10 Weetjes over borstvoeding, die jij nog niet wist

borstvoeding

Er zijn een heleboel voordelen aan borstvoeding die helemaal niet zo bekend zijn, maar wel degelijk leuk en nuttig om te weten.

1)   Borstvoeding maakt sporten overbodig

Borstvoeding kost je lichaam energie en niet zo’n beetje ook. Zo’n 500 calorieën per dag. Dat is  hetzelfde als een uur aerobic of een half uur hardlopen en meer dan een uur fietsen.
Kortom, zoveel energie verbruik je nooit meer! Maak je dus, niet al te druk over je lichaam weer kek en strak te krijgen!

2)    Het gaat niet makkelijk, maar wel van nature

Het is best wel even lastig, om je baby aan te leggen en te laten happen.Je kan je behoorlijk onhandig voelen en je vraagt je af hoe moeders dit al die eeuwen voor elkaar gekregen hebben. Maar als je het een of twee keer hebt gedaan, voelt het als of je dit al je hele leven kan. En het huid op huid contact met je baby is zo enorm fijn.

3) Vloeibaar goud

Ze zeggen het over olie, ze zeggen het over koffie. Maar echt vloeibaar goud is moedermelk.
In Amerika verkopenmoeders hunmoedermelk voor twee dollar per 28 gram (ounce). Een zes maanden oude baby heeft ongeveer 850 gram per dag nodig. Het levert  zo’n 60 dollar per dag op.

Ik weet het niet, maar dat klinkt niet fijn….. Waarom zouden moeders hun melk verkopen? Ik denk uit armoede. Dan heeft straks hun eigen baby niks te eten…Hte voelt wat mij betreft niet goed. Ik wil moedermelk best vloeibaar goud noemen, als metafoor. Maar niet omdat je er mee kan handelen. Aan de andere kant, handel in moedermelk is van alle tijden. Al in de Middeleeuwen kende men de min. of de voedster zoals ze ook wel genoemd wordt. Een vrouw die tegen betaling andermans baby voedde

4) Rechts is best

Niemand weet hoe het komt, maar driekwart van de moeders produceren meer melk met hun rechterborst. Dat zijn van die kleine grappig feitjes waarop de wetenschap nog geen antwoord heeft. En ach, waarom zouden we het willen weten=

5 ) De geur verraad je

Wist je dat baby’s hun moeder herkennen aan de geur van moedermelk? Ik wist dat ook niet, ik weet wel dat baby´s enorm gevoelig zijn voor geur. Als een baby onrustig is, helpt het bv om het t-shirt van hun moeder in de wieg te leggen. (wel oppassen waar je het legt !)

6 ) Meer dan de tepel

Jij denkt misschien dat er een keurig gaatje in je tepel zit, net als de speen van het flesje.
Maar het zijn er meerdere gaatjes per tepel en hoeveel het er zijn is per vrouw verschillend.

7) Het hoeft niet groot te zijn om goed te zijn

Het is een wijdverbreid fabeltje: maar knoop het in je oren : de grote van je borsten staat los van de hoeveelheid melk die je hebt.En je laat je nooit meer wijsmaken dat hoe groter ze zijn, hoe meer melk je hebt!

8) Knuffelen

Borstvoeding maakt het knuffelhormoon oxytocine vrij, dus hoe meer de borstvoeding op gang komt, hoe knuffeliger je wordt. Nou dat kan nooit erg zijn! Knuffel er lekker op los. De nieuwbakken papa kan ook erg van dit hormoon genieten

9) Auwwww

Laat je niks wijsmaken: de eerste dagen of zelfs weken kan de borstvoeding ‘extreme gevoeligheid’ (pijn dus) aan de borsten veroorzaken. Als het goed is gaat het over. Als het niet overgaat: met je huisarts gaan praten.

10)  Borstvoeding is geen anti-conceptie!!

De meeste vrouwen  menstrueren niet tijdens de periode dat ze borstvoeding geven. Maar daarmee is borstvoeding nog geen anticonceptie middel. Als je zeker te weten nog niet klaar bent voor de volgende baby, zul je echt een anticonceptie middel moeten gebruiken! Het schijnt dat in landen waar veel armoe heerst borstvoeding wel degelijk een voorbehoudsmiddel is. Het lichaam van de moeder is door de combinatie van het geven van borstvoeding en te weinig te eten krijgen, dusdanig verzwakt, dat ze niet opnieuw in verwachting raakt. Dat moet je toch niet willen…

Bron : goed gevoel .be

Mag je lijnen als je borstvoeding geeft ?

Ieder moeder wil na de bevalling 2 dingen: slapen en haar oude figuur terug .
Nou beiden is mogelijk maar de eerste tijd nog niet !
In de eerste 8 weken moet je aandacht volkomen op je kindje gericht  zijn. Heb je een  makkelijke baby , dan zul  je al snel de nodige uurtjes slaap mee kunnen pakken,
Maar wat voor ’n baby  je ook hebt: de eerste 8 weken mag je nog beslist geen calorieën schrappen, je  hebt ze nodig om moedermelk aan te maken en je immuunsysteem gezond te houden.
Als het al in je hoofd opkomt om te gaan sporten: wacht ook daar meer, echt de eerste weken moet je je lichaam  weer op kracht laten komen en uitputten om kilo’s te verbranden. In het begin is borstvoeding topsport voor je lichaam

Eetpatroon  en borstvoeding

 Vrouwen wordt aangeraden om  400 tot 500 kcal extra op te nemen om de productie van borstvoeding te stimuleren.
Als je nu eens begint met te zorgen dat je die extra calorieën niet uit patatjes met haalt maar uit gezonde zaken, dan scheelt dat absoluut al in het niet-dikker worden. Die vettigheid hoef je er alvast niet af te lijnen.  Veel groenten en fruit, volkoren producten, vetarme proteïnen en gezonde vetten, zoals noten en avocado bijvoorbeeld. Voor de kleine trek neem  je  tussendoortjes van maximaal 100 kcal.

 Lijnen

Pas op dat je niet denkt dat het gewicht dat je in 9 maanden hebt opgebouwd in 9 weken is verdwenen. Hoewel de wetenschap het eens is dat borstvoeding gewichtsverlies versnelt, geldt het zeker niet voor iedereen. Als je vaste voeding geïntroduceerd hebt in het eetpatroon van je kind, kan je beginnen met het rustig aan  terug brengen van je dagelijkse dosis calorieën. Je mag je vanaf dit punt verwachten aan ongeveer 1,3 kilo gewichtsverlies per maand, meer is vragen om een jojo-effect.

 Rust

Slapen is ook lijnen: als je moe bent, heb je de neiging om je moeheid “”weg te eten””
Tip : de baby een middagslaapje? Jij ook
lees ook: aandacht voor mama en  pappa

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *