Waarom slapen belangrijk is voor babys

slapen baby

Baby slapen een groot gedeelte van het etmaal.

baby’s slapen niet voor niks..


We weten allemaal hoe heerlijk we opknappen van een avond ongestoord doorslapen. ( en omgekeerd hoe gebroken we zijn, als we niet mogen doorslapen) Maar slapen brengt meer dan rust en de mogelijkheid de volgend dag  weer aan te kunnen.

groeihormonen aanmaken

Tijdens het slapen maak je baby extra groeihormonen (somatotropine ) aan. Dat betekent dat beschadigde cellen kunnen herstellen en , nog mooier, dode cellen worden vervangen.

verwerken

Slapen heeft nog meer functies dan zorgen dat je uitrust en kan groeien. Studies wijzen uit dat mensen tijdens hun slaap tal van zaken verwerken. Dat kan een nare gebeurtenis zijn, maar ook bijvoorbeeld de laatste paardrijles…
Verwerken doen we tijdens onze REM slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement. Zo genoemd omdat onderzoekers ontdekten dat er een periode in de slaap van mensen is, waarin hun ogen achter gesloten oogleden razendsnel op en neer gaan.

REM slaap

Baby’s hebben veel meer REM slaap nodig dan grote mensen,  ze moeten ook nog zo verschrikkelijk veel leren..
Let maar eens op, soms zie je je baby in de slaap bewegen, glimlachen, bekken trekken….Dan is je kindje in zijn REMslaap.
Als het even kan,  maak hem dan niet wakker! Wakker worden tijdens je REM slaap is voor iedereen vervelend. Je baby kan er onrustig en huilerig van wakker worden.

Dus als het even kan: je kindje laten liggen dat hij uit zichzelf wakker wordt, of ( als je echt haast hebt) je ziet dat je baby weer gewoon rustig slaapt.
Je hoeft echt nooit lang te wachten. Baby’s hebben een slaapcyclus van 40 -25 minuten, en daarvan is 20 minuten gereserveerd voor de remslaap.

Slaapcyclus:

Lichte slaap

Fase 1: de overgang tussen wakker zijn en slapen.
Fase 2: begin van de echte slaap.

Diepe slaap

Fase 3: de overgangsfase naar een diepe slaap. De ademhaling wordt regelmatig.
Fase 4: de echte diepe slaap.

Droomslaap

Fase 5: REM-slaap.

En dan begint de cyclus weer van voren af aan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *