borst of fles

borst of fles

Borst of fles ? Door: Natasja van Spruitjesenzo

Dat het woord “voeden” in het woord “opvoeden” staat, wil wel iets zeggen. Met voeden ben je iedere dag bezig, net als met opvoeden. Met voeden begin je zelfs nog eerder dan met opvoeden.
Want als je kindje net is geboren valt er nog weinig op te voeden. Maar des te meer te voeden. Honger heeft zo’n kindje. Net geboren en klaar om te beginnen aan de grootste groeispurt van zijn leven. Van krap aan 50 centimeter naar misschien wel bijna 2 meter in nog geen 20 jaar. Dat is een hele prestatie!

Help je kleintje

Dat zo’n kleintje daarbij geholpen moet worden mag duidelijk zijn. Zeker als ze nog heel klein zijn ze compleet afhankelijk van jou wat eten betreft. En wat geef je zo’n baby.
Kies je voor de fles of ga je borstvoeding geven? Natuurlijk is iedere vrouw vrij om die keuze zelf te maken. Bovendien kunnen er tal van reden zijn waarom je geen borstvoeding zou willen of kunnen geven. Maar voedingtechnisch heeft borstvoeding wel de voorkeur. Borstvoeding is namelijk helemaal op jou kindje afgestemd. Qua samenstelling en voedingsstoffen.

Borstvoeding bevat vooral de eerste dagen na de bevalling belangrijke antistoffen die erg belangrijk zijn voor je kindje. Maar ook na die eerste dagen blijft borstvoeding zich aanpassen aan je kindje.
Iedere voeding weer bevat het precies de juiste stoffen om te kunnen groeien. Het heeft een prima eiwit samenstelling, dat houdt in dat het goede eiwitten bevat die goed zijn voor je kindje.
De vetzuursamenstelling is ook heel erg goed, dus ook de goede vetten komen binnen. Verder versterkt borstvoeding de immuniteit van je baby, door de eerder genoemde antistoffen.

Darmflora

Ook helpt borstvoeding mee aan een goede opbouw van de darmflora. Weer goed voor de weerstand. Het is makkelijk verteerbaar en dat is natuurlijk prettig voor je kleintje. Klein nadeeltje van borstvoeding is dat het te weinig vitamine K kan bevatten, dus die moet je door middel van suppletie aanvullen, ook wordt aanbevolen om extra vitamine D te geven.

Borst of fles

Verder is borstvoeding ook erg gemakkelijk, je hebt het immers altijd bij je. Het is altijd goed qua samenstelling, altijd op temperatuur en het is zo gezellig om te doen!
Natuurlijk is het zwaar, zeker als je nog nachtvoedingen geeft, maar geloof me, het is genieten. Zo’n lief klein wezentje en jij, helemaal alleen.

Ja als je de fles geeft ben je zo’n kleintje nog wel eens kwijt omdat bijvoorbeeld oma de fles wil geven. Niets mis mee natuurlijk, maar met borstvoeding heb je je kindje helemaal voor jezelf.
Niemand kan jou rol overnemen. Soms lastig maar meestal erg prettig. En wil je een keertje niet of kun je niet bestaat er natuurlijk de mogelijk tot kolven. Maak je oma ook een keertje blij…

lees ook: schema flesvoeding

Natasja van www.spruitjesenzo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *