Soorten anticonceptie
Alles over deverschillende soorten anticonceptiepil: de combinatiepil, minipil en prikpil
De maandelijkse cyclus wordt geregelddoor de hormonen oestrogeen en progestageen. Deze hormonen zitten ook in de anticonceptiepil. Dat wist je nog wel, maar hoe werkt de pil precies en welke verschillende soorten zijn er? lees alles over de voor en nadelen van de combinatiepil, de prikpil en de minipil.
De extra hormonen die met de pil in het lichaam terechtkomen, zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt. Ze beïnvloeden ook de baarmoederwand, zodat er zich geen eitje in kan nestelen.
De betrouwbaarheid van de anticonceptiepil :
De pil beschermt je op drie manieren, en dat is dan ook de reden waarom het zo´n verschrikkelijk veilig middel is. Extra hormonen zorgen er voor dat:
- Er geen eicel vrij komt.
- Je baarmoederwand beiinvloed wordt zodat er zich geen ie meer kan nestelen
- Het slijm in je baarmoedermond dikker wordt , waardoor de zaadcellen minder goed in de baarmoeder kunnen doordringen.
Inmiddels wordt de pil wordt al zo’n veertig jaar gebruikt. In het begin was de dosering hoog, en dat gaf wel eens vervelende bijwerkingen. Om nog maar niet te spreken van de discussies!! In de loop der tijd werd de hoeveelheid hormonen gelukkig veel lager. Je slikt per maand nu ongeveer de helft van wat er vroeger per dag werd ingenomen. De bijwerkingen zijn daardoor bijna verdwenen, terwijl de pil wel betrouwbaar blijft.
Soorten anticonceptiepil
Er zijn verschillende soorten pillen.
de éénfasepil,
de tweefasenpil,
de driefasenpil,
de minipil
de prikpil.
Eénfase pillen bevatten een vaste dosis oestrogeen en progestageen.
Twee- en driefasen pillen bevatten in één fase alleen oestrogeen en in de andere fasen verschillende hoeveelheden oestrogeen en progestageen.
De minipil bevat enkel een kleine dosis progestageen.
Pillen die zowel oestrogeen als progestageen bevatten worden ook wel combinatiepillen genoemd.
Andere vorm van anticonceptiepil: Combinatiepillen
De combinatiepil wordt het meeste gebruikt. De oestrogenen in deze pil zorgen ervoor dat de eierstokken geen nieuwe eicel laten rijpen. Dankzij de progestagenen wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor het innestelen van een toch bevruchte eicel.
Bovendien wordt de baarmoedermond versperd door een taai net van slijm om zaadcellen buiten te houden. De combinatiepil is minder geschikt om te gebruiken als je borstvoeding geeft.
Wat betkenen de verschillende fasen voor gebruik?
De éénfasepil is het makkelijkste in gebruik, omdat elke pil evenveel hormonen bevat. Dit maakt het ook makkelijker om de menstruatieperiode te verschuiven. De tweefasenpil heeft twee verschillende hoeveelheden aan hormonen. De driefasenpil heeft drie verschillende hoeveelheden aan hormonen.
De twee laatste moet je dus erg nauwkeurig gebruiken. Ben je een vergeetachtig typje: dan kun je misschien beter niet voor een meer-fasenpil kiezen.
Minipil
De minipil bevat enkel het hormoon progestageen. Deze pil is minder betrouwbaar dan de combinatiepil. De minipil moet dagelijks op hetzelfde tijdstip worden ingenomen. Er zijn dus geen pilvrije periodes. De minipil werkt anders dan de combinatiepil, en voorkomt de eisprong niet.
De minipil verandert het baarmoederslijmvlies, maakt de slijmprop in de baarmoederhals ondoordringbaar voor de zaadcel, en verandert het baarmoederslijmvlies. Hierdoor kan een bevrucht eitje zich moeilijker innestelen. De beweeglijkheid van de eileiders wordt bovendien beïnvloed, zodat de eicel later dan normaal in de baarmoeder. belandt.
Let op !! de eerste 14 dagen is de minipil niet betrouwbaar.
Wanneer je de minipil begint te gebruiken, is hij de eerste veertien dagen niet betrouwbaar. Ben je de minipil vergeten in te nemen, dan kan dat nog binnen de twee tot drie uur. Vergeet je het langer? Dan is de pil de eerste veertien dagen sowieso niet betrouwbaar. Je begrijpt: deze pil is eigenlijk alleen geschikt voor vrouwen met een heel gelijkmatig leefpatroon. Bovendien stopen je bloedingen helemaal, ook als je een tijdje gestopt met met deze vorm van anticonceptie. Dat kan lastig zijn, je kunt dus ongemerkt zwanger zijn.
Waarom dan toch die mini-pil zal je vragen? Hij is vooral voor vrouwen die andere soorten anticonceptiepil moeilijk verdragen. Kan het de oplossing zijn. iever een pil waar je wat moeite voor moet doen, dan helemaal geen
Je mag de minipil ook gebruiken als je borst voeding geeft. Maar de
De World Health Organization (WHO) adviseert wel om dit de eerste zes weken niet te doen. Zo vermijd je een mogelijke invloed op de hersenontwikkeling bij de jonge baby.
Prikpil
De prikpil behoort tot die soorten anticonceptiepil waar toch veel vragen over zijn. Het bevat dezelfde stoffen als de minipil, maar in een veel hogere doses. Het effect op lange termijn is moeilijk te voorspellen. Wanneer de vrouw stopt met de prikpil, duurt het vaak lang voordat ze weer vruchtbaar wordt.
Ook bij de prikpil krijgt de vrouw meestal na een half jaar geen bloeding meer. De prikpil kan bovendien puistjes of gewichtstoename veroorzaken.
Soms is de prikpil handiger dan de gewone anticonceptiepil, bijvoorbeeld wanneer je onregelmatige diensten draait.
Als je eigenlijk heel zeker weet dat je geen kinderen meer wil kan het ook fijn zijn: niet elke dag dat pilletje te hoeven slikken, niet de stress van vergeten
Je krijgt éénmaal in de tien weken een injectie van de huisarts. Het is wel van belang dat je de injectie op tijd haalt.
bron : gezondheidsnet
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!