Hoe krijg je je kind achter dat scherm vandaan?

Hoe krijg je je kind achter dat scherm vandaan

Een van de grootste uitdagingen als ouder van deze tijd is het beperken van de schermtijd van je kind. Of het nu gaat om smartphones, tablets of televisies, de digitale wereld heeft onmiskenbaar een enorme aantrekkingskracht op kinderen. En soms op jezelf, aangezien ze dan even ‘zoet’ zijn en jij je eigen ding kunt doen. Over de negatieve invloed van al deze schermen gaan we het in dit artikel niet hebben. Nee, wij gaan juist eens kijken naar hoe je het voor elkaar krijgt dat jouw kind lekker gaat buitenspelen, tijd besteedt aan hobby’s en zich volop ontwikkelt.

  1. Trampoline in de tuin

Een heel effectieve en leuke manier om je kinderen van de bank te krijgen is door te investeren in leuk buitenspeelgoed. Een trampoline bijvoorbeeld! Je kind kan hier heerlijk zijn of haar energie op kwijt. Trampolines zijn leuk voor kinderen van alle leeftijden en bieden een ontzettend leuke vorm van lichaamsbeweging die de gezondheid en het welzijn bevordert. Het springen helpt bij het ontwikkelen van balans, coördinatie en spierkracht. Bovendien is het een activiteit die kinderen kunnen delen met hun vrienden, wat weer bijdraagt aan de sociale ontwikkeling. Zorg wel voor een trampoline die veilig en sterk is, zoals een trampoline van BERG.

  1. Sport

Als je kind een sport heeft die hij of zij leuk vindt, heb je eigenlijk het probleem voor het grootste deel al opgelost. Sporten houdt je kind actief en betrokken. Het kan fysieke vaardigheden ontwikkelen terwijl het ook leert over teamwork, discipline en doorzettingsvermogen. Sporten biedt niet alleen een gezonde dosis lichaamsbeweging, maar helpt kinderen ook om sociale vaardigheden op te bouwen en hun zelfvertrouwen te vergroten. Zorg dat je kind een sport kiest die bij hem of haar past, dit zorgt gegarandeerd voor plezier.

  1. Buiten spelen

Stimuleer je kind om buiten te spelen, het liefst met andere kinderen. Komen ze er zelf niet uit? Organiseer dan een leuke buitenspeeldag met allerlei spelletjes. Op internet vind je genoeg inspiratie voor dit soort spellen, van heel eenvoudig tot uitgebreide speurtochten of spelen met speciaal buitenspeelgoed. Wanneer je een paar keer het initiatief neemt, zullen de kinderen zelf leuke ideeën opdoen en waarschijnlijk hebben ze jou daar op een gegeven moment niet meer bij nodig. Zo sla je dus eigenlijk twee vliegen in een klap: je kinderen spelen buiten, samen met andere kinderen en ze zijn weer een stap verder in hun fantasie en ontwikkeling.

  1. Dagjes uit

Het organiseren van dagjes uit is een uitstekende manier om de routine te doorbreken en kinderen nieuwe en spannende ervaringen te bieden. Een bezoek aan een pretpark of dierentuin is waarschijnlijk favoriet. Maar ook een museum is een leerzaam uitje. Verder kun je ook een natuurwandeling of fietstocht maken met als beloning een lekkere pannenkoek. Dagjes uit stimuleren de nieuwsgierigheid en de leergierigheid van kinderen. Deze uitstapjes bieden een geweldige kans om als gezin waardevolle quality time door te brengen, terwijl kinderen de wereld om hen heen verkennen en nieuwe interesses ontdekken.

  1. Samen knutselen

“Ik verveel me.” Hoe vaak heb je dat al gehoord? Ga samen aan de knutsel! Door je kind te stimuleren met creatieve activiteiten, zoals knutselen, tekenen, handwerken of het bouwen van modellen, bied je een leuke afwisseling van het scherm. Als je samen met je kind gaat knutselen, stimuleer je de creatieve ontwikkeling en creëer je een ideale gelegenheid voor bonding. Als je dit regelmatig doet, zal je kind misschien zelfs de smaak te pakken krijgen en ook zelf aan de slag gaan. 

  1. Andere activiteiten

Natuurlijk zijn er nog veel meer activiteiten die je kinderen kunnen ondernemen om hun schermtijd te verminderen. Denk aan muzieklessen, scouting en allerlei clubjes. Zelfs vrijwilligerswerk behoort tot de mogelijkheden. Wat geschikt is voor jouw kind is afhankelijk van zijn/haar interesses, vaardigheden en leeftijd. Het belangrijkste is dat je met je kind meedenkt en het stimuleert om dit soort activiteiten te ondernemen. 

Kortom, het is een flinke uitdaging om je kind achter het scherm vandaan te krijgen. Tenslotte leven we in een digitale wereld. De schermen, de sociale media: het is een grote, laagdrempelige en verslavende verleiding. Ook voor volwassenen! Toch is het zeker niet onmogelijk. Het vergt wat inspanning van jullie kant, maar door leuke, spannende alternatieven te bieden kan jij je kind helpen een evenwichtiger en gezonder leven te leiden. Verken samen allerlei activiteiten, zodat je jouw kind een handvat biedt om zelf op die weg door te gaan. Het leuke is dat je zo samen plezier hebt en blijvende, mooie herinneringen creëert. Bovendien draag je bij aan een generatie die niet alleen digitaal vaardig is, maar die ook fysiek actief, sociaal verbonden en creatief is!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *