Opgezwollen voeten tijdens je zwangerschap

opgezwollen voeten, zwangerschap

Opgezwollen voeten als je zwanger bent, is echt zo niet leuk.

Zwanger en opgezetten voeten

Opgezwollen voeten zijn gewoon al geen pretje, laat staan wanneer je zwanger bent. En nu we midden in een kleine hittegolf zitten, kan het ronduit vervelend zijn.
Je hebt er niks aan, maar je bent niet de enige…Gedurende de zwangerschap heeft ongeveer 75% van de vrouwen last van opgezwollen voeten.

Hoe kom je aan opgezwollen voeten?

Het zwellen van je enkels wordt veroorzaakt door overmatig veel vocht onder je huid.
Bedenk wel dat gedurende je zwangerschap, je lichaam 50 % ( en dat is een boel ) meer bloed en vocht aanmaakt dan normaal. Dat heeft een zwanger lichaam gewoon nodig. De steeds groeiende baarmoeder drukt op de bloedvaten en bemoeilijkt daardoor de circulatie van je bloed richting je hart. Dat zorgt voor zwellingen in de voeten, enkels en benen.
De hormonale veranderingen kunnen ook nog eens zorgen voor zwelling.

Blijven je voeten opgezwollen gedurende je hele zwangerschap?

Zoals gezegd: de zwelling in voeten en enkels tijdens je zwangerschap wordt veroorzaakt door het vasthouden van vocht in je voeten, enkels en benen. Het extra vocht dat je lichaam produceert zorgt ervoor dat je lichaam zachter wordt en zo kan uitdijen voor je baby.
Dat opzetten van je voeten is dus heel normaal en zal na de zwangerschap gewoon verdwijnen.
Als je erg moe bent, of het is erg warm, kan je er meer last van hebben dan normaal.
Zodra het minder warm wordt, of je slaapt beter, of bij voorkeur allebei, dan vermindert de zwelling ook.

Wanneer moet je je zorgen maken over  opgezwollen voeten als je zwanger bent?

Eigenlijk helemaal nooit, BEHALVE als je daarnaast ook nog last krijgt van een van de volgende sympthomen:
* Opgezet gezicht , vooral rond de ogen, en opgezwollen vingers en nog erger dan normaal opgezette voeten en enkels. Dat kan een teken van pre-eclampsia zijn, ga in datgeval snel even bij een arts langs.
* Wanneer het ene been sterker is opgezwollen dan het ander en je pijn hebt in je scheenbeen of heup. Dat kan een teken van een bloedpropje zijn. Dus… vandaag nog even bij een arts langs
* Een abnormale zwelling in je handen en polsen kunnen op een carpaal tunnel syndroom wijzen. Ook hiervoor moet je echt even bij een arts langs gaan.

Wat kan je doen tegen opgezwollen voeten als je zwanger bent?

* Persoonlijk vond ik een voetbad het meest relaxte dat ik op dit gebied kon bedenken.
* Verder veel met je voeten omhoog zitten, dat helpt echt en voorkomt ook spataderen! Ik deed het overal en niemand vond het erg.
* Af en toe je benen rekken en strekken, even op je tenen gaan staan en weer terug, dat soort oefeningetjes zijn ook fijn.
* Leen een paar makkelijke schoenen van iemand die een maat groter heeft dan jij ( dank lieve zus ) want op knellende schoenen lopen is echt hel.
* Ze zegen dat je niet teveel zout moet eten, maar dat deed ik persoonlijk toch al niet. ( denk erom he, in drop en chips zit ook zout)
lees ook zwanger de zomer overleven

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *