Met sokjes aan naar bed ? De juiste slaaptemperatuur voor je baby

temperatuur in de babykamer

Mijn opa riep vroeger voor de grap: “pas op hoor, anders moet je zonder sokken naar bed”
Wij vonden dat enorm grappig. Maar in een tijd dat er in de winter maar een kachel aan was : die in de woonkamer en de huizen niet geïsoleerd waren, kon het koud zijn in bed!
Maar zelfs in onze goed verwarmde huizen kan je je afvragen: wat is de juiste temperatuur in de babykamer ?

Hoe warm moet je baby het hebben ?

Baby’s komen natuurlijk uit een heerlijk warm kamertje waar het dag en nacht even warm is: een relaxte 37 graden. Dat is dus wel even wennen, als ze geboren worden. Zeker wanneer ze in de winter ter wereld komen.

Wat is nodig om voor een goede slaaptemperatuur ?

Begin met de temperatuur in de babykamer. Onthoud goed dat je baby geen mogelijkheid heeft zijn/haar eigen temperatuur te regelen: even iets uittrekken, even een lekkere warme douche nemen…dat kan een baby niet. Daarvoor is hij van jou afhankelijk.
Het is belangrijk dat je de temperatuur in de babykamer constant probeert te houden. Dat is je kindje in de baarmoeder zo gewend. Bovendien weet jij dan altijd hoeveel laagjes je je kind moet aantrekken.

Onderzoek geeft aan dat de babykamer gemiddeld tussen de 16 en de 20 graden moet zijn: 18 graden is perfect. ( persoonlijk vind ik 16 graden al behoorlijk fris )

Hoeveel laagjes kleding  in bed bij hoeveel graden?

temperatuur in de babykamer

Boven 26 °C:

Dit is echt puf weer, nu lukt het je zeker niet zo makkelijk de babykamer af te koelen. Met dit weer hoeft je baby alleen een luier aan. Een fris lakentje voelt gewoon fijn

23 – 24 °C:

Dit is nog steeds best warm. Je kan nog steeds  je baby in een luier en laken laten slapen. Eventueel trek je nog een rompertje met korte mouwen aan


20 – 22 °C:

Bij deze temperatuur gebruik je naast luier, rompertje en laken ook een baby pyjama  en een  dun dekentje of slaapzakje.

18 – 19 °C:

Tijd voor een rompertje met lange mouwen,  een pyjama en een wat dikker deken of slaapzak

16 – 19 °C

Bij een koele kamer, kan je de baby naast het bovenstaande ook  sokjes aan geven

lees ook eens: hoe warm moet je je baby kleden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *