Wat moet je doen aan berg bij je baby.

berg

berg bij je baby? een vervelend kwaaltje, die vieze schilfers op het hoodje van je kind, maar er is gelukkig van alles aan te doen.

Weetjes over berg

Berg: vieze schilfers op het hoofdje van je prachtige baby: hoe is dat nu mogelijk??
Berg is dus een van die dingen die ze je vergeten te vertellen als je zwanger bent. En eerlijk gezegd: berg bij je baby is ook helemaal niet echt erg: maar het ziet er niet uit, jij wil het niet en dat is begrijpelijk. Behalve dat je het geen fijn gezicht vindt, kan berg ook nog eens muffig ruiken: ook niet echt leuk. Zelfs niet als je weet dat het allemaal geen kwaad kan!

Dokters kunnen nog steeds niet precies vertellen waar berg nu vandaan komt, maar een vettige huid heeft er zeker mee te maken. Men vermoedt dat  bij berg een overmatige productie van talg en de gist pityrosporon ovale een rol spelen. Deze gist bevindt zich graag in een vettige omgeving . Nou en dat hoofdje van je baby is vrij vettig..

Het kunnen ook hormonen van de moeder zijn waaraan de baby voor z´n geboorte is blootgesteld, het kan iets simpels zijn als dode huid die aan de vettige hoofdhuid van je baby blijft plakken, het kan een simpele gist-infectie zijn: wat het ook is: het ziet er niet uit.

Grappig weetje: de Engelse benaming voor berg is cradle cap, een wiegemutsje! klikt gewoon een stuk minder naar, vind je niet?

Een troost…

ook al ziet het er niet leuk en zelfs gevaarlijk uit, je hoeft niet bang te zijn dat het besmettelijk is. Iedereen kan gerust je mooie baby knuffelen. Je kan ook zonder problemen een ander kindje naast je baby in de box leggen, de berg springt niet over van de ene mens naar de andere.

Heeft mijn baby last van berg?

Het antwoord daarop is duidelijk: Nee, helemaal niet! Jij hebt er last van, je baby leeft ongestoord verder met berg op zijn bolletje.

Manieren om berg bij je baby te bestrijden

1 Shampoo
Gewoon met een lekkere babyshanpoo lekker wassen: een schuimig babybolletje en een schoon hoofd!

2 Kokosolie
Moeders uit het Caraiibisch gebied zweren bij kokosolie EN terecht ! Het ruikt nog eens heerlijk ook ! Smeer ´s avonds een beetje op je babyś hoofdje, haal er ´s morgens een borsteltje over en …..weg is de berg!

3 Vaseline
Een heleboel moeders zweren bij Vaseline.
En waarom ook niet ? Het is een oud middeltje dat onze moeders al gebruikten. Smeer het ´s avonds op de hoofdhuid ( een beetje een kliederwerkje, maar je moet er wat voor over hebben ) en kam ś morgens vaseline en berg weg.

4 De luizenkam
Ja, waarom ook niet: met die fijne zachte tandjes krijg je heel wat berg weg. Vooral als je er nog eens een druppeltje baby-olie opsmeert.

5 Tijd
Tijd is je grootste vriend in de strijd tegen berg.
Zelfs de meest hardnekkige vormen zijn tegen de tijd dat je kind een jaar of vier is helemaal verdwenen.

Een kleuter met berg

zoals gezegd: meestal verdwijnt berg ook vanzelf en tegen de tijd dat je kind vier jaar is, is het bijna altijd weg. Bijna…bij mijn zoontje zat het er nog toen hij vijf jaar was. Ik kreeg toen van de schoolarts het advies om het nu wel actief te gaan bestrijden, omdat het vaak voorkomt dat kleuters die nog berg hebben, op latere leeftijd veel roos voorkomt. Ik heb het iverig bestreden. Maar ik moet bekkenen: hij heeft inderdaad last van roos. Maar ach, daar kan je oud mee worden en de meisjes vonden hem er iet minder leuk om…

lees ook: babyverzorging

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *