Vrouwen stoppen te vroeg met geven van borstvoeding

langvoeden

De voordelen van langvoeden.

Het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022 is gepubliceerd. De meest in het oog springende uitkomst, is dat Nederlandse moeders te vroeg stoppen met het geven van borstvoeding.
De grote meerderheid van de moeders (65 %) geeft aan na 12 maanden te (willen) stoppen.

Hoe lang moet je borstvoeding geven?

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt alle moeders, overal ter wereld, aan om twee jaar lang borstvoeding te geven. Langvoeden dus. Dubbel zo lang als de Nederlandse moeders doen.
Het advies dat de Wereldgezondheidsorganisatie geeft, is om de eerste 6 maanden baby’s alleen maar borstvoeding te geven. Zo garandeer je een optimale groei, ontwikkeling en gezondheid van je baby. Na 6 maanden, stap je over op ene combinatie van vaste voeding en borstvoeding, tot je baby twee jaar is.

Langvoeden bevordert de gezondheid van de baby

Internationale gezondheidsorganisaties, zijn het er allemaal over eens: Borstvoeding gedurende de eerste twee levensjaren, helpt bij de ontwikkeling van de hersenen, zorgt voor optimale groei, bevordert de schoolprestaties en verkleint het risico op diabetes en obesitas op latere leeftijd.

Ondanks dat alle moeders aangeven dat ze borstvoeding geven vanwege de gezondheid van hun baby, houden ze het geen twee jaar vol.

Meer voorlichting

Volgens Mathijs Visser mede-eigenaar van Gewoonborstvoeding.nl, is meer voorlichting voor moeders absolute noodzaak. En moeten moeders de kans krijgen, begeleid te worden bij het geven van borstvoeding. Wanneer moeders weten hoe belangrijk borstvoeding is in de eerste twee levensjaren, zullen ze er ook harder “voor gaan”.

Langvoeden uit de taboesfeer

Het is belangrijk dat langvoeden uit de taboesfeer komt, waar het, laten we eerlijk zijn, wel een beetje inzit.  Het is belangrijk dat iedereen zich realiseert dat langdurig borstvoeding geven in feite een volksgezondheidskwestie is. Het zorgt op termijn voor gezonde mensen!
Het wordt voor ene moeder makker om langvoeden te kiezen, als haar partner van harte achter haar staat. Maar ook door steun van zorgprofessionals. En onderschat de invloed van vrouwen uit de media niet!

Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022

In het kader van de Wereld Borstvoeding Week wordt door Meervoormamas.nl in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl jaarlijks het Nationaal Borstvoeding Onderzoek gehouden. Tussen 10 en 20 juli werd ook dit jaar weer onderzoek gedaan naar het geven van borstvoeding, ervaringen met het geven van borstvoeding en de keuzes voor specifieke producten tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Met ruim 2.650 deelnemende vrouwen is het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022 het grootste onderzoek naar borstvoeding in Nederland. 

Wereld Borstvoeding Week 2022

Wereld Borstvoeding Week is een wereldwijde campagne om het bewustzijn rondom borstvoeding te vergroten. Jaarlijks wordt de Wereld Borstvoeding Week (WBW) georganiseerd van 1 t/m 7 augustus door WABA, de World Alliance for Breastfeeding Action.

lees ook eens: 10 weetjes over borstvoeding, die jij nog niet wist

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *