Reukzin tijdens je zwangerschap

reukzin

Je reukzin verandert als je zwanger bent.

Reuk en smaak, zijn hele belangrijke zintuigen. Vreemd genoeg realiseren we ons dat zelden. Hooguit zijn we ons van onze reukzin bewust als de hond erg stinkt… Hoe belangrijk reukzin en smaak zijn, merk je pas echt wanneer je zwanger bent.
Dan kunnen zowel reukzin als smaak ineens drastisch veranderen. Ze erg dat je het zelf niet eens meer kan volgen..
Iedereen kent de grappen over zwangere vrouwen die ineens augurken met slagroom willen eten.
En ook de minder sterke varianten van dit soort verhalen kennen we allemaal wel. Die vriendin die ineens niet van de choladebiskwietjes af kon blijven, de vriendin met de nachtelijk vreet-buien en ga zo maar door.

Misselijk worden

Maar wist je dat ook je reukzin sterk kan veranderen tijdens je zwangerschap ? Dat je zelfs miselijk kan worden van de lucht van je eigen vertrouwde parfum?
Of van de geur van koffie, terwijl je voor je zwangerschap moeiteloos 6 koppen per dag weg werkte??

Zwangere vrouwen kunnen het vermogen om geuren extra sterk waar te nemen ontwikkelen. Sommige vrouwen doen dat zelfs al in de eerste week van hun zwangerschap. Terwijl andere vrouwen pas in een later stadium van de zwangerschap hyperosmie (overmatige waarneming van geuren) ontwikkelen. En er zijn aanstaande moeders die geen enkele verandering in hun reukvermogen waarnemen.

Hyperosmie tijdens zwangerschap wordt veroorzaakt door het vrouwelijk hormoon oestrogeen maar wat de functie van een sterke reuk is, is nog niet helemaal duidelijk. Wetenschappers vermoeden dat het een beschermende functie heeft voor de ongeboren baby.

De afkeer van vieze luchtjes beschermt je tegen schadelijke stoffen. En beschermt daarmee ook de ongeboren baby.
En je zin in bepaalde voedingsstoffen kan een aanwijzing zijn dat je lichaam daar op dat moment behoefte aan heeft. Tenslotte moet je voor twee eten, is het niet ? ( nou ja dat laatste is een grapje natuurlijk)

lees ook: hoe belangrijk is gezond eten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *