Ontspannen bevallen dankzij een VR-bril

Een VR-bril wordt op steeds meer plaatsen ingezet. Inmiddels maken verschillende ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken ook al gebruik van de VR-bril tijdens de zwangerschap of bevalling.

Wie de bril op zet, waant zich even ergens anders. Niet in de ziekenhuiskamer, maar op een tropisch strand, of zelfs onder water. Ondertussen klinkt rustige muziek en praat een rustige stem de zwangere in kwestie door meditatieoefeningen.

Minder pijn en stress door de VR-bril

Als je een VR-bril opzet, is het net of je ergens anders bent. Dit kan goed helpen om de stress van een onderzoek of bevallingen te verminderen. Voor veel mensen geeft de ziekenhuiskamer op zich al veel stress. Met een VR-bril ruil je deze omgeving virtueel om naar bijvoorbeeld een tropisch strand. De rust en ontspanning die hierdoor ontstaan, verminderen pijn, maar kunnen ook ingrepen als het draaien van de baby makkelijker maken.

Meer rust tijdens de bevalling

Ook tijdens de bevalling kan een VR-bril uitkomst bieden. Dit helpt vooral ook bij vrouwen die al eerder een traumatische bevalling hebben gehad, of bij vrouwen die de weeën nauwelijks kunnen opvangen. De VR-bril wordt niet de gehele bevalling gedragen. Vaak heeft de aanstaande moeder hem maar 30 tot 40 minuten op. Tijdens het persen moet hij af. Je kindje zal dus uiteindelijk niet op het tropische strand, in het bos, of in de oceaan ter wereld komen, maar voor die tijd kunnen de beelden, de muziek en de rustgevende stem het hele proces van bevallen wel aangenamer maken.

Grootschaliger onderzoek

De eerste ervaringen met de VR-bril tijdens de bevalling zijn heel positief. Bedenker Martine Wassen, gyneavoloog in het Limburgse Zuyderland Ziekenhuis hoopt op grootschaliger onderzoek. Hoe meer ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken de VR-bril gaan gebruiken, des te meer vrouwen kunnen op een prettiger manier bevallen en wellicht zelfs minder medicijnen nodig hebben.

Lees verder op Trouw, of bekijk een video op rtlnieuws

Lees verder op Baby en Kind: Moeder- en babysterfte in de wereld neemt maar niet af volgens WHO

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *