Mag je paracetamol slikken als je zwanger bent?

paracetamol in je zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, laat je een heleboel dingen staan: je glaasje wijn, schaaldieren, rauwmelkse kazen om er maar een paar op te noemen. En je maakt de kattenbak niet meer schoon ( er zijn ook lichtpuntjes)
Maar wat nu, als je pijn hebt? Laten we eerlijk zijn, als je zwanger bent, kan het behoorlijk afzien zijn.|Hoofdpijn in de zwangerschap is bijvoorbeeld een veel voorkomend kwaaltje. Normaal gesproken neem je bij hoofpijn even een paracetamolletje. Maar mag dat nu wel?

Paracetamol mag, maar…..

Je snapt het al: zo min mogelijk. Nu is zo min mogelijk natuurlijk een lastig begrip. Wat de een veel vindt, vind de ander weinig. Houd je gewoon aan de volgende regels:

  • Gebruik niet meer paracetamol per dag als in de bijsluiter staat aangegeven.
  • Gebruik nooit langer dan 5 dagen paracetamol.

Is de pijn niet over ondanks de paracetamol? Ga dan naar je huisarts en overleg daar wat je het beste kan doen.

Hoe veilig is paracetamol tijdens de zwangerschap?

Als er een medicijn is, dat enorm vaak onderzocht is, is het wel paracetamol. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn niet allemaal hetzelfde, dat is niet zo vreemd. Dit soort onderzoeken zijn enorm ingewikkeld en bovendien onderzoekt niet iedereen hetzelfde.
Maar je kunt er van op aan dat van alle geneesmiddelen die je kan slikken, paracetamol een van de veiligste is. Dus kun je paracetamol in je zwangerschap slikken.
Mits – we kunnen het niet vaak genoeg zeggen – je er niet teveel van slikt. Maar dat geldt natuurlijk altijd voor alle medicijnen ook als je niet in verwachting bent.

Zwangere moeders zijn over het algemeen heel voorzichtig met het slikken van medicijnen in hun zwangerschap. En het is op zich ook goed, dat je niet zonder nadenken maar van alles slikt.
Aan de andere kant: hoe goed is het voor je om met pijn rond te lopen? Dat is een afweging die je iedere keer opnieuw, samen met je huisarts of verloskundige moet maken.

Lees ook eens iets over Pica tijdens je zwangerschap

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *