Pas op met light dranken in je zwangerschap

light frisdrank

Pas op met light frisdrank tijdens je zwangerschap

Voor zwangere vrouwen is het drinken van light frisdrank iets waar ze voorzichtig mee moeten zijn. Deze dikmakende suikers worden in deze drankjes vervangen door aspartaan of sacharine.

En deze twee stoffen verhogen het risico op een vroeggeboorte.

Er werd een significant verband gevonden tussen de consumptie van light frisdrank en een verhoogd risico van baby’s. Baby’s die voor de 37e zwangerschapsweek werden geboren ( met andere woorden: prematuren). Vrouwen die dagelijks light drank dronken hadden 38% meer kans op een vroeggeboorte. Dat wil zeggen: in vergelijking met vrouwen die geen light frisdrank dronken. Wanneer vrouwen 4 glazen light drank per dag dronken, nam het risico van vroeggeboorten toe met maar liefst 78%.

Het drinken van light frisdrank

Het drinken van light frisdrank heeft een enorme vlucht genomen. Omdat alle zwangere vrouwen zich heel bewust zijn van alle risico’s die overgewicht met zich mee kan brengen. Zeker tijdens een zwangerschap. Helaas lijkt het erop dat dit middel net zo erg is als de kwaal. Zwangeren moeten op zoek naar lekkere drankjes die niet vol suiker zitten. En geen alcohol bevatten en geen cafeïne. Water ? Daar word je toch ook niet blij van.  Een troost: Er werd geen verband gevonden tussen vroeggeboorten en suikerhoudende frisdrank.

Natuurlijk reageerden de producenten van deze zoetstoffen behoorlijk nijdig. Zij wijzen op de grote hoeveelheid  van wetenschappelijke studies. Deze studies tonen aan  dat zoetstoffen geen schadelijke effecten hebben. Juist overgewicht is voor zwangere vrouwen een groot risico.En zo blijven we ruzie maken….

De Deense wetenschappers zelf blijven voorzichtig met hun beweringen. Volgens hen hoeven zwangere vrouwen niet direct bang te worden van de uitslagen van het onderzoek. Het idee dat zoetstoffen veel beter zijn dan suiker, valt echter te betwijfelen. “Wat wij in ons onderzoek gevonden hebben, vraagt om meer aandacht”, aldus een van de onderzoekers.

Bron :
Halldorsson TI, Strøm M, [..], Olsen SF. Intake of artificially sweetened soft drinks and risk of preterm delivery. A prospective cohort study in 59,334 Danish pregnant women. Am J Clin Nutr 2010; 92(3):626-33

en http://nieuws.nl.msn.com/optimistisch/onderzoek-light-dranken-verhogen-kans-op-vroeggeboorte.

lees ook: visolie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *