Babyverzorging ABC

abc

Het ABC van de babyverzorging,hier vind je alles over babyverzorging, keurig op alfabet

Babyverzorging ABC: a, b,c, d

Aangifte

Binnen drie dagen na de geboorte moet de baby worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand in de plaats waar de baby is geboren. Aangifte kan worden gedaan door de vader of door iemand anders die bij de geboorte aanwezig was, bijvoorbeeld de kraamverzorgende.

Voor de aangifte is nodig: een trouwboekje of document van erkenning en een geldig legitimatiebewijs. Zodra er aangifte is gedaan, worden de gegevens door de Burgerlijke Stand doorgegeven aan de zogeheten entadministratie. De baby wordt in het inentingsprogramma opgenomen en al binnen een paar dagen komt er een verpleegkundige langs voor het hielprikje. Soms wordt het hielprikje door de kraamverzorgende gegeven. het hielprikje is een belangrijk deel van de babyverzorging, ook al duurt het maar een paar tellen!

Apgar score

Direct na de bevalling wordt de APGARE score bepaalt. Na 5 minuten gebeurt dat nog een keer. Na 10 minuten wordt dat voor de laatste keer gedaan. Een normale APGARE score is tussen de 7 en de 10 punten

Boertje

Bij het drinken van de fles krijgen baby’s vaak wat lucht mee naar binnen. Die lucht raken ze weer kwijt door een boertje te laten. Leg de baby rechtop tegen je aan en laat het hoofdje op je schouder rusten. Klop met je vlakke hand zachtjes op het ruggetje. Leg wel eerst een doekje op je schouder: met een boertje kan wat voeding meekomen.

Soms laat het boertje lang op zich wachten of hoeft de baby helemaal geen boertje te laten. De baby kan ook zonder boertje teruggelegd worden in bed. Mocht er dan toch nog een boertje dwarszitten, dan komt dat er alsnog gewoon uit, maar dit is voor de baby wat minder prettig. Even de baby over je scouder leggen, het is een leuk stukj babyverzorging

Babyverzorging ABC: wat weet je van de Bloedsomloop

Soms zitten er op de huid van de pasgeborene wat onschuldige rode vlekjes. Deze worden veroorzaakt doordat de bloedvaten nog instabiel zijn.

De eerste dagen na de geboorte krijgen sommige baby’s tijdens het slapen blauwe handjes en voetjes. Omdat de bloedsomloop nog niet optimaal werkt, bereikt het bloed nog niet alle uiteinden van het lichaam. Zodra de baby uit het bedje wordt gehaald, is hij meestal in een mum van tijd weer ‘op kleur’.

babyverzorging

Borstvoeding

Moedermelk blijft de meest geschikte voeding voor een baby. Deze melk bevat afweerstoffen en voorziet in de behoeftes van een pasgeborene. Daarnaast stimuleert het zuigen aan de borst voor een juiste ontwikkeling van de kaak- en mond spieren. Borstvoeding geven brengt vele voordelen met zich mee. Soms vraagt het wel extra aandacht voor de voeding echt goed op gang komt, maar in de meeste gevallen lukt het geven van borstvoeding goed. Borstvoeding geven we ten slotte al sinds de prehistorie. Ook al geef je maar heel kort borstvoeding, het is een prachtig gedeelte van de babyverzorging

Colostrum

De eerste dagen van het borstvoedings schema, krijgt je baby colostrum binnen. Dit is een dunne, gelige vloeistof die bestaat uit water, eiwitten en mineralen. Hierin bevinden zich belangrijke afweerstoffen die de baby beschermen tegen oorontsteking en infecties van ingewanden en luchtwegen. Bovendien werkt het laxerend.

Vitamine D

Als je borstvoeding geeft dan bespreekt de kraamverzorgende of het consultatiebureau het toedienen van extra vitamine D. Meestal gebeurt dit in de vorm van druppeltjes. Vitamine D is belangrijk voor de botvorming. In flesvoeding is vitamine D al toegevoegd.

Babyverzorging ABC: e, f, g, h

babyverzorging

Eerste voeding

Het eerste uur na de geboorte hebben de meeste baby’s de grootste zuigbehoefte. Dit is dan ook het moment om de baby aan te leggen. Sommige baby’s zijn na de geboorte slaperig en moe en hebben nog niet veel behoefte aan voeding. Maar er zijn ook baby’s die meteen na de geboorte al op zoek gaan naar de borst. Als je van plan bent om borstvoeding te gaan geven is het heel belangrijk dat de baby snel na de bevalling wordt aangelegd. Dat helpt de melkproductie op gang te komen. Bovendien trekt de baarmoeder samen als de baby wordt aangelegd. Dit bevordert het het herstel van de baarmoeder en helpt nabloedingen te voorkomen. Ongelooflijk he, hoe slim de natuur in elkaar zit

Fontanellen

Het hoofdje van een pasgeborene is meestal  niet egaal rond. Het kan gedeukt zijn of gezwollen, maar zijn hersenen hebben van de geboorte niets te lijden gehad. Als de baby wordt geboren, passeert hij een zeer nauw geboortekanaal. Om die reis naar buiten te vergemakkelijken zijn de schedelbeenderen nog niet aan elkaar vastgegroeid en kunnen tijdens de geboorte over elkaar heen schuiven. Na de geboorte groeien de bot platen niet meteen aan elkaar. Nog minimaal negen maanden en maximaal twee jaar zijn de weke plekken -de fontanellen- nog goed voelbaar, zelfs door de hoofdhuid heen. Er zit weliswaar een stevig vlies overheen, maar toch zijn de plekken kwetsbaar.

babyverzorging

Fopspeen

Het gebruik van de fopspeen is omstreden. Hier volgen een aantal voor- en nadelen van fopspeen gebruik. Doe vooral wat bij jou en je baby past.

Wilt u borstvoeding geven en blijven geven, dan is het gebruik van een fopspeen af te raden, omdat er dan tepel-speenverwarring kan optreden. In zo’n geval weigert de baby de borst. Veel baby’s raken de borsttechniek kwijt als ze gedurende de eerste vier weken een fopspeen krijgen of met een flesje worden gevoerd.

Een ander nadeel van de speen is dat het moeilijk is een kind het zuigen op de speen af te leren. Als kinderen veel en lang op fopspenen zuigen dan heeft dit een nadelige invloed op de stand van de tandjes en de spraakontwikkeling. Het risico bestaat natuurlijk dat een kind zonder fopspeen op zijn duimpje gaat zuigen en ook dat heeft geen gunstige invloed op de gebitsontwikkeling.

Soms kan een speen uitkomst bieden als een baby huilerig is en grote zuigbehoefte heeft. Onrustige baby’s worden vaak rustig en tevreden met een speentje.

Door op een fopspeen te zuigen, ademt een baby door zijn neusje. Sommige deskundigen zijn van mening dat hierdoor het risico op wiegendood afneemt.

Kortom, fopspenen hebben hun goede en slechte kanten. Het blijft een keuze van de ouders of ze hun kind een fopspeen geven of niet. Het is zeeer zeker geen verplicht onderdeel van de babyverzorging

Gehoortest

De neonatale gehoortest wordt in de eerste week uitgevoerd door een medewerker van het screenteam. Dit gebeurt thuis. Deze neonatale gehoorscreening is een nieuwe methode om gehoorverlies op te sporen.

Je baby krijgt een klein dopje in het oor. Dit dopje is verbonden met een meetapparaat wat het gehoor van de baby test.

Beide oortjes worden apart getest gedurende enkele minuten.

Gewicht

Een gemiddelde baby weegt bij de geboorte ongeveer 3000 tot 3500 gram. Een baby die normaal eet en het juiste voedsel krijgt, heeft in de regel ook het juiste gewicht.

De eerste dagen na de geboorte valt de baby wat af. Het duurt even voordat hij eraan gewend is voedsel te verteren. Dit gewichtsverlies kan oplopen tot 10% van het geboortegewicht. Na ongeveer tien dagen is de baby weer op zijn geboortegewicht.

babyverzorging

Babyverzorging ABC: Genoeg voeding

Hoe weet je of je voldoende voeding hebt?

Bij vier tot zes natte luiers per dag kunt u ervan uitgaan dat de baby genoeg drinkt. In de eerste week na de geboorte neemt de baby iets in gewicht af. Daarna wordt hij als het goed is gestaag zwaarder.

Baby’s worden tegenwoordig niet meer voor en na elke voeding gewogen. Dat leidde in het verleden vaak alleen maar tot onnodige bezorgdheid. De kans dat je te weinig melk produceert is klein als je de baby telkens wanneer deze daarom vraagt voedt.

Heb je het idee dat je te weinig melk hebt, laat de baby dan wat vaker drinken. Dat stimuleert de melkproductie. Eventueel kun je ook nog kolven. Let erop dat de baby de borst goed leegdrinkt: de eerste melk is nogal waterig en pas na een paar minuten krijgt de baby de vette, voedzame achtermelk binnen.

Gedrag

Een pasgeboren baby slaapt, is wakker en rustig of is wakker en huilt. Vlak na de geboorte zal uw baby flink huilen. Dit is een goed teken: de lucht die hij inademt maakt zijn luchtwegen schoon en zet het functioneren van de longen in gang. In de dagen en weken die volgen, huilt hij alleen omdat hij honger heeft, moe is of zich alleen of onbehaaglijk voelt (krampjes, vieze luier, te koud of te warm, ziek…).

Huilen

Een baby huilt gemiddeld maar twee uur per dag en de ene ouder kan daar wat beter tegen dan de andere. Baby’s laten zich echter over het algemeen goed troosten. Ze kunnen zo jong nog niet worden verwend en aandacht en warmte zijn onontbeerlijk. Als de baby zes weken oud is, is het huilen het ergst, daarna neemt het af.

Sommige baby’s huilen zonder aanwijsbare reden. Dit kan frustrerend zijn voor ouders. Als de baby tenminste drie uur per dag huilt gedurende een langere periode, spreekt men van een huilbaby. Vaak lopen deze baby’s paars aan en zijn op geen enkele manier te troosten. Soms worden ze rustig van de meest vreemde dingen. Hoe vermoeiend het ook is, er komt een eind aan. In de meeste gevallen houdt het kindje na ongeveer drie maanden op met huilen.

babyverzorging

Hielprikje

De meeste gemeenten geven, nadat de baby is aangegeven, de geboorte door aan het consultatiebureau. Ongeveer de vijfde dag na de geboorte komt er dan iemand aan huis voor ‘het hielprikje’. Er worden wat druppeltjes blod meegenomen voor onderzoek. Zo kunnen een bepaalde stofwisselingsstoornis (PKU), een schildklierafwijking (CHT) en AGS, een ziekte van de bijnier, worden opgespoord. Gelukkig komen deze ziektes niet vaak voor en kunnen de gevolgen door middel van een dieet of medicijnen worden voorkomen.

Ik voel me zo onhandig bij de verzorging van mijn baby, is dat erg?

Het is heel normaal dat je je in het begin onhandig voelt. maar na een paar weken is dat helemaal over

Er zijn zoveel verschillende inzichten over baby verzorging, waar moet ik me aanhouden

Er zijn inderdaad veel verschillende inzichte op het gebied van baby verzorging. Ik zeg altijd: gebruik gewoon je gezonde verstand, je zal zien daarmee kom je heel ver

Babyverzorging ABC: i,j,k,l

babyverzorgingI

Inenten

Zodra er aangifte is gedaan, worden de gegevens van de baby door de Burgerlijke Stand doorgegeven aan de entadministratie. De baby wordt hiermee in het inentingsprogramma van het RVP (Rijks Vaccinatie Programma) opgenomen.

Jankdag

we bedoeln natuurlijk kraamtranen, maar ja we misten een J in ons alfabet 🙂 kraamtranen horen erbij, zelfs de meest stoere moeders hebben babyblues. Niks om je voor te schamen. Het klinkt raar, maar die tranen hb je ook nodig.

Kolven

Melk afkolven is handig voor als je een paar nachten wilt doorslapen en iemand anders de baby voedt of als je weer gaat werken.

Er zijn drie manieren om te kolven: met de hand, met een handpomp of met een elektrisch kolfapparaat. Met de hand kolven is niet makkelijk. Probeer voorzichtig de melk uit de borst te masseren (niet knijpen). Als dat niet goed gaat, overweeg dan een handpomp of elektrisch kolfapparaat. Dit is zeker aan te raden als u vaker wilt gaan kolven.

In de koelkast kan afgekolfde melk 5 dagen worden bewaard; in de vriezer 3 maanden. Ontdooi de melk au-bain-marie en zorg dat de melk niet te heet wordt. Afgekolfde melk blijft op kamertemperatuur zo’n 6 uur goed.

Kleur

Blanke baby’s zullen, als de zuurstoftoevoer naar de huid in orde is, blozend roze zijn. De huid van donkere baby’s is vlak na de geboorte ook licht van kleur. Zij worden na enige tijd donkerder als de huid het natuurlijke pigment melanine gaat produceren.

Het kan gebeuren dat de baby na een paar dagen een beetje geel gaat zien. Bij donkere baby’s is dit waar te nemen aan het geel kleuren van het oogwit. Dit betekent dat de lever nog niet optimaal werkt. De galkleurstof (het afvalprodukt van de rode bloedcellen) wordt niet goed afgebroken en blijft in het bloed achter en kleurt de huid geel.

Zorg ervoor dat de baby voldoende voeding krijgt, minimaal 6 voedingen per dag. Het is namelijk van belang dat de baby extra ontlasting heeft om de afvalstoffen af te voeren.

Vitamine K

Vitamine K is onmisbaar bij het bloedstollingsproces. Als je je baby borstvoeding geeft bespreekt de kraamverzorgende of het consultatiebureau het toedienen van deze vitamine. Meestal gebeurt dit in de vorm van druppeltjes.

Aan flesvoeding is deze vitamine reeds toegevoegd.

babyverzorging

Luier verschonen

Het onderdeel van babyverzorging waar de meeste grappen over gemaakt worden…..Er is keuze uit verschillende soorten luiers: katoenen luiers, inlegluiers en vele merken papieren wegwerpluiers. Alle soorten luiers doen datgene waarvoor ze zijn bedoeld; het verschil zit hem in de prijs, het gemak en de belasting voor het milieu. Het is aan jezelf om te beslissen welke argumenten je doorslaggevend vindt in de keuze voor een bepaalde luier.

Verschonen is iets waar je handigheid in moet krijgen. Raadzaam is om de volgende vuistregels in acht te nemen:

  • verschoon de luier om de 3 tot 4 uur;
  • leg alle benodigdheden van tevoren klaar;
  • loop nooit weg bij de commode; ook niet als er wordt aangebeld of als de telefoon gaat. Moet je echt even weglopen, leg de baby dan even terug in het bedje;
  • maak katoenen luiers altijd dicht met speciale veiligheidsspelden die niet open kunnen springen; of gebruik tape om de luier vast te zetten. Plak de tape niet op het babyhuidje;
  • verschoon de baby in ieder geval elke keer nadat het heeft gepoept, om te voorkomen dat de billetjes rood en geïrriteerd raken;
  • was katoenen luiers met een ongeparfumeerd wasmiddel.

Babyverzorging ABC: m,n,o,p

babyverzorgings

Meconium

Binnen 24 uur na de geboorte zal de baby een zwarte, plakkerige massa uitscheiden, meconium genaamd. Dit betekent dat het maag-darmkanaal goed functioneert. Soms verlaat het meconium al tijdens de geboorte het lichaam van de baby. Het bestaat uit afvalstoffen die de baby tijdens zijn verblijf in de baarmoeder heeft verzameld. Pas na een dag of twee, drie komt de gewone ontlasting op gang.

Nageltjes

Babynageltjes groeien erg snel. Soms krabben ze zichzelf in het gezicht. Vijl de nageltje met een kartonnen vijltje voorzichtig bij. Vaak ook breken de nageltjes bij kleine baby’s vanzelf af.

Knippen is bij die heel kleine vingertjes niet aan te raden: de kans is groot dat  u teveel afknipt en de nagels scherpe randen krijgen waarmee de baby zichzelf kan krabben. Als de baby zes weken is, kunnen de nageltjes worden geknipt met een speciaal babynagelschaartje.

Navelstreng

Na de geboorte is de baby nog even met de moeder verbonden door de navelstreng. Er stroomt dus nog bloed van hem naar de placenta en omgekeerd. Na enkele minuten houdt dit op en is de baby in staat om op eigen kracht verder te gaan. De navelstreng wordt afgeklemd en daarna doorgeknipt. Soms doet de vader dat

Het navel stompje droogt langzaam in en laat na een dag of zeven, acht vanzelf los. Een enkele keer krijgt de baby een lichte zwelling bij de navel. Zo’n navelbreukje trekt meestal weg naarmate de baby ouder wordt. Persoonlijk vond ik dat een vrij smerig gedeelte van de babyverzorging…

babyverzorging

Oogjes

Door de druk op het hoofdje tijdens de weeen komen veel baby’s ter wereld met enigszins gezwollen oogleden. Binnen een paar dagen trekken de oogjes helemaal bij. Schrik niet als de baby schele oogjes heeft, want kijken is iets wat je moet leren. Hij is nog te jong om beide ogen synchroon te gebruiken.

Bij de geboorte hebben alle blanke kinderen blauwe ogen. Het bruine pigment (melanine) dat in de ogen (en in de huid) wordt gevormd, is dan nog niet aanwezig. Bij donkere baby’s zijn de ogen vaak al donker, maar wordt de iris omgeven door een blauwe rand. De uiteindelijke kleur van de ogen ontwikkeld zich in de loop van het eerste levensjaar.

Op stap

Zodra de baby terug is op zijn geboortegewicht en in staat is, zijn eigen temperatuur vast te houden. Dan kan hij mee naar buiten. In de zomer gaat dat natuurlijk makkelijker dan op een gure herfstdag of in de winter.

Zorg ervoor dat de baby het in de zomer niet te warm krijgt en bescherm vooral het hoofdje tegen de felle zon. Leg hem wel onder een katoenen lakentje.

Dat je hem in de winter warm aankleedt spreekt natuurlijk vanzelf. Dek de baby toe met een lakentje en een dekentje.

Gebruik een degelijke kinderwagen of geschikte buggy en zorg dat deze goed is ‘vastgeklikt’. Voor ritjes in de auto gebruik je een goedgekeurd kuipstoeltje.

Trek voldoende tijd uit en zorg dat je alles bij je hebt wat de baby en jijzelf nodig kunnen hebben.

Poep en pies, niet het leukste onderdeel van je babyverzorging

Wat erin gaat, komt er ook weer uit. En in de baby-wereld waarin jij je nu bevindt krijgen die woorden een heel nieuwe betekenis

Het lijkt er soms op of je baby veel meer poept, piest en spuugt dan hij binnen heeft gekregen, en dus begin jij je ongerust af te vragen of hij nog wel voeding krijgt of niet?? Om jezelf ervan te verzekeren dat hij niet wegkwijnt en zal overlijden aan ondervoeding begin je z’n luiers te bekijken en te bestuderen met een ijver die je op school nog niet voor je beste vak opbracht. Erger nog, je gaat je bevindingen bespreken met je partner, je familieleden en je vrienden. Dat wil zeggen: je vrienden met kinderen. De anderen vinden je ronduit smerig bezig. Maar weten zij veel ?

Wat jij moet weten zijn eigenlijk maar een paar dingen

Ten eerste, het duurt echt wel een paar dagen voor je baby die 8 a 10 luiers vol krijgt. Zeker als je borst voeding geeft. Je kraam hulp of het ziekenhuis houden de eerste paar dagen de productie voor je in de gaten. Binnen een week moet je kind wel die 8 tot 10 luiers produceren, gebeurt dat niet, neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts.

In dit tijdperk van Multi-multi-multi absorberende luiers kan het lastig zijn vast te stellen of er nu wel of niet geplast is.

Daarom is het slim zo’n luier in droge toestand goed te bekijken en te bevoelen. Bij luier inspectie zou je dan verschil moeten kunnen zien /voelen. De gel in de luier absorbeert het vocht, dus de luier is ook zwaarder, als er in geplast is.

Weet je het nog niet zeker? Dan is er nog maar een oplossing: Gebruik je neus ( heus je zult nog veel smeriger dingen doen in je carrière als ouder).

Als je niet het gevoel hebt dat er geplast is, de dan dezelfde luier nog een keer om en kijk een uurtje later nog eens.

Babyverzorging ABC: r,s,t,u

babyverzorging

Reflexen

Meteen na de geboorte worden de reflexen van de baby bekeken. Reflexen zijn instinctieve bewegingen en dienen in feite om te overleven.

In de eerste dagen en weken heeft de baby sommige daarvan hard nodig. Ze blijven bestaan totdat de baby de onwillekeurige bewegingen vervangt door willekeurige. Dit gebeurt in de loop van een maand of drie.

De zuig- en slikreflexen zorgen ervoor dat hij aan de tepel of de speen zuigt en het colostrum en de melk doorslikt. Als je je pink in zijn mondje steekt, zuigt hij daar ook flink op.

De wang- of zoekreflex maakt dat hij bij aanraking zijn wangetje in de richting van de borst keert.

Andere reflexen heeft hij niet meteen nodig, maar vormen de aanzet tot willekeurige bewegingen. Als je je vinger in zijn handje legt, dan zal hij die vastgrijpen. Als je de baby onder de armen vasthoudt en laat ‘lopen’, zal je zien dat zijn beentjes loopbewegingen maken.

Deze reflexen verdwijnen na een tijdje en worden in de loop van het eerste jaar vervangen door bewust grijpen en lopen.

Regeldagen

Het groeiproces van een baby verloopt niet altijd even regelmatig. Soms kan hij opeens een groeispurt maken. Dan heeft hij meer voeding nodig.

De baby huilt dan om aan te geven dat hij honger heeft. Door hem vaker aan te leggen neemt de melkproductie en dus ook de hoeveelheid voeding toe. Na een paar dagen is de hoeveelheid voeding afgestemd op de nieuwe behoeften van de baby.

Regeldagen kunnen altijd voorkomen, maar vaak vallen ze rond de zes weken en drie maanden. Of bijvoorbeeld na een dagje uit of in het weekend als de moeder een paar dagen heeft gewerkt. Soms duurt het opnieuw regelen van de melkproductie maar 1 dag, soms 7 dagen. Je ziet het babyverzorging verloopt niet volgens een van te voren bepaalde agenda..

babyverzorging

Babyverzorging ABC bij het slapen

De meeste pasgeboren baby’s vallen na het drinken in slaap. Sommige baby’s worden alleen wakker als ze honger hebben. Ze eten, boeren, liggen nog wat op schoot en slapen daarna weer in.

Er zijn ook baby’s die opvallend actief zijn. Ze vallen weliswaar na het voeden in slaap, maar zijn ook snel weer wakker.

Elke baby ontwikkelt zijn eigen slaappatroon. Als de baby overdag veel slaapt en de ouders ’s nachts uit de slaap houdt, probeer dan om zijn ritme iets te verleggen door bijvoorbeeld een duidelijk onderscheid aan te geven tussen dag en nacht. Zo kun je overdag tijdens het slaapje de gordijnen open laten en deze ’s nachts sluiten.

Talgkliertjes

Soms kan een pasgeboren baby kleine, witte pukkeltjes op zijn gezicht hebben. Die ontstaan doordat de talgkliertjes verstopt zitten. Als de huid na een week of drie is gestabiliseerd, verdwijnen de plekjes meestal snel.

Temperatuur

De temperatuur van een pasgeboren baby dient regelmatig te worden gecontroleerd. Voor een baby is 36,5 tot 37,5 graden normaal. Heeft hij hoger dan 38 graden, dan heeft hij koorts.

Het is belangrijk om te weten of uw baby een normale temperatuur heeft, omdat hij zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet kan regelen.

Is hij te koud, dan kunt u hem een kruik geven, is hij te warm, dan kunt u hem iets uittrekken.

Veel baby’s hebben koude handjes. Dit zegt niets over hun echte temperatuur. Gebruik koude handjes nooit als reden om de baby een kruik te geven.

Na ongeveer een week kan de baby zijn lichaam zelf op temperatuur houden.

Tummytub

In plaats van in een badje kun je een pasgeborene ook baden in een tummytub. Veel baby’s vinden dit prettiger, omdat dit het besloten gevoel van de baarmoeder nabootst. Een ander voordeel van de tummytub is dat je veel minder water gebruikt dan voor een badje en deze makkelijker te vullen en te legen is.

babyverzorging

Uitkoken flesjes en spenen

Kook flessen en spenen voor gebruik eerst uit. Leg de flessen gedurende tien minuten in een pan met kokend water. Zorg wel dat ze onder water staan. Kook de laatste 3 minuten ook de spenen mee.

Laat de flessen vervolgens met de opening naar beneden uitlekken op een schone theedoek.
Eenmaal in gebruik, is drie minuten uitkoken voldoende.
Uitkoken gebeurt de eerste 6 weken dagelijks. Totdat de baby 6 maanden is moeten flessen en spenen tweemaal per week worden uitgekookt.

Spoel de flessen na het voeden goed om, zodat er geen melkresten meer in zitten en borstel ze daarna schoon met een daarvoor bestemde flessenborstel. Doe hetzelfde met doppen en spenen.

Berg spenen en flessen altijd droog op. Gebruik spenen niet langer dan 6 weken en controleel regelmatig of er geen scheurtjes in de spenen zitten.

Tegenwoordig zijn er voor het uitkoken ook handige flessensterilisators verkrijgbaar. Denk erom: voor een goede babyverzorging zijn schone flessen en spenen heel belangrijk!

Babyverzorging ABC: u,v,w,x,ij,z

Vacuüm verbreken

De meeste baby’s geven aan dat ze voldoende gedronken hebben en laten de borst los. Soms wil je misschien halverwege de voeding de andere borst geven. Verbreek dan het vacuüm door met een vinger de borst in te duwen en je pink in het mondje van de baby. Of druk even op het kinnetje van de baby.

Wegen

Het wordt afgeraden om de baby al te vaak te wegen. De baby vindt het niet prettig en het zorgt vaak voor onnodige zorgen.

Onder normale omstandigheden is voor een goede babyverzoring een keer per twee weken wegen voldoende. Als je echt het idee hebt dat je baby niet genoeg voeding binnen krijgt of niet goed groeit, is wegen helaas onvermijdelijk.

Voor het wegen van de baby zijn speciale weegschalen verkrijgbaar.

Zindelijk worden.

Zindelijk worden doet ieder kind op het moment dat hij eraan toe is. Hoe weet je dat? Wanneer kun je ermee beginnen? En hoe lang duurt zindelijkheidstraining van een peuter?

– Het normale verloop van de zindelijkheidsontwikkeling

– Zindelijk worden: de belangrijkste mijlpalen

– De zindelijkheidsontwikkeling wat de stoelgang betreft

– Wanneer zal mijn kind zindelijk zijn overdag?

– Wanneer zal mijn kind zindelijk zijn ’s nachts?

– Mijn kind helpen om zindelijk te worden

– Je kind, jijzelf als ouder en de omgeving spelen allen een rol

– Tips om het zindelijkheidsproces te vergemakkelijken

Zindelijk worden overdag

–  ‘S  nachts zindelijk worden

– Zindelijk worden verloopt niet altijd even vlot

– Is het normaal dat ik me als ouder zorgen maak?

– Wanneer wordt zindelijkheid een probleem?

– Hoe ontstaan zindelijkheidsproblemen?

– Het zindelijk worden duurt zo lang

– Mijn kind blijft overdag en ’s nachts in zijn broek plassen

– In bed blijven plassen

– Mijn kind was zindelijk, maar begint opnieuw in zijn bed / broek te plassen

– Niet op  het potje of op de wc willen plassen

– Mijn kind heeft last van constipatie (verstopping)

Lees ook op kidshealth

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *