Waarom ben je misselijk tijdens je zwangerschap?

zwanger en misselijk

Zwangerschap misselijk, echt he-le-maal niet leuk

Misselijk als je zwanger bent, het hoort er nu eenmaal een beetje bij.
Maar de mate waarin je misselijk bent, kan van vrouw tot vrouw enorm verschilen.
De ene vrouw is een beetje “zee-ziek” in de eerste drie maanden, de ander klemt zich per dag verschillende keren aan de toiletpot vast.
Er is geen peil op te trekken. Het is heel lastig en vervelend, maar in de meeste gevallen, volstrekt ongevaarlijk.
Mocht het overgeven echt heftig worden, dan is het zaak naar je huisarts te gaan. Dan kan je last hebben van hyperemesis gravidarum. En daar moet je wel aandacht aanbesteden.
De vraag die elke vrouwdie is misselijk is in haar zwangerschap zich zelf stelt is:

Waarom ben je misselijk als je zwanger bent?

Dat is een heel goede vraag, want het antwoord daarop is – nog – niet gevonden.
Men denkt dat het hormoon hCG  de boosdoener is. Dit hormoon zorgt ervoor dat direct na de deling van het eitje hormonen worden aangemaakt die ervoor zorgen dat er geen nieuwe eisprong zal plaats vinden. Niet voor niks merk je vaak aan het misselijk zijn in de ochtend, dat je zwanger bent.
Bij de ene vrouw is dat hormoon ijveriger dan bij de ander. Dat zegt verder helemaal niks…Zelfs als je totaal niet misselijk bent, doet hCG z’n werk..
Aan het einde van de zwangerschap kan je misselijk zijn omdat je baarmoeder steeds groter wordt en tegen je maag aandrukt. Dat vind je maag niet misselijkheid fijn en die protesteert door je misselijk te maken. Op het moment dat de baby indaalt is die misselijkheid vaak over..

Of je tijdens je zwangerschap veel last van misselijkheid zal hebben, is echt een beetje een loterij…Het is ook niet erfelijk, dus als jouw zus kotsend haar zwangerschap doorkwam, hoeft het jou niet te gebeuren. En als jouw moeder nooit ergens last van heeft gehad, wil dat niet zeggen dat jij straks net zo’n bofferd bent.

Kan je iets doen aan zwangerschap misselijk zijn?

Er is aan die  niet veel  te doen. Natuurlijk vermijdt je alle voedsel waar je alleen al van de geur misselijk wordt, eet je kleine beetjes per dag en doe je , als het even kan, in de ochtend rustig aan.
Het is vaak een kwestie van zoeken en uitproberen wat jou helpt. Zo liep ik maanden rond met een thermosflesje munt thee…

misschien vind je wat weet jij over tattoos en zwangerschap ook leuk

zwangerschap misselijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *