Ons kindje wordt niet zindelijk! Door Sunta Veerkamp.

zindelijk worden

Voor steeds meer ouders is het zindelijk worden van hun kindje een probleem. Vroeger leek het zindelijk worden vanzelf te gaan en vooral ook op jonge leeftijd, is dit niet wat we van onze (groot)moeders horen?

Waarom kost het de moeders van tegenwoordig dan zoveel moeite?

Allereerst zijn is de noodzaak om zindelijk te worden tegenwoordig gewoon minder. De luiers zijn van veel betere kwaliteit en doordat je kind geen natte billen heeft, maakt je kind minder haast met het zindelijk worden. De ouders hebben ook minder haast. Luiers zijn best duur, maar kunnen meestal wel betaald worden. Tijd daarentegen is wel een probleem. Tijd om te besteden aan de zindelijkheidstraining van je kindje.

Tot slot lijkt het ook wel alsof we niet goed weten hoe we het moeten aanpakken?

Daarom vind je hier een paar handige tips:

  1. Let goed op de signalen bij je kindje die erop kunnen wijzen dat het toe is aan zindelijkheidstraining.
  1. Zodra je deze signalen bij je peuter ziet, laat je hem kennis maken met het potje als je dat nog niet hebt gedaan. Leg je kindje uit hoe het potje werkt en ga regelmatig samen naar de w.c.

Wanneer je aan de slag gaat met de zindelijkheid van je kind bedenk dan dat je kindje in het begin waarschijnlijk veel ongelukjes zal hebben. Dat hoort er bij en is geen teken dat je kindje er niet aan toe is. Het is belangrijk dat jij geduldig blijft en je kindje liefdevol blijft benaderen. Boos worden op je kind heeft een averechts effect. Je kind is aan het leren om zindelijk te worden en dat gaat met vallen en opstaan.

De allerbelangrijkste tip die ik kan geven is echter dat je consequent blijft. Denk dus niet als je kind naar het kinderdagverblijf of een dagje naar opa en oma gaat ‘ik doe mijn kind maar weer een luier om’. Dit is voor je kind heel verwarrend en de kans is groot dat daardoor de zindelijkheidstraining vele malen langer gaat duren dan nodig is.

Sunta Veerkamp is hoofdredacteur van TipsWerkendeOuders.nl en schrijfster van het ebook.  ‘Zindelijkheidsbootcamp: je kind in 3 dagen zindelijk’

lees ook: Zindelijk maken

zindelijk worden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *