat je minder vaak naar de wc gaat als je normaal deed. Soms is het zo  dat je enorm moet persen om je darmen leeg te krijgen. Het kan je ook gebeuren dat je heel harde, zeg maar keutels er uit krijgt.

Wat kan je aan constipatie doen?

1 eet in ieder geval vezels! Maakt niet uit hoe maar eet ze. Kijk op internet waar allemaal vezels in zitten, kies daar uit wat je het lekkerste vind en eet er veel van.

2 Blijf bewegen zodat je je spieren soepel houdt.

3 Drink water ! Ook als je geen dorst hebt.

 Vaak moeten plassen.

Het vaak, wat zeg ik , heel vaak moeten plassen, kan al vroeg in je zwangerschap beginnen. En met een beetje pech, duurt het negen maanden lag. Aan het einde van je zwangerschap heb je de drang om te plassen te danken aan het hoofdje van je baby die tegen je blaas duwt.

Heel vrouwen vinden het echt reuze vervelend om s nachts hun bed uit te moeten om te plassen. En eerlijk gezegd : dat is het natuurlijk ook gewoon. Je kan proberen ’s avonds laat niet of minder te drinken. Maar let dan extra goed op dat je overdag genoeg binnen krijgt.
Een trucje dat sommige vrouwen helpt is het volgende : schommel terwijl je aan het plassen bent heen en weer. Dat vermindert de druk van de baarmoeder op je blaas. En dan kan je beter alles eruit plassen. En hoef je niet zo snel alweer…

Als het plassen brandt of steekt, of je ziet bloed in je urine, dan heb je waarschijnlijk een blaas ontsteking. Ga binnen 24 uur naar je huisarts.

Incontinentie

Incontinentie is ook zo’n vervelend zwangerschap probleempje. Of vervelend, zeg maar gewoon gênant. Dat je ineens urine verliest, wanneer je lacht of niest, of gewoon als je opstaat, komt omdat je bekkenbodemspieren ( de spieren om je blaas) een beetje beginnen te ontspannen, om zich voor te bereiden op de bevalling. Dit soort incontinentie is bijna altijd te verhelpen. Vind je het echt niet leuk meer? Praat er dan over met je verloskundige

bron 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *