Luieruitslag: hoe komt het en wat kan je eraan doen

luieruitslag

Luieruitslag

Luieruitslag kan heel erg naar zijn: je schrikt je als jonge moeder helemaal wezenloos, als je ineens die verschrikkelijk rode billetjes ziet! Ik moet bekennen: ik heb er wel eens bij staan huilen…

Wat is luieruitslag

Als de billetjes van je baby er rood en geïrriteerd uitzien, dan is de kans groot dat je te maken hebt met luieruitslag. De huid kan ook een beetje opgezwollen zijn en warm aanvoelen. Luieruitslag kan variëren van een paar onschuldige rode vlekjes tot een irritatie die zich van uit de bips verspreid over heupen en dijen. Niet schrikken en niet jezelf verwijten dat je geen goede ouder bent. Luieruitslag is iets waar iedere ouder mee te maken krijgt.

Hoe krijgt je kind luieruitslag

hmmm. Lastige vraag, dat kan bijna alles zijn: iets nieuws gegeten, gewoon de eigen urine van je kind. Maar hier zijn een paar hoofdoorzaken van luieruitslag:

1 Nattigheid.

Zelfs de meest absorberende luier neemt niet alle vocht op, laat de babybilletjes dus een beetje nat achter. Als die nattigheid zich vermengt met de bacterieen in de poep van je baby, ontstaat amoniak. Een naar goedje, dat weten we allemaal.

Daarom hebben baby’s met diarree ook veel vaker luieruitslag.

En natuurlijk helpt het om regelmatig te verschonen, maar een beetje gelieve kind zal ondanks dat last hebben van luieruitslag.

2 Schuren en chemicaliën.

Sommige kinderen kunnen niet zo goed tegen de luier die tegen hun huid aankomt vooral als ze wat overgevoelig zijn voor de stoffen in de luier.

Dat kunnen de stoffen zijn die een fabrikant van wegwerpluiers in de luier doet om de geur een beetje prettig te houden, maar dat kan bij gewone luiers ook bv je wasmiddel of wasverzachter zijn .

3 Andere voeding.

Het is heel normaal dat baby’s wanneer ze overgaan op vaste voeding ineens ook luieruitslag krijgen. Dit grapje kunnen ze herhalen wanneer ze iets nieuws eten. Dat is ook logisch: een verandering in eetgewoonte verandert ook de stoepgang. De zuren in bepaalde voedingsmiddelen zoals aardbeien of vruchtensappen kunnen voor sommige kinderen echt problemen veroorzaken. Iets nieuws op het menu kan ook voor een flinke productie aan ontlasting zorgen. En als je borst voed: let dan op wat je eet..

4 Infectie

Rondom de billen is het nu eenmaal warm en vochtig, daar is niks aan te doen.

Helaas zijn het ook de omstandigheden waarin schimmels en gist het best gedijen. Het is dus voor bacteriele of gist -infectie heel gemakkelijke heerlijk om daar te groeien en te bloeien. Vooral in de huidplooien van je baby’s beentjes en billen. De plekken bij uitstek voor luieruitslag!

5 Antibiotica

Kinderen die antibiotica krijgen ( of hun moeders dieborst voedinggeven), krijgen som een gist infectie, eenvoudig weg omdat de antibiotica het aantal bacterieel ook vermindert. De gezonde en de ongezonde: zo krijgt zo´n gist infectie meer kans. En zoals we allemaal weten kun je van antibiotica behoorlijk aan de diarree raken: en dat zorgt ook voor luieruitslag.

Wat helpt tegen luieruitslag? Forummoeders geven antwoord

– Maizena er op strooien Alles hadden we geprobeerd hier, talkpoeder, sudocreme, bepanthen maar het enige echte wondermiddels is toch echt maizena

– Hier werkt bepanthen of zinkzalf heel erg goed.

– Hier bijna nooit luieruitslag gehad, behalve als ik andere luiers ging gebruiken en toen er kiesjes doorkwamen. Wat toen hielp was bepanthen!

lees ook : babyhuid verzorgen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *