Geen verband tussen anti-depresiva in de zwangerschap en doodgeboorte

Anti depresiva zwangerschap en SSRI

Er zijn vrouwen die tijdens hun zwangerschap anti depresiva moeten slikken.
Lange tijd was het onduidelijk wat het gevolg van het slikken van deze middelen was op de zwangerschap.
Dat is natuurlijk vervelend, om niet te zeggen, gevaarlijk. Daarom is het goed dat er in Zweden een onderzoek naar is gedaan.
Olof Stephansson, van het Karolinska Institutet in Stockholm heeft langdurig onderzoek gedaan naar het gebruik van SSRI. En het gevolg daarvan op een zwangerschap. De studie werd uitgevoerd in Denemarken, Finland, Zweden en Noorwegen. En werd gehouden onder meer dan 30,000 vrouwen in de periode van 1996 tot 2007. Dat zijn veel vrouwen over een flinke periode. Zoals hoort bij een gedegen wetenschappelijk onderzoek, is het uitgebreid en diepgaand.

De onderzoekers verzamelde informatie over: Het gebruik van de moeder van SSRI. Recept -registraties. Ze verzamelden informatie over  kenmerken van de moeders. Bovendien legden ze vast hoe  de zwangerschap verliep. En tenslotte keken ze naar neonatale sterfte.

SSRI

SSRI ( in het Nederlands selectieve serotonine-heropname remmers) wordt gebruikt als anti depresiva. De laatste jaren werd aangenomen dat dit medicijn een negatieve werking zou hebben bij zwangerschap En  dat het zou zorgen voor aangeboren afwijkingen. Maar ook voor doodgeboorte, neonatale sterfte en post neotale sterfte. Dit blijkt dus toch niet het geval. En dat is natuurlijk heel fijn om vast te kunnen stellen.

Relatief kwamen aangeboren afwijkingen, doodgeboorte en neotale sterfte wel vaker voor onder depressieve zwangere vrouwen, die SSRI gebruikten. Echter de onderzoekers stellen dat het hier gaat om zware onderliggende problematieken.

Met andere woorden  dat niet het medicijngebruik de oorzaak van de narigheid is. Maar dat het  de problemen zijn, waarvoor de middelen geslikt werden. Dan moeten we denken aan serieuze psychiatrische problemen van de moeder. Zwangerschap op gevorderde leeftijd. Of ( ook een mogelijkheid) veel roken tijdens de zwangerschap. Je kan ook denken aan overmatig drank en drugsgebruik en andere verre gaande ongezonde levensstijlen.

lees ook: zwangerschapsdepressie

Bron: http://scienceblog.com/58848/anti-depressants-in-pregnancy-not-tied-to-stillbirth-infant-death/#PeVXw830AixUBMS6.99

SSRI

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *