Aambeien in je zwangerschap, je komt er nooit meer vanaf

aambeien in je zwangerschap

Aambeien in je  zwangerschap, het is voor mij een schrale troost te weten dat 7 op de 10 zwangere vrouwen last heeft van aambeien.

En voor de vrouw-met-aambeien die dit leest, geldt waarschijnlijk hetzelfde. Want aambeien in je zwangerschap: het is gewoon echt niet leuk…Als je  aambeien hebt, dan heb jij hebt er last van! En geloof maar niet dat aambeien “vanzelf” verdwijnen. 27 jaar geleden startte dochterlief de eerste aambei en 3 jaar later maakte zoonlief het werk af. En sinds die tijd heb ik ze dus…..aambeien.

Ik heb wel een troost voor je: ze komen en ze gaan, je hebt er niet doorlopend last van. Dat wel.

Hoe kom je aan aambeien?

Er zijn twee oorzaken: enerzijds zorgt het zwangerschapshormoon progesteron ervoor dat de wanden van aderen en spieren verslappen, dat gebeurt helaas ook bij de aderen nabij de anus. De veranderde hormoonhuishouding kan  ook  leiden tot constipatie, en dat geeft nog een  extra druk op de anus. En dan drukt het groeiende kindje ook nog eens  op de anus. De bevalling zorgt voor het laatste beetje druk….

Hoe zien aambeien eruit?

De bloedvaten in en rondom de anus  zijn dus verwijderd en uitgezakt. Je kan het vergelijken met spataderen, dat zijn het eigenlijk ook, maar dan op een zeer specifike plaats. Aambeien kunnen inwendig zijn, maar ook uitwendig. Uitwendige aambeien komen door de anus naar buiten. Ze zien eruit als blauwe knobbeltjes of trosjes van knobbels. Erg onsmakelijk, ik weet het maar het is zo het is…

5 tips bij aambeien tijdens de zwangerschap en daarna

1.    Eet voldoende voedingsvezels (bijvoorbeeld groenten, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, zemelen, aardappelen, bruine rijst en volkoren pasta) en drink minimaal 1,5 liter per dag.
* dit doe ik dus al jaren: ik zou je niet kunnen vertellen of het helpt, ik weet niet wat er gebeurt als je het niet doet…

2. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, minimaal een half uur per dag. Dit bevordert de darmwerking en de stoelgang.
* ik kan je uit ervaring vertellen: het werkt, in de tijd dat ik nog een ren-training deed, was ik soms heel blij als ik op tijd het eindpunt haalde…als je begrijpt wat ik bedoel…

3. Stel toiletbezoek niet uit als je aandrang hebt. Hoe langer je wacht, hoe droger en harder de ontlasting wordt en ddus hoe harder je moet persen en hoe meer aambeien je krijgt..
* klopt! Bij mij leidde het zelfs tot verstopping, helemaal dodelijk. Maak jezelf ook niet wijs, dat je alleen thuis kan poepen! Ga als je moet !

4. Vermijd hard persen tijdens de stoelgang.
* is niet altijd te vermijden, mocht het je gebeuren: kantel je bekken. Wat daarbij helpt is dat je iets onder je voeten zet. Heb je nog 2 telefoonboeken? Die doen bij mij de truc!

5. Reinig jezelf niet met wc-papier maar met een vochtige doek. Dep jezelf daarna voorzichtig droog.

*het is milieu-onvriendelijk ik weet het: maar ik gebruik lekker vochtig toiletpapier. Ik ben tenslotte een vrouw met aambeien….

lees ook : Genante kwalen als je zwanger bent

Aambeien, je kunt er mee leven.

Een tijdje terug schreef ik dat je van aambeien nooit meer af komt en dat is waar.

De hormonale oorzaak kan je meestal niet wegnemen  En als je ze eenmaal hebt gehad, blijjft het altijd een zwakke plek. Behalve dat de ondingen pijnlijk zijn, zitten ze ook daar waar, zoals deEngelsen het zo mooi zeggen: de zon nooit schijnt. Een plek waar je liever niet over praat.

Vandaar waarschijnlijk dat zo weinig vrouwen weten wat je kan doen om de narigheid te verminderen.

Om de druk weg te nemen, zijn er verschillende trucjes:

– een kiwi op de nuchtere maag zorgt voor een gemakkelijke stoelgang en is nog gezond en lekker ook. Als de kiwi’s je de oren uitkomen: probeer eens een pruim.

– de ontlasting kan je ook soepel houden door veel vezels, veel vocht en eventueel een theelepeltje lijnzaadolie.( als je durft, want lekker is anders). Je kan je vezels ook door de yoghurt mengen, dan heb je een gezond ontbijtje

– heb je echt last van aambeien of brandende pijn rond de anus? Je kunt de aambei voorzichtig terugduwen met een beetje zinkzalf of sudocrem. Dat zal je gelijk al een heel ander gevoel geven.

– voor de directe verlichting kan je ook een washandje nat maken, in de vriezer doen, dan stevig oprollen en tussen de billen klemmen. Zit misschien even iets minder prettig, maar werkt gegarandeerd.

Gelukkig kan de specialistische arts, de proctoloog, tegenwoordig ook echt je behandelen, zodat je aambeien voor een tijd ( met wat geluk voorgoed) verdwijnen.

  Veel voorkomende behandelingen van aambeien zijn:

– “scleroseren”: dit is het inspuiten van de aambei met een soort alcohol, waardoor de aambei van binnenuit verschrompelt.

– “elastiekje schieten”: met een Barron Band ligator wordt er een elastiekje om de aambei heen gezet waardoor de aambei afsterft.

– onder (locale) verdoving wegsnijden van de aambei of overtollige huid.

Het klinkt allemaal niet echt fijn, dat geef ik toe, maar ambeien zijn gewoon niet fijn en als je er van af kan komen, dan ben je dom als je het niet doet.

Schamen hoef je je niet: de artsen en verpleegkundigen zien de hele dag aambeien, alle soorten, alle maten: die kijken echt niet op van die van jou !

Bij de meeste behandelingen sta je met een half uurtje weer buiten en vraag je je daarna af waarom je daar zo lang mee hebt gewacht

 

aambeien in je zwangerschap

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *