Zwangerschapsacne, hoe ziet dat eruit?

zwangerschapsacne

Alsof je al niet genoeg aan je hoofd hebt, kun je tijdens je zwangerschap ook nog eens last krijgen van zwangerschapsacne.

Als jij in je pubertijd gezucht en gesteund hebt over die vervelende acne, dan betekent dat niet automatisch dat je nu ook last krijgt van zwangerschapsacne.
Een ander woord voor zwangerschapsacne is acne vulgaris Acne betekent niet meer en niet minder dan dat je last hebt van verstopte ( en soms ontstoken) talgklieren.

Er zijn vrouwen die juist tijdens hun zwangerschap een prachtige stralende huid hebben, zo’n huidje wil je een leven lang wel houden! Voor andere vrouwen is het minder rooskleurig: zij hebben het eerste trimester, maar soms ook negen maanden lang last van acne. Ze zitten dan gewoon onder de puistjes, want ze kunnen ook opduiken op je rug, je armen en je decolleté. De vraag is natuurlijk: hoe kom je eraan?

Hoe ontstaat zwangerschapsacne?

Zoals bij zoveel zaken tijdens je zwangerschap: de hormonen zijn de schuld…Het is in het geval van zwangerschapsacne vooral het hormoon progesteron, die de grote boosdoener is. Dit hormoon stimuleert namelijk de aanmaak van talg. In principe heeft je lichaam die talg heel hard nodig om je huid te beschermen. Door het laagje talg blijft je huid namelijk vochtig. En dat voorkomt weer dat bacteriën zich in je huid nestelen. Het jammer is alleen dat wanner die beschermende talg in aanraking komt met dode huidcellen er puistjes ontstaan. Daar hopen de bacteriën zich op die gaan ontsteken en …daar is de acne.

Wat kan je doen tegen acne?

Helaas zijn er meer dingen die je moet laten, dan die je kan doen.
Hier volgt een rij met zaken die je beter kan laten wanneer je je zwangerschapsacne wil bestrijden.

  • uitdrukken
  • peuteren
  • scrubben
  • stomen met kamillen
  • bedekken met make-up
  • medicijnen slikken

Tijdens je zwangerschap is je huid heel gevoelig, daarom is het onverstandig je huid met –zeg maar- “geweld” schoon te maken. Zaken als uitdrukken (hoe verleidelijk ook) en scrubben, irriteren je huid en dat maakt de zaken echt niet beter.

Wat het enige wat je kan doen, is je gezicht wassen met milde zeep en afdrogen met een zachte en heel schone handdoek. En wachten: na de zwangerschap is ook de zwangerschapsacne verdwenen.

Het komt niet door het eten

Inmiddels weten we allemaal wel dat voeding en acne niet zo heel veel met elkaar te maken hebben. Dat is dubbel en dwars zo bij zwangerschapsacne. Je weet nu dat dat door het hormoon progesteron veroorzaakt wordt. En dat hormoon eet niet, ook geen chocola, varkensvlees of patat.
Op een serieuzer level: wetenschappelijk is nooit aangetoond dat geen chocola, varkensvlees of patat acne veroorzaken.
Overigens is ook bewezen dat een gezonde lifestyle goed is voor moeder en kind: het kan nog steeds geen kwaad je een beetje in te houden bij een food cravings

een bakerpraatje tot besluit

Als je acne hebt, ben je zwanger van een meisje en weet je waarom dat zo is?
Dat meisje is in de baarmoeder al jaloers op jouw schoonheid en probeert die te verminderen door jouw puisten te bezorgen….

lees ook eens: is het normaal dat ik me zo boos voel in mijn zwangerschap

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *