Zindelijk maken: dit werkt dus echt niet

zindelijk maken

Zindelijk maken: dit werkt dus echt niet

Over zindelijk maken wordt heel veel geschreven, gepraat en vooral: getobt.

De hele wereld lijkt bol te staan van adviezen, iedereen weet wel hoe het moet en al die kinderen zijn al zindelijk, alleen jouw lijkt het niet te lukken….

Omdat er al genoeg artikelen (en mede-moeders) zijn, die je vertellen wat je moet DOEN, geven wij je aan aantal tips over zaken, die je moet LATEN.

Don’s bij het zindelijk maken

1 haasten

Als je begint met een zindelijkheidstraining voor dat je kind daar aan toe is. Dan steven je regelrecht af op een mislukking, sterker nog, je kan het hele proces, dat je al doorlopen hebt een stukje terugzetten. Dus als je kind geen enkele belangstelling voor dat potje vertoont: laat dan nog maar even zitten.

En onthou: zindelijk maken kan drie tot vier maanden in beslag nemen.

2 het verkeerde moment kiezen

Als je heel erg het gevoel hebt dat zindelijk maken iets is, dat MOET en dat NU moet, dan zou je wel eens heel makkelijk een verkeerd tijdstip kunnen kiezen om er aan te beginnen. Dus… kijk even op de kalender en begin op een moment dat alles rustig en stabiel is (geen vakanties, verjaardagen en weet ik wats in het vooruitzicht).

3 druk leggen

Onbewust, zonder dat je het zelf wil, zet je je kind makkelijk onder druk. Niet doen, je eigenwijze peuter schiet in de weerstand! Blijf relaxed en opgewekt en als je dat niet kan, hou dan met de hele zindelijkheidstraining even op.

4 geen druk leggen

Het klinkt tegenstrijdig, maar er zijn nu eenmaal ook ouders, die verwachtten dat hun kind zich-zelf wel zindelijk maakt, of die elke vorm van druk verkeerd vinden. En dan krijg je kinderen die naar school gaan terwijl ze niet zindelijk zijn.

Juffen op school beginnen hier al enigszins over te klagen. Begrijp me goed, we hebben het niet over een ongelukje…

Dus enige druk en training zijn echt wel op zijn plaats.

5 straffen

Aanmoedigen, stimuleren, vertellen hoe belangrijk het is, allemaal goed. Maar straffen voor een vieze broek werkt echt niet. Je kind gaat zindelijk worden associëren met negatieve ervaringen. Wil je niet.

lees ook: Ons kindje wordt niet zindelijk

zindelijk maken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *