fbpx

Bevalling

15 juni 2010| door: Admin |1242 Views|0 Comments
Bevalling

En dan is het eindelijk zo ver….. de bevalling !

Bevalling

Als de bevalling zich aankondigt, begint de geboorte van je baby. Je kunt waarschijnlijk niet wachten tot je je baby kunt vast houden!
Hieronder zie je alle termen die met bevallen te maken hebben. Je kan doorklikken op de info die jij nodig hebt!
We wensen je een fantastische bevalling toe.
Het team van Babyenkind.

Alles wat met de bevalling te maken heeft

Baarmoeder

Je baby groeit in de baarmoeder. De baarmoeder zorgt ervoor dat je baby geboren wordt.

Geboortekanaal

Het baringskanaal begint bij de botten van het bekken, het benige baringskanaal. Het benige baringskanaal gaat over in het weke baringskanaal: de baarmoedermond, de vagina en de bekkenbodemspier.

Hormonen en de bevalling

Bevallen wordt gestuurd door hormonen. Prostaglandine, oxytocine, adrenaline en endorfine worden door je lichaam aangemaakt.

Tekenen

Voor de bevalling begint zijn er vaak al wat tekenen dat de bevalling eraan zit te komen. Hier volgt een schema met de meest voorkomende tekenen, hoewel dit bij iedere vrouw anders kan zijn.

Opwekken van de bevalling en stimuleren van de weeën

Soms is het nodig de bevalling op te wekken of de weeën te stimuleren. Deze methodes kunnen helpen.

Verweken en verstrijken

Voordat de baarmoeder kan ontsluiten moet de baarmoedermond eerst verweken en verstrijken. Pas als dit hele proces van verweken en verstrijken is voltooid kan er ontsluiting ontstaan.

Voorweeën

Vanaf een aantal weken voor  je echt gaat bevallen kan je voorweeën krijgen. Voorweeën leiden niet tot ontsluiting, maar bereiden de baarmoeder en baarmoedermond voor op de bevalling, de baarmoedermond is aan het verweken en verstrijken.

Breken van de vliezen

De bevalling begint in 10% van de gevallen met het breken van de vliezen. Hoe ziet vruchtwater eruit? Wat moet je doen als je geen weeën krijgt na het breken van de vliezen? Wanneer breekt de verloskundige de vliezen?

Weeën

Weeën hebben een aanloop, een hoogtepunt en een uitloop. Het belangrijkste kenmerk van goede weeën is dat ze steeds krachtiger worden en steeds langer gaan duren.

Rugweeën

Veel vrouwen hebben tijdens de laatste paar centimeters last van scherpe pijn onder in de rug, ook tussen de weeën door gaat deze pijn vaak niet weg.

Houdingen opvangen van de weeën

Weeën kun je het beste opvangen in een verticale houding.

Ontsluiten in het ziekenhuis

Thuis ontsluit het beter. Nergens voel je je zo jezelf als thuis en kan je je op allerlei manieren laten gaan. Het kan zijn dat de ontsluiting geheel of gedeeltelijk in het ziekenhuis plaatsvindt.

Steun en begeleiding

Goede begeleiding en steun tijdens de bevalling is van essentieel belang. De pijn is beter te verdragen en de bevalling loopt vlotter als er iemand bij je is die je volledig vertrouwd.

Omgaan met de pijn

Je tegen de pijn verzetten, maakt de pijn juist ondraaglijk. Probeer met de pijn mee te gaan. Eenaantal tips om dit te doen.

Persweeën

De persweeën zorgen ervoor dat de baby naar beneden geperst wordt.

Houdingen tijdens het persen

Uit onderzoek is gebleken dat het persen in zittende of staande houding vlotter verloopt. Dit komt omdat de zwaartekracht meewerkt en omdat het bekken net iets ruimer is als je zit of staat.

Lees ook: Bevallen in het water

voorbereiding op de bevalling
voorbereiding op de bevalling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *