Wat voelt je baby als hij geboren wordt

geboren worden

Geboren worden is een groots moment: vraag je je wel eens af wat een baby voelt als hij geboren wordt?

Toen je baby nog veilig binnen-in je zat had hij alles wat hij nodig had: warmte, voedsel en warm comfortabel water, waar hij heerlijk in kon drijven.
Hoe is dat voor een baby? Hoe voelt hij zich als hij uit die veilige baarmoeder komt?
Op het moment dat het hoofdje van de baby geboren wordt, is je baby in een soort van niemandsland, een tussenstation, een paar seconden verwijdert van een onafhankelijk mens zijn. Door de druk op zijn borst, kan hij nog even niet zelf adem halen. Op het moment dat ook de rest van het lijfje geboren wordt, valt de druk weg: zijn longen vullen zich met lucht en….hij haalt zijn eerste adem.

Sommige babies huilen op het moment dat ze geboren worden, of ze kuchen of proesten, alles om de mond en de keel vrij te maken. En als dan de navelstreng wordt doorgeknipt, beginnen het ademhalen, de bloedcirculatie en de spijsvertering allemaal te werken. Zelfstandig en niet meer afhankelijk van jou.

Soms heeft je baby even hulp nodig om te kunnen adem halen: de dokter of verloskundige neemt je baby even mee, om de luchtwegen schoon te maken.

Hoe past je baby zich aan de wereld aan, als hij geboren wordt?

Sommige baby´s nemen rustig die onbekende wereld vol geluiden en onbekende sensaties in zich op, anderen zetten het op een huilen.

Maar hoe je baby ook reageert, wat hij heerlijk vindt is je stem te horen, want die kende hij toch al ? En hou als het even kan je baby tegen je aan. Niets is fijner voor je kindje als huid op huid contact. Het is zo geruststellend voor je baby om jouw warmte te voelen en je hart weer te horen kloppen
Een pasgeboren baby kan natuurlijk heel veel: ademhalen, huilen, horen, poepen, z´n bloed vrolijk door zijn lichaam laten stromen. Maar hij kan nog niet zichzelf warm houden en krijgt het dus snel koud. Help je baby door een deken over hem te leggen en geef hem een mutsje. Help zijn ogen te wennen aan de grote lichte wereld door het licht te dimmen.

Je baby neemt je geur onmiddellijk op en  is gefascineerd zijn door je gezicht
En je ziet instinkt z´n werk doen als hij naar je tepels zoekt en z´n hoofdje naar je borsten draait.
Je baby wordt geboren met sterke reflexen, kijk maar eens hoe hij z´n hoofd naar jou toe draait als je over zijn wangetje aait en hoe stevig hij je duim kan vastgrijpen.

Hoe help ik mijn baby als hij op de wereld is gekomen?

Soms  is de kracht van de weeën alleen al genoeg. Als daar ook nog eens het gebruik van instrumenten bij komt, dan  kan je baby om zich behoorlijk bont en blauw voelen.
Je baby kan misschien z´n ogen nog niet echt open hebben. Hij kan hoofdpijn hebben, dus behandel hem voorzichtig, help hem om zich veilig en warm te voelen.
Het eerste uur van zijn leven is baby waarschijnlijk heel alert en aanwezig, maar dan wil hij slapen om bij te komen van deze vermoeiende reis de wereld in.

lees ook: wat kan mijn baby van week tot weeken placenta eten: de risico’s

geboren worden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *