Je baby slaapt niet ? 6 tips.

baby slaapt niet

Je baby slaapt niet?

Zorgen dat je kind naar bed gaat en daar ook in slaapt is, laten we zeggen, een uitdaging voor vele ouders. Hier een paar veel gemaakte fouten, die er inderdaad voor zorgen dat je baby niet slaapt. Maar die fouten maak jij van nu af aan niet meer!

1: Je brengt je kind te laat naar bed.

Wanneer jij ( of je partner )de hele dag hebben gewerkt, is het natuurlijk verleidelijk om je baby of peuter nog even op te houden nog even op te houden, zodat je nog even samen met hem kan zijn. Of je hoopt dat hij zo moe wordt dat hij uiteindelijk ¨out¨ gaat
Wat er ook de reden van mag zijn, het is simpelweg geen goed idee om je kind wakker te houden. Wanneer baby’s en peuters te moe zijn, slapen ze helemaal niet meer. Of worden ze weer heel vroeg wakker.
Rust en Regelmaat: echt oma had gelijk . Hou een vaste routine aan en wacht niet tot je kind tekenen van moeheid begint te vertonen, zoals gapen en in oogjes wrijven. Op deze leeftijd is een kwartier te laat naar bed al vaak wat het is:te laat.

2: Terugvallen op beweging

We slaken allemaal wel eens een zucht van opluchting als soms je kleintje in het autostoeltje of in de kinderwagen in slaap valt. Nou dat kan ook even heel prettig zijn, voor jou als ouder. Maar trap niet in de valkuil dat je dus voor beweging moet zorgen als je kind niet slaapt. Echt het is niet leuk om elke avond met je kind een auto-ritje te maken. En bovendien: zo krijgt je kind niet de slaap die hij nodig heeft : een diepe en ongestoorde slaap.
Het is prima om je kind te wiegen als hij overstuur is, maar dat is genoeg

3: Overstimuleren

Je weet het niet, maar hoe denkt jouw baby eigenlijk over die mobiel boven zń bedje? Is het troostrijk, die langzaam ronddraaiende figuurtjes? Gezellig, prettig? Of leidt het hem alleen maar af?
Je kind slaapt het beste in een heel donkere kamer. Je hoeft niet bang te zijn dat hij bang is: hij is nog veel te jong om angsten ontwikkeld te hebben.
Als je kind ouder wordt ( en wel angsten ontwikkeld )geef dan een zacht nachtlampje.

4: Het slapen-gaan -ritueel overslaan

Je denkt misschien dat je baby het helemaal niet merkt, als jij ineens het gebruikelijke ritueel van bad, boekje, bed verandert, je denkt misschien dat je peuter er al te oud voor is. Misschien vind je peuter zelf wel dat hij er te oud voor is. Maar: laat je niks wijsmaken. Voor elke kind tot zeker de kleuter leeftijd, is het goed om elke avond dat zelfde: bad, boekje bed ritueel te doen ( of welk ritueel dan ook ). Je kunt eenvoudig weg niet van een kind verwachten dat hij na een drukke dag, zomaar alles van zich afschudt en in slaap valt.

5: Inconsequent zijn

Het is zo verleidelijk: je kind is moe, hangerig en wil alleen maar slapen als hij tegen je aan ligt..¨laat maar¨ denk je ¨voor deze ene keer¨ en voor je het weet slaap je niet in het echtelijk bed, maar in het familie-bed…Dat moet je wel echt willen.
Natuurlijk begrijpt je kind niet dat het soms wel en soms niet mag. Dus mag het niet. Je kunt wel bij je kind blijven zitten tot hij in slaapt valt. Na een paar nachten ga je wat verder weg zitten en zo bouw je het langzaam af.
Het is niet zo simpel als het hier staat. Je zult er heel wat geduld voor nodig hebben. Blijf vriendelijk maar beslist uitleggen dat hij in zijn eigen bedje slaapt. En uiteindelijk kom je er …

6: Te vroeg naar een groot bed

Als je je kind te vroeg uit zń bedje haalt om in een groot bed te slapen, dan kun je hem weleens op vreemde uren van de dag of nacht tegenkomen….Tot ze drie jaar zijn hebben peuters gewoon geen begrip van denkbeeldige grenzen ( die van het bed dus waar ze in moeten blijven) laat staan dat ze al de zelfdiscipline hebben om in dat grote bed zonder spijlen te blijven liggen wachten….
Als je merkt dat je kind nog niet toe is aan een groot bed, leg hem dan gewoon terug in zń oude kinderbedje en probeer het over een maandje weer
Veel succes, en onthou :elke baby die niet wil slapen wordt op een dag ouder van een baby, die vast ook niet wil slapen.

lees ook eens Van twee slaapjes naar een

bron baby center

baby slaapt niet

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *