Wat is hyperemesis gravidarum

hyperemesis gravidarum

Wat is hyperemesis gravidarum?

Hyperemesis gravidarum (HG) staat ook bekend als ernstige zwangerschapsmisselijkheid. En dat is het dus ook. Je moet zo vaak overgeven, dat je niet genoeg voedingsstoffen binnen kan houden om gezond te blijven. Het is een nare ziekte waar ongeveer 1% van de zwangere vrouwen last van heeft

Hyperemesis gravidarum is niet altijd eenvoudig te behandelen, en hoe eerder de diagnose gesteld wordt en hoe eerder de behandeling kan starten, hoe meer kans je maakt de ernstigste sympthomen te vermijden. Als Hyperemesis gravidarum niet goed behandeld wordt kan het leiden tot chronische uitdroging, gewichtsverlies , ondervoeding en ander nare gevolgen voor jou en voor je baby.

Hoe weet ik of ik hyperemesis gravidarum heb?

Vertel je verloskundige of huisarts dat je niets ( en dus ook geen vloeistoffen ) binnen hebt kunnen houden de laatste 24 uur. Bel ze eerder als je urine donker is en sterk ruikt en je onregelmatig plast ( minder dan om de 4-6 uur)
Waarschuw je huisarts of verloskundige ook op het moment dat:
je bloed gaat overgeven
koorts hebt
of pijn in je buik
als je je heel slap voelt
of flauwvalt.
Als je nog maar net zwanger bent en nog geen verloskundige hebt en ook geen huisarts, ga dan naar spoedeisende hulp in het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Hoe wordt hyperemesis gravidarum behandeld?

Je arts of verloskundige zal je waarschijnlijk aan het infuus leggen, omdat je uitgedroogd bent of raakt. Daarna worden er wat testen uitgevoerd om te controleren of er nog andere problemen spelen. Afhankelijk van je conditie ga je naar huis. Of blijf je in het ziekenhuis tot je via het infuus weer op krachten gekomen bent.
Veel vrouwen voelen zich al een stuk beter als ze de uitdrogingsverschijnselen te boven zijn. En ze zijn daarna instaat om met medicijnen die het overgeven tegen gaan, de zaak onder controle te houden. Er zijn voor Hyperemesis gravidarum heel veel medicijnen uitgeprobeerd. Het best te werken lijkt droperidol in combinatie met vocht, vitamienen en antihistamine diphenhydramine.
Zodra je het enorme overgeven onder controle hebt, kun je in een dag of twee weer beginnen te eten en te drinken.

Het kan zijn dat je nog een tijd een speciaal dieet volgt en medicijnen inneemt. En veel vrouwen blijven hun hele zwangerschap, ondanks alle medicijnen en dieeten wel een beetje last van misselijkheid houden. Maar nooit meer zo erg als in het begin.
De laatste paar jaar is Hyperemesis gravidarum wat meer in de belangstelling: naar verluidt heeft de Britse kroonprinses Kate er last van

Waar kan ik meer informatie over hyperemesis gravidarum krijgen?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwangerschapsmisselijkheid
of
Hyperemesis Education and Research Foundation website.

lees ook: wat je niet wil horen als je misselijk bent in je zwangerschap

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *