Datumcalculatie

bevallingsdatum uitrekenen

Hoe lang duurt een zwangerschap En hoe kan je je bevallingsdatum uitrekenen ?

Officieel duurt een zwangerschap veertig weken of 280 dagen. Je begint met tellen op de eerste dag van je laatste menstruatie. De bevruchting gebeurt ongeveer veertien dagen later ,maar toch wordt bij de berekening altijd van de eerste dag van je laatste menstruatie uitgegaan. Dus als je bijvoorbeeld tien weken geleden voor het laatst ongesteld bent geworden, ben je officieel tien weken zwanger, ook al is je toekomstige baby waarschijnlijk nog maar acht weken oud.  Dit betekent ook dat een zwangerschap langer duurt dan negen maanden. De duur komt eerder in de buurt van de tien maanden. Daarom praat men in medische kringen eerder over weken van een zwangerschap dan maanden.

Hoe kan je je bevallingsdatum uitrekenen ?

Als je een regelmatige cyclus hebt kan je zelf de vermoedelijke calculatie maken met de datumcalculator op onze hoofdpagina.

Echografie

Een echografie na 10 tot 13 weken zwangerschap kan je een redelijk goede inschatting geven van je vermoedelijke bevallingsdatum. Op de echo kan de arts zien of je baby groter of kleiner is dan de datum van je laatste menstruatie doet vermoeden. Als de afmeting van je baby van hoofd tot billen meer dan drie of vier dagen afwijkt van de eerder vastgestelde datum, zal de gynaecoloog de bevallingsdatum aanpassen. Wanneer echo’s later gemaakt worden, wordt het moeilijker de leeftijd van de baby vast te stellen.

Klopt de bevallingsdatum altijd?

Meestal niet, de uitgerekende datum is een aanwijzing van de tij dat je ongeveer moet bevallen: maar 4 procent van alle baby’s wordt geboren op de dag waarop ze uitgerekend waren. De meerderheid bevalt iets later. Ga ervan uit dat je je baby kunt verwachten binnen twee weken voor of twee weken na de uitgerekende datum. Een zwangerschap is officieel dus pas over tijd na 42 weken. Gemiddeld duurt een eerste zwangerschap 8 dagen langer dan de uitgerekende datum. Een tweede baby komt gemiddeld drie dagen te laat. Ook als het hoofdje van de baby niet goed gedraaid ligt kan een zwangerschap langer duren.

Bron: instalatia

Ook is er een Chinese methode doormiddel van een Chinese kalender.

bevallingsdatum uitrekenen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *