babypoep

Babypoep : er valt veel te zeggen over babypoep en dat vind je allemaal hier

Is de tijd die we als ouders besteden aan het staren naar babypoep niet verpletterend? Dat was nou toch een van die dingen die je nooit gedacht zou hebben in je kindloze tijdperk….dat je je zorgen zou maken over baby poep!
Maar echt: het is een feit, we tobben heel wat af over deze stinkende smurrie. Is het te dik,  of is het te dun. Klopt die enge kleur, en poept onze schattige baby wel vaak genoeg,
of…poept -ie te vaak ??

Babypoep-gids.

Tja wat kunnen we anders doen dan een baby-poep-gids maken?
Let op! Als het gaat om babypoep en wat wel of niet normaal is, moeten we eerst vaststellen:

 • hoe oud is het kind
 • borstvoeding of flesvoeding?
 • eet het kind al vast voer?

Let op (zo wordt je een gevorderde poepkijker):
De poep van je baby verandert als je kind zich ontwikkelt van een pasgeborene naar een 1-jarige peuter.
Maar de poep kan zelfs van dag tot dag verschillen. Maak je geen zorgen, je zult snel genoeg ontdekken wat voor jouw kind normaal is.

Hoe vaak poept een normale baby?

Jammer, maar helaas, daar zijn geen standaardregels voor te geven,veel hangt af van de vraag of de baby borstvoeding of flesvoeding krijgt.

Borstvoeding schema: baby´s die borstvoeding krijgen en nog geen vast voedsel eten kunnen varierend van meer dan 4 keer op een dag tot een keer in de 3 dagen poepen.

Flesvoeding: Baby´s die fles krijgen zijn vaak regelmatiger en poepen een keer per dag. Dat hebben ze ook nodig om zich prettig te voelen en constipatie te voorkomen.
Heel veel baby´s huilen een beetje als ze moeten poepen. Dat is geen reden tot zorg, zolang de poep niet hard is en er makkelijk uit komt, is het oke

Hoe hoort babypoep eruit te zien??

De eerste paar dagen na de bevalling poept je baby meconium.Dat vieze spul bestaat uit slijm, vruchtwater en alles wat je baby heeft binnen gekregen toen hij nog in de baarmoeder zat.

Meconium heeft een nare groen-zwarte kleur, en het ziet eruit als teer, eerlijk gezegd was ik destijds verbijsterd dat er zoiets smerigs uit zo´n lief babietje kon komen. Het is nog moeilijk schoon te maken ook, maar troost je : het is een teken dat de darmpjes prima werken

Hoe ziet babypoep eruit bij borstvoeding?

Je colostrum, of te wel: je eerste melk, werkt als een laxeermiddel, en duwt de meconium naar buiten. Als je melk eenmaal begint te stromen( na ongeveer 3 dagen ) zal de poep van je baby van kleur en samenstelling veranderen.

Dan wordt het :

 • ongeveer zo groot al een 2 euro munt.
 • lichter van kleur: van groen bruin zal het kleuren naar licht of mosterd geel.
 • de gele poep kan zelfs wat zoet ruiken.
 • de poep heeft een losse texture: het kan korrelig zijn of kleine keuteltjes

In de eerste weken poept je baby waarschijnlijk na elke voeding. Gemiddeld poept een pasgeboren baby 4 keer per dag ( ach zo wen je ook snel aan dat verschonen). Als haar darmen hun eigen routine gaan ontwikkelen, wordt dit anders. Het kan je ook gebeuren dat je er de klok op gelijk kan zetten, wanneer je kind de grote boodschap doet. Sommige baby´s die borstvoeding krijgen, poepen om de andere dag, anderen zelfs maar 1 x in de week. Het maakt niets uit: zolang de baby poep zacht is en er makkelijk uitkomt.

De stoelgang van je baby kan veranderen als :

 • Je vast voedsel introduceert
 • Je baby ziek is
 • Als ze minder vaak gevoed moet worden.

Hoe ziet babypoep eruit bij flesvoeding?

Babypoep van baby´s die flesvoeding krijgen ziet er anders uit dan bij borstvoeding. Wat zijn de verschillen:

 • steviger van texture ( een beetje tandpasta-achtig) dat komt omdat flesvoeding net iets minder makkelijk verteert dan flesvoeding.
 • Licht-geel of bruingeel van kleur
 • ruikt sterk (ruikt eigenlijk meer zoals die van volwassenen

  Een baby die de fles krijgt maakt wat meer kans op constipatie, meld het op het consultatiebureau als je een probleem in deze richting vermoedt.

Verandert de babypoep als ik van borst naar flesvoeding over stap?

Wanneer je die overstap maakt, probeer het dan geleidelijk aan te doen, liefst over een periode van een paar weken, zodat de darmen van je baby de kans krijgen om zich aan te passen. En het vermindert het risico op pijnlijk gezwollen borsten voor jou.
Als je kind zich eenmaal aan de flesvoeding heeft aangepast, dan kan zich een totaal nieuw poep-patroon aandienen

Hoe ziet babypoep eruit als ze met vast voedsel beginnen?

Ha ! Beginnen met babyhapjes zal een dramatische ommekeer te weeg brengen op het poep-front! Je zal merken dat de poep direct beginvloed wordt door wat je kindje eet: gepureerde worteltjes staan garant voor vrolijk oranje poep. (bijvoorbeeld) En je moet ook niet raar staan te kijken alsje de rozijnen integraal in de luier aantreft. Maar maak je geen zorgen. Als je kindje ouder wordt, gaat ze voedsel steeds beter verteren. Omdat je kind steeds meer en gevarieerder gaat eten, wordt de poep dikker, donkerder en ……stinkeriger…veel stinkeriger

Wanneer ziet babypoep er niet goed uit.

Diarree.

We praten over diarree als :

 • de poep zo dun is dat het waterig wordt
 • je kind echt idioot veel vaker poept dan normaal
 • je baby de poep echt “spuit”

Baby´s die borstvoeding krijgen, hebben minder vaak last van diarree. Want borstvoeding helpt bij het tegengaan van de groei van de bacteriën die diarree veroorzaakt, maar dat wil niet zeggen dat ze het niet kunnen krijgen!

Nu je weet dat baby´s die de fles krijgen makkelijker een infectie oplopen, snap je ook waarom je je flessen en handen schoon moet houden!

Als je baby diarree heeft kan dat zijn omdat:

 • hij een infectie heeft opgelopen
 • hij buikgriep heeft
 • te veel fruit of fruitsap naar binnen kreeg
 • hij reageert op een medicijn
 • hij erg gevoelig of zelfs allergisch is voor bepaald voedsel. Bij flessen-baby´s kan het ook een reactie zijn op andere melk, die je bent gaan gebruiken, maar : better be safe than sorry; ga toch even langs de huisarts, voor het geval het niet aan de nieuwe melkpoeder ligt.
 • Tandjes krijgen kan er ook voor zorgen dat de poep wat dunner is dan normaal. Maar als je baby diarree heeft, neem dan niet automatisch aan dat hij tanden krijgt. Het kan heel goed zijn dat je baby last heft van een infectie!

Obstipatie diarree

Bij een oudere baby kan diarree ook een teken van ernstige verstopping zijn. De zogenaamde : obstipatie diarree. De darmen van het kind zitten verstopt met poep die hij niet kwijt kan. En op gegeven moment ¨lekt ¨ de nieuwe poep er als het ware overheen. Diarree moet zonder medicijnen in 24 uur over zijn: als dat niet zo is, let dan goed op of je kind niet uitdroogt !!! Zorgen dat hij blijft drinken ( water ) of naar de dokter. Als je kind 6 x diarree heeft binnen 24 uur,ga je in ieder geval naar een dokter !!!!!

Constipatie bij baby’s

Het is heel normaal dat een baby een knalrood gezicht krijgt en heel hard gaat zitten ¨duwen¨. Niks om je zorgen over te maken dus. Sommigen kijken er nog eens heel wijs bij ook Maar pas op, er kan ook iets mis zijn.

Waarschuwings signalen voor constipatie

 • echt problemen lijkt te hebben er iets uit te krijgen
 • kleine harde konijnenkeutels produceert
 • je kindje geïrriteerd lijkt en gaat huilen als hij poept
 • het buikje hard aanvoelt, dan heb je te maken met constipatie. Het kan zelfs gebeuren dat je wat bloed in de ontlasting ziet. Dat komt door heel kleine scheurtjes in de huid , rondom de anus: je baby heeft dan te hard moeten persen op te harde poep.
 • Zoals al eerder gezegd:bij borstvoeding komt constipatie minder voor dan bij flessenvoeding. Een oorzaak van constipatie bij baby´s die de fles krijgen kan zijn dat er teveel melkpoeder wordt gebruikt. DOE DAT NIET. EN zorg er voor dat je eerst de juiste hoeveelheid water in het flesje doet, voor je de voeding erbij doet.

Constipatie kan ook veroorzaakt worden door:

 • koorts
 • uitdroging – een verandering de hoeveelheid vocht die je kindje naar binnen krijgt
 • een verandering in het eetpatroon
 • bepaalde medicijnen

Oudere baby’s hebben soms last van obstipatie, als ze proberen pijn te vermijden. Ze hebben bijvoorbeeld een geïrriteerd plekje rond de anus en willen dan niet poepen omdat dat pijn doet. Zo komen ze dus in een vicieuze cirkel terecht….

Ga altijd naar de huisarts als je merkt dat je baby last heeft van obstipatie: vooral als je ook wat bloed in de ontlasting ziet. Je huisarts kan het best na gaan water aan de hand is.

Naar alle waarschijnlijkheid krijg je het advies je baby meer te drinken te geven, wat meer vezels in de voeding te verwerken. Gepureerde pruimen of abrikozen kunnen geweldig helpen. Maar nogmaals : ga niet zelf teveel dokteren, overleg met je huisarts !

Groene babypoep.

Groene poep kan een teken van teveel lactose zijn (lactose is de natuurlijke suiker in melk). Dat kan gebeuren als je baby niet een borst volledig leeg drinkt en dus ook niet de rijk volle melk aan het einde naar binnen krijgt. Zorg er voor dat je baby een borst volledig leeg drinkt, voor je naar de andere overstapt!
Als de symptomen langer dan 24 uur duren , ga dan naar je huisarts!
Die kan vaststellen of :

 • je een andere merk babyvoeding moet gebruiken
 • of er sprake is van overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen
 • dat er sprake is van een neveneffect van medicijn gebruik
 • er iets is met de voedings-routine
 • het gewoon een buikgriepje is.

Hele lichte poep

hele lichte babypoep kan een teken zijn van geelzucht. Dat is helemaal niet raar bij pasgeborenen en is in een paar weken over. Als het langer duurt kan het wel een probleem worden.
Vraag altijd even raad aan kraamverzorgster, dokter of verloskundige.

Bloed in de poep

Bloed in de ontlasting van je kind, dat is natuurlijk schrikken. Denk niet direct het ergste, maar kijk eens of er geen piepkleine scheurtjes rond de anus zitten. Die kunnen vaak ontstaaan nadat je baby last heeft gehad van harde poep. Natuurlijk kan het ook iets ernstigers zijn, dus even met de huisarts overleggen is verstandig. En voor ik het vergeet: van het eten van bietjes krijg je knalrode poep

lees verder bij constipatie

lees ook : Borstvoeding schema

2 antwoorden
 1. Sandra Vermeulen zegt:

  Zou graag willen weten of er iets aan de hand is als de baby scheten laat die echt stinken. Ik geef borstvoeding en nutrilon omdat ik zelf helaas niet genoeg produceer. Maar soms laat hij zulk vieze geurende scheten dat ik mij soms wel afvraag of dat wel ok is daar binnen? Hij huilt ook wel eens en is er onrustig onder. Hij is inmiddels rond de 3 maanden. En heeft dat soms.. vanaf geboorte al en is dan tijdje ok en dan heeft ie weer ef last.

  Beantwoorden
  • Felice Veenman zegt:

   Er is niks aan de hand, wanneer je baby scheten laat, en ook niet als die stinken, of he tmet de nutrilon te maken heeft, dat vraag ik me af. ik denk het niet. Dat je kindje onrustig is, is wel naar. Ik raad je aan dit de volgende keer op het consultatiebureau te bespreken. Zij zien je kindje en ze hebben verstand van dit soort zaken!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *