Zwangerschap en misselijkheid.

misselijkheid

Wat veroorzaakt misselijkheid als je in verwachting bent?

Om maar gelijk heel eerlijk te beginnen: dat weet niemand helemaal zeker. De meest logische verklaring is dat het een combinatie is van alle lichamelijke veranderingen, die nu je zwanger bent, tegelijk in je lichaam plaats vinden. Maar wat nu echt die misselijkheid tijdens je zwangerschap veroorzaakt…..

Een aantal mogelijke oorzaken:

Human chorioic gonadotropin ( hCG). Dit hormoon ontwikkelt zich snel aan het begin van de zwangerschap. Niemand weet hoe hCG nu precies voor die misselijkheid zorgt, maar het is een zware verdachte: z´n timing is namelijk uitstekend. Misselijkheid piekt op zo ongeveer hetzelfde moment als hCG piekt…..en ( verzwarende omstandigheden ) als vrouwen in verwachting zijn van twee of meerlingen is het niveau van hCG hoger en geven ze meer over dan bij vrouwen die 1 kind verwachten.

Oestrogen is een hormoon dat zich ook in het begin van de zwangerschap duidelijk manifesteert, en daarmee is dit hormoon net zo verdacht als hCGE  en een  verhoogde reukzin en een grotere gevoeligheid voor geur. Zwanger vrouwen kunnen echt beter ruiken en het is niet ongewoon voor hen ineens misselijk te worden van bepaalde geuren.
En zoals we allemaal weten , er zijn geuren, die een automatisch kokhals-effect hebben…….( er zijn onderzoekers die dit linken aan de hogere oestrogen levels, maar echt wetenschappelijk bewezen is dat niet.)

Een gevoelige maag kan ook de oorzaak zijn. Sommige vrouwen hebben in het begin van hun zwangerschap eenvoudig weg last van hun maag. Onderzoek liet zien dat het vooral vrouwen zijn die de bacterie Helicobacter in hun maag hebben, die echt lijden onder veel en lang overgeven.

Maar dan: dit wordt in andere onderzoeken weer ontkent. We zeiden a : de oorzaak van  misselijkheid en zwangerschap is eigenlijk onbekend….

Stress: je kon er op wachten, als het nergens aan ligt dan is het stress. Ja hoor. Gelukkig is ook dit niet wetenschappelijk aangetoond!

misselijkheid

vijf huismiddeltjes tegen ochtendmisselijkheid

Wanneer je elke ochtend meer dan een beetje misselijk bent, dan val je wel razendsnel van de roze zwangerschapswolk af. Waardoor die misselijkheid nu precies veroorzaakt wordt, weten we nog steeds niet, een aantal hormonen worden verdacht…..

Gelukkig duurt dit bij de meeste vrouwen niet de hele zwangerschap, vaak stopt dit na de 17de week. Maar als je daarop aan het wachten bent, dan voelt dat als de eeuwigheid. Vandaar dat we wat huismiddeltjes publiceren.

1. Gember

Een studie uit 2010 toonde aan dat gember je niet alleen beter doet voelen tijdens de zwangerschap, je gaat ook minder overgeven.
Griezel je van het idee dat je op een rauwe gemberwortel zou moeten knabbelen? Of dat je van die mierzoete stukjes gember moet eten? Je vindt gember ook in de vorm van snoepjes of thee. En experimenteer eens met wat geraspte gemberwortel in stoofschotels! Echt lekker!

2. Eet genoeg

Vreemd genoeg kan niet genoeg eten ook de oorzaak van je kwaal zijn. Sla nooit het ontbijt over ., ook la voel je je zeeziek en eet altijd iets wanneer je honger hebt. Hoera je mag gewoon die drie maaltijden per dag overboord gooien! Zorg ook dat je altijd , ( liefst gezonde ) knabbels bij je hebt . En een flesje water kan ook geen kwaad!

3. Vanoudsher

Heel wat zwangere vrouwen zijn dol op eenvoudige gerechten die niet te veel smaak hebben als rijst, yoghurt, beschuiten en bananen. Zorg er ook voor dat je voldoende water drinkt.

4. Even gestrekt

Als je moet werken, is het niet altijd eenvoudig om even te gaan liggen, maar dit kan de misselijkheid wel tegengaan. Dus tja : trotseer de spot van je collega´s en ga even naast je bureau liggen….

5. Citroentje

Door aan een citroen te ruiken of te likken kunnen zwangere vrouwen hun maag kalmeren. Zeggen ze….

lees ook: wat is hypermesis gravidarum

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *