Oeps, wat doet die uitslag daar !

luieruitslag

Babyhuidjes zijn gevoelig voor uitslag

Eczeem, luieruitslag en berg

Jouw lieve kleine perfecte baby, met z’n superzachte huidje… Je schrikt je helemaal naar als je ineens ziet dat daar plekje op komen. En wat zeggen we: plekjes??? Ach je arme baby: die billetjes, zien er van het ene op het andere moment niet uit.
Wat moet je doen ?
In ieder geval niet schrikken. Een babyhuid is nu eenmaal heel gevoelig en heeft veel verzorging nodig. Laten we een s op een rijtje zetten met welke gewone normale vormen van uitslag je baby te maken kan krijgen . En wat je er aan kan doen.

Luieruitslag

De meeste baby’s hebben last van luieruitslag.
Hoe ziet het eruit: De huid wordt dan schraal, rood en pijnlijk. Op de billen en in de liezen zijn vaak kleine blaasjes te zien. De huid kan zelfs stuk gaan en open, vochtige plekken vertonen.
Wat kan je doen: Je kunt luieruitslag proberen te voorkomen door de billetjes zo droog en schoon mogelijk te houden en in te smeren met speciale crème of zalf. Verschoon de luier zo vaak mogelijk, want luieruitslag kan ontstaan doordat de huid in contact komt met het ureum uit de urine Probeer af en toe je baby in z’n blote bibs te laten liggen. Bv in de box. Leg er een luier onder. Aan de lucht laten drogen is erg goed tegen luieruitslag.

Bacteriën die in de ontlasting zitten kunnen de luieruitslag verergeren. Als je baby diarree heeft – bij het tanden krijgen kan dat heel erg zijn – is het daarom extra belangrijk om op tijd een schone luier om te doen.

Geneesmiddelen

Was de babybilletjes dagelijks met lauw water en smeer ze in met babyzalf. Is de huid rood en geïrriteerd? Smeer haar dan in met zinkolie of zinkzalf. Zinkolie is goed smeerbaar. Zinkzalf is stugger, maar dekt beter af. Smeer de zalf of olie dik op en breng dit bij iedere verschoning opnieuw aan. Probeer morsen te vermijden, want zink geeft vlekken die er niet makkelijk uit gaan. Let op: sommige geneesmiddelen zorgen ook voor luieruitslag. Gebruikt je kind medicijnen en heeft hij luieruitslag, overleg dan even met de arts.

Baby-eczeem

Zo’n 5 tot 10 procent van alle baby’s heeft last van eczeem Hoe ziet het eruit: Rode, jeukende plekjes.. Soms kortdurend (acuut), soms jarenlang (chronisch). Meestal verschijnt het als een kind één tot vier maanden is op wangen, armen en benen, maar het kan ook op andere plekken zitten. Kenmerkend is een droge huid waarop rode plekken ontstaan, die gezwollen zijn en warm aanvoelen. Er kunnen vochtblaasjes ontstaan (natte eczeem) of schilfers.

Oorzaken:
De aanleg voor eczeem is erfelijk (constitutioneel of atopisch eczeem), maar door allerlei factoren kan eczeem verergeren. Doordat een eczeemhuid droog is, is ze snel geïrriteerd door invloeden van buitenaf.
Genezen kun je allergie niet, maar je kunt het wel verlichten. Is allergie de voornaamste oorzaak, probeer dan wat de allergie veroorzaakt zoveel mogelijk te vermijden. Stap bijvoorbeeld over op hypoallergene wasmiddelen en verzorgingsproducten en pas indien nodig de voeding aan. Het is verstandig al deze stappen in overleg met een arts te doen. Zo hou je goed zicht op wat je verandert hebt in de baby-routine. En of dit voor jouw kind ook werkt

Nageltjes

Het aller-vervelendste van eczeem is de jeuk. Je kindje wil daaraan krabben. En juist dat krabben zorgt ervoor dat het eczeem zich uitbreidt. Bovendien wordt je baby er onrustig van en gaat hij er slechter van slapen. Het is dus zaak krabben te voorkomen. Houd daarom de nagels van je baby kort. Krabt hij toch nog plekjes open, geef hem dan sokjes of speciale wantjes om zijn handen. Open wondjes zijn extra vatbaar voor infecties.
Smeren.
Belangrijk bij baby-eczeem is dat je de huid zo vet mogelijk houdt. Gebruik geen geparfumeerde crème of zalf, maar een zo puur mogelijk product als vaseline of paraffine. Er zijn ook speciale crèmes te koop. Raadpleeg in ernstige gevallen altijd een arts. Soms is het nodig een hormoonzalf te gebruiken.

Berg

Door het te snel op gang komen van de talgproductie kan de hoofdhuid vettige schilfers of korsten vertonen. Dit noemen we berg. Berg kan een voorloper zijn van roos. Gevaarlijk is het niet, wel een beetje vervelend. Wat kun je tegen berg doen? Je kunt berg tegengaan door een paar dagen achter elkaar een beetje babyolie op het hoofdje van je kind te smeren en dat een poosje te laten intrekken. Hierdoor wordt de berg zacht en kun je de schilfertjes er met een washandje vaak (voorzichtig) af wrijven. Bij de drogist en apotheek zijn eventueel ook pads verkrijgbaar die berg kunnen verweken.
Lees verder : reflux.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *