Het rijpen van de baarmoedermond

het rijpen van de baarmoedermond

Alles over het rijpen van de baarmoedermond.

Wat wordt er bedoeld met het rijpen van de baarmoedermond?

Het klinkt natuurlijk een beetje raar: een baarmoedermond die moet rijpen? Het is toch zeker geen appel of tomaat! Wat bedoelt men nu met die term? En waarom is het zo belangrijk bij een bevalling?

In principe is de baarmoedermond altijd onrijp. Een onrijpe baarmoedermond is nog lang en voelt stevig aan.  Als je wil meepraten met de arts en verpleegster dit heet een  staande portio (portio is het medische woord voor baarmoedermond, weet je die ook alvast)

De baarmoedermond wordt rijp wanneer de bevalling eraan komt. Op het moment dat je baby eruit wil, moet er ruimte zijn ! En dat verzorgt je lichaam door de baarmoedermond te laten verstrijken. Je snapt um al: dan wordt die stevige spier die je kindje al die tijd keurig tegengehouden heeft, zachter, slapper en korter….Dat noemen ze een rijpe baarmoedermond.

Inleiden bij een bevalling

Wanneer een bevalling ingeleid moet worden, moet de baarmoedermond op zijn minst een beetje verstreken zijn. Is dat niet het geval, kan een gynacoloog middelen inzetten om dat process op gang te brengen.

Een nieuwe studie over het rijpen van de baarmoedermond

Een nieuwe studie over het rijpen van de baarmoedermond. In deze studie worden rijping van de baarmoedermond door ballonkatheter en hormonengel met elkaar vergeleken.
In Nederland worden verschillende methoden gebruikt voor het rijpen van de baarmoedermond. De meest gebruikte methode is het aanbrengen van prostaglandinegel, om de rijping van de baarmoedermond te versnellen.
Een andere methode die veel gebruikt wordt, is het inbrengen van een ballonkatheter De werking van de ballonkatheter is tweeledig. De ballon zorgt voor verspreiding van natuurlijke stoffen die de rijping van de baarmoedermond helpen. En de ballon geeft druk waardoor er ontsluiting ontstaat.

Onderzoek naar het rijpen van de baarmoedermond.

In twee even grote groepen werd of met de hormonengel gewerkt of met de ballonkatheder. In beide groepen kwamen evenveel bevallingen zonder keizersnede voor. De bevalling bij de ballonkathetergroep duurde vaak iets langer dan die bij de hormonengel groep Beide methoden zijn effectief. Maar voor dit onderzoek was niet precies bekend welke methode het beste is.

In de Nederlandse richtlijn werd tot nu toe prostaglandines aangeraden als eerste keus. Maar uit recent onderzoek lijkt de methode met de ballonkatheter mischien wel effectiever te zijn. De ballon leidde minder vaak in hyperstimulatie dan de gel. Daardoor kwam de baby minder vaak in nood. En hoefden er minder kunstverlossingen te worden verricht. Bovendien belandden minder kinderen op de Neonatologie-afdeling. Ook de moeders waren beter af: zij verloren minder bloed na de bevalling.

De ballonkatheter wordt vaak afgeraden uit angst voor infecties. Maar uit het PROBAAT-onderzoek blijkt dat daar geen reden toe is. Het aantal infecties was in beide groepen namelijk gelijk. Prostaglandinegels werden in de jaren negentig geïntroduceerd, zonder dat goed vergelijkend onderzoek verricht was. Volgens gynaecoloog dr. Kitty Bloemenkamp van het LUMC en onderzoekers van de Probaat-studie, moet de praktijk wellicht worden aangepast. Nu blijkt dat de prostaglandines meer bijwerkingen geeft dan gedacht.

De ballonkatheter is overigens goedkoper dan hormoongels.

Het PROBAAT-artikel is gepubliceerd in het internationaal gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet: .

Bron: KNOV.nl 22. November 2011

lees ook opwekken van de bevalling

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *