innestelingsbloeding

HELLP: een weinig voorkomende maar heel nare zwangerschaps complicatie

HELPP is een afkorting van:
Hemolysis (bloedafbraak) Elevated Liverenzymes(leverfunctiestoornissen) Low Platelets. (afname van bloedplaatjes)
Helaas, staan de letters voor het juiste woord: help!!! Want dit is echt een heel nare en gevaarlijke zwangerschaps complicatie.
Niet het leukst om te lezen als je je als zwangere moeder ( en vader ) bezig bent met je zwangerschap. Maar hoe naar ook : ook dit kan je overkomen.
Aan de andere kant: ongeveer 1000 zwangere vrouwen per jaar krijgen ermee te maken. Dus maak je niet direct al te druk.

Wat is HELLP?

Er is sprake van een verhoogde afbraak van rode bloedcellen, een tekort aan bloedplaatjes waardoor de bloedstolling wordt ontregeld En dat kan leiden tot lever- en nierschade of het krijgen van een hersenbloeding of een beroerte. Je begrijpt: de zwangerschapscomplicatie HELLP kan levensbedreigend zijn voor moeder en kind.

Wanneer krijg je het HELLP -syndroom?

Meestal treedt deze zwangerschapscomplicatie op na de twintigste week van de zwangerschap.
Het kan een vervolg zijn van eerdere complicaties zoals: zwangerschapsvergiftiging, pre-eclampsie, zwangerschapshoge bloeddruk en eiwitverlies in de urine. Maar HELLP kan ook plotseling ontstaan tijdens een gezonde zwangerschap, of twee à drie dagen na de bevalling Recent onderzoek wijst uit dat het HELLP-syndroom zelfs aan het eind van de kraamtijd, dus na 7 à 8 dagen kan optreden, maar dit is wel een uitzondering.

HELLP-symptomen en klachten

De ene vrouw kan zich wat moe of grieperig voelen. Een ander voelt zich plotseling heel erg ziek. De klachten zijn echter te vergelijken met pre-eclampsie en zijn als volgt:
hoge diastolische bloeddruk
eiwit in de urine
vocht vasthouden(perifeer oedeem), sterke gewichtstoename
bandenpijn (om hoofd en/of buik)
pijn in de bovenbuik of onder de borst
pijn in de bovenrug of tussen de schouderbladen
hoofdpijn/sterretjes zien
misselijkheid en/of braken
tintelende vingers
Wanneer je deze klachten bij jezelf, of je partner opmerkt, neem dan meteen contact op met huisarts of verloskundige.

Behandeling HELLP

Vermoedt een behandelend arts of verloskundige dat er sprake is van het HELLP-syndroom, dan zal er een ziekenhuisopname plaatsvinden.omdat HELLP levensbedreigend kan zijn voor moeder en kind. In eerste instantie zal bedrust worden voorgeschreven. Hierdoor daalt de bloeddruk niet, maar komt wel alle energie de baby ten goede.
Daarnaast komt je zwangere lichaam tot rust. Het is noodzakelijk om de bloeddruk met medicatie onder controle te houden. Er wordt veelal gekozen om je kindje eerder te laten komen via een keizersnede of inleiding. Waarom? De placenta is de oorzaak van het ontstaan van het syndroom.
Bevallen is de enige oplossing om HELLP te beëindigen, want er bestaan geen medicijnen of diëten voor. De mogelijkheid bestaat dat de baby, of de moeder in het kraambed, komt te overlijden. Daarom is het van belang dat de diagnose HELLP zo snel mogelijk wordt gesteld om de behandeling te starten.

Toename van HELPP?

Gedurende de laatste jaren lijkt er een toename te zijn van het percentage vrouwen dat pre-eclampsie krijgt.
Door veranderingen in de samenleving is dat voor een deel te verklaren.
Het aantal kinderen per echtpaar neemt af. Onder alle zwangeren zijn er daardoor relatief veel vrouwen die een eerste kind krijgen. Het is bekend dat in de eerste zwangerschap meer pre-eclampsie voorkomt. Meer vrouwen met een eerste zwangerschap betekent dus in verhouding meer vrouwen met pre-eclampsie.

Daarnaast neemt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen zwangerschap worden toe. Pre-eclampsie is voor een groot deel een ziekte van bloedvaten. De kwaliteit van onze bloedvaten neemt helaas met het toenemen van de jaren ook af, waardoor makkelijker pre-eclampsie kan ontstaan. Dit betekent dus ook meer pre-eclampsie. Naarmate men ouder is neemt de kans op een meerling toe. Bij meerlingen is er vaker pre-eclampsie. Met de leeftijd neemt ook de vruchtbaarheid af. Er zullen dus meer vrouwen zijn die zwanger worden na een vruchtbaarheid bevorderende behandeling. Bij deze behandelingen ziet men ook vaker meerlingen en dus ook vaker pre-eclampsie.
Daarnaast speelt wellicht ook een vettere voeding (cholesterol) door toegenomen welvaart en meer gebruik van fast food een rol bij het krijgen van pre-eclampsie. Over de rol van milieuvervuiling en schadelijke stoffen in het milieu is weinig bekend. Men kan dus op dit moment niet zeggen dat dit een duidelijke rol speelt.
zoek hulp bij
Bronnen: www.fdg.unimaas.nl
http://www.hellp.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *