Gênante zwangerschapskwaaltjes: winderigheid en spataderen

gênante zwangerschapskwaaltjes

Gênante zwangerschapskwaaltjes, ze zijn er in overvloed, we zetten ze op een rij en geven hier en daar een adviesje…

Winderigheid, met stip op nummer een van de gênante zwangerschapskwaaltjes

Iedereen, zwanger of niet, heeft last van winderigheid. Echt waar ( ga maar tellen ) maar een normaal gemiddeld mens laat ergens tussen de 15 en 40 (!) keer per dag een – geruisloos – windje.

Maar toch…

Nu je dit weet, voel je je waarschijnlijk al iets minder opgelaten over dat winderige gevoel wat je nu in je zwangerschap hebt. Je moet ook niet verbaasd zijn als je merkt dat je moet boeren.(ook dat is een bekend zwangerschapskwaaltje) En het kan je ook zomaar overkomen dat je de band van je broek of rok losmaakt omdat je je zo opgezwollen voelt, lang voor je daadwerkelijk een buikje hebt.

Je hebt last van winderigheid omdat de hoge dosis progesteron, die je lichaam nu produceert invloed heeft op je spijsvertering. Progesteron ontspant het zachte spier weefsel in je lichaam. Dus helaas ook het spierweefsel dat je helpt je voedsel te verteren. Het weinig fraaie resultaat is: je voelt je opgeblazen, winderig en je hebt last van je maag. Vooral als je lekker hebt gegeten. Je snapt nu waar het allemaal vandaan komt, maar het blijft een vervelend zwangerschapskwaaltje (is: om het, maar mild uit te drukken)

Later in de zwangerschap neemt de steeds groter wordende baby, steeds meer plaats in, in je buik. Daardoor kan de spijsvertering nog trager worden. En die baby die daar tegen je buik duwt kan ook voor een enorm opgeblazen gevoel zorgen.

Waar komt die winderigheid tijdens je zwangerschap vandaan?

Wind wordt gevangen tijdens je spijsvertering als je lucht hapt. En het is een normaal bij-product, wanneer je je eten verteert met de bacteriën in je dikke darm en in die zin dus helemaal geen zwangerschapskwaaltje…

De meeste wind raak je kwijt door dat opgeblazen gevoel en middels boeren. Het laatste beetje gaat er via je aan de andere kant uit: een scheet dus. Hoewel scheten – helaas – niet alleen tijdens de zwangerschap voorkomen en ook altijd behoorlijk vervelend zijn, nemen we ze in de lijst genante zwangerschapskwaaltjes op omdat je tijdens je zwangerschap er extra last van kan hebben. Zelfs vrouwen die helemaal niet winderig zijn, moeten er vaak aan geloven!
De meeste scheten worden veroorzaakt door voedsel dat niet behoorlijk verteerd is. Koolhydraten zijn meestal de boosdoeners. Maar sommige vetten kunnen ook een leuke bijdrage leveren.

Waar je winderig van wordt, kan van persoon tot persoon verschillen.

Wanneer je een lactose- intolerantie hebt, dan kun je ook winderig worden.
Mensen met een lactose-intolerantie maken niet genoeg lactase. Lactase is het enzym dat de lactose (de natuurlijke suiker in melk) afbreekt. En dat betekent dat je je opgeblazen gaat voelen als je te veel melkproducten eet (vergeet niet dat in veel ijsjes ook melk zit!)

zwangerschapskwaaltjes,winderigheid

Voeding die een opgeblazen gevoel of winderigheid kan veroorzaken.

Hoewel het natuurlijk van persoon tot persoon verschilt zijn er best een paar boosdoeners aan te wijzen als het gaat om winderigheid en een opgezette buik.

  • Artisjokken (eet ik persoonlijk toch maar in keer in de 10 jaar )
  • Asperges (dat is dan wel weer jammer)
  • Broccoli
  • Spruitjes
  • Bonen (maar dat wisten we al…)
  • Kool
  • Bloemkool
  • Pruimen

En alsof dit nog niet genoeg is, kan je ook last krijgen als je zaken hebt gegeten of gedronken waar fructose (natuurlijke suikers in fruit) of sorbitol (kunstmatige zoetstof) in zat.

Wat helpt tegen winderigheid

Logischerwijze, hou je vanzelf op met het eten van bepaalde producten, als je merkt dat dat een vervelend effect heeft. Niemand heeft echt behoefte aan dit zwangerschapskwaaltje, je bent tenslotte geen gasveld… Aan de ander kant: pas op dat je niet te veel groente uit je menu schrapt. Groenten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. En als je zwanger bent is gezond eten heel belangrijk. Dus …spruitjes en bonen en kool op avonden dat je toch nergens meer heen gaat (bye the way, manlief is misschien over te halen tot een wedstrijdje winden laten..)

Wees ook matig met erg vet en gefrituurd voedsel. Vet eten maakt absoluut niet winderig, maar kan wel een heel erg opgeblazen gevoel geven, omdat ze langzaam verbranden
En verder kan je de volgende trucs proberen, om te zien of dat helpt

  • Eet meerdere kleine maaltijden verspreid over de dag in plaats van 3 grote maaltijden.
  • Eet rustig! En kauw goed. Als je snel eet, neem je vaak ook lucht mee naar binnen, nou daar zit je niet op te wachten. De truc is om pas je vork weer vol te laden, als je de vorige hap helemaal op hebt. Werkt gegarandeerd
  • Zit rechtop als je eet of drinkt, zelfs als het maar een tussendoortje is. Rechtop zitten helpt je lichaam het voedsel te verteren.
  • Draag lekker los zittende kleding, kwel jezelf niet met strakke broeken en rokken. Heus, die komen wel weer!
  • Blijf bewegen! En bedenk: een wandeling is ook bewegen. Stap desnoods een halte eerder uit de bus en loop het laatste stukje.
  • Kauw niet te veel kauwgom, dan produceer je meer speeksel en dat maakt dat je vaker moet slikken.

Ben je winderig en heb je pijn in je maag, dat kan meer zijn dan een onschuldig zwangerschapskwaaltje...

En heb je het gevoel dat dit meer is dan een onschuldig zwangerschapskwaaltje? Neem dan contact op met je huisarts, Zeker als het echt pijnlijk is en vooral als die pijn aan een kant zit. Het kan een indigestie zijn, een buikgriep of voedselvergiftiging, maar ook pre-eclampsie, en dat is ernstig.

spataderen een goede tweede op de lijst van
gênante zwangerschapskwaaltjes

zwangerschapskwaaltjes, spataderen

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn niet alleen een zwangerschapskwaaltje. Maar zwangere vrouwen zijn er wel gevoelig voor. Het zijn uitpuilende blauwe of paarse aderen net onder de oppervlakte van je huid. Meest al zitten ze in je benen, maar dat hoeft niet per se. Spataderen zien er gewoon niet prettig uit, laten we het maar eerlijk zeggen en daarom horen ze bij de gênante zwangerschapskwaaltjes terwijl je helemaal niks aan kan doen dat je ze hebt!

Ongeveer een op de drie vrouwen heeft er last van, en het kwaaltje treft meer vrouwen dan mannen. Als ze in je familie zitten of als je te zwaar bent, loop je extra risico. In dat geval is het verstandig jezelf met regelmaat op dit zwangerschapskwaaltje te controleren. Het kan in de zwangerschap beginnen en blijvend zijn…(ik wil je niet bang maken)

Hoe ontwikkelen spataderen zich?

Aderen hebben kleppen die zorgen voor de juiste doorstroom van je bloed door je lichaam. Spataderen ontwikkelen zich op plekken waar die kleppen niet goed werken en de aderen wat slapper geworden zijn

Het bloed verzamelt zich op zo´n zwakke plek, de wanden van de ader beginnen op te rekken, om vervolgens in te zakken, de ader zwelt op en wordt zichtbaar onder je huid.

Waarom zitten spataderen in mijn benen.

Spataderen verschijnen vooral in je zwangerschap. Je baby, de placenta, je baarmoeder, alles in je buik wordt behoorlijk wat zwaarder, en dat drukt op je buik en op je onderste holle ader (je vena cava inferior om precies te zijn) Nu snap je waarom het ook een zwangerschapskwaaltje genoemd wordt, hoewel het dat in de strikte zin van het woord niet is.

Dit belangrijke bloedvat aan de rechterkant van je lichaam moet hard werken, om het bloed uit de organen in je onderbuik rond te pompen, en die druk op je holle ader maakt het lastig voor het bloed uit je benen om terug te stromen naar je hart.

Tegelijkertijd, circuleert er meer bloed door je lichaam en daarbij ook nog eens het zwangerschapshormoon progesteron dat je bloedvaten enigszins ontspant.

De combinatie van deze twee zaken maakt dat de aderen in je benen tijdjes je zwangerschap makkelijk opzwellen.

Het goede nieuws is dat ze na je zwangerschap ook weer makkelijk verdwijnen. (meestal zeg ik, ik heb er nog steeds een …)

Kan ik spataderen krijgen op andere plekken in mijn lichaam?

Hoewel de meeste spataderen op je benen verschijnen kunnen ze ook op andere plaatsen opduiken. Bijvoorbeeld rondom je anus, daar heten ze dan aambeien. Ook een van de gênante zwangerschapskwaaltjes, het zit toch op een plek waar je het niet makkelijk over hebt.

Ongeveer 4 procent van de zwangere vrouwen ontwikkelt spataderen, de meeste verdwijnen weer als de baby geboren is.

Wat zijn de symptomen van spataderen.

Niet alleen zien spataderen er nu echt niet leuk uit, ze kunne ook zorgen voor – jeuk en pijn in de huid net over de ader

  • opgezwollen enkels en voeten
  • pijnlijke benen

    Als je van al deze symptomen echt last hebt, ga dan naar je HA.

Kun je spataderen voorkomen

Helaas er is eigenlijk niet echt iets wat je kan doen om spataderen te voorkomen of te verminderen. Maar je kunt wel dit proberen:

  • Ga op je linkerzij liggen, zodat je de druk van je holle ader afhaalt.
  • Leg je voeten op een kussen en prop een kussen in je rug.
  • Blijf niet te lang staan, en als je echt langer moet staan beweeg dan zoveel mogelijk zodat je bloed blijft circuleren.
  • Doe zoveel mogelijk om te zorgen dat je bloed flink blijft stromen, een stevige dagelijks wandeling kan geen kwaad.
  • Als je aan een bureau werkt sla dan niet je benen over elkaar en leg je benen omhoog als het ook maar even kan.

Te vlug zwaar worden, kan spataderen veroorzaken, probeer dat te voorkomen….

lees ook: zwangerschapskwalen waar je liever niet over praat

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *