Geen fijn praatje: zwangerschap en constipatie

constipatie, zwangerschap

zwangerschap en constipatie

Geen fijn praatje: zwangerschap en constipatie

Pas op, dit is geen roze wolk praatje, dit is een heel aards praatje. Een praatje poep, om precies te zijn of vooral over niet kunnen poepen: constipatie.

Het heel moeilijk naar de wc kunnen gaan tijdens je zwangerschap, is een van de vele verzwegen problemen van het zwanger zijn. En geloof me dames, het is een dat veel voorkomt! Ik zat toen ik zwanger was van nr. een, geregeld bijna in tranen op het toilet. Met mijn voeten op een stapel telefoonboeken, want van de zwangerschapsgym, moest ik mijn bekken kantelen…

Behalve dat het helemaal niet leuk is om een half uur op het toilet te zitten en nog gênant ook, is constipatie ook pijnlijk. En dat opgezette gevoel dat je er van krijgt, dat kan je er ook niet echt bij hebben. Je hebt in je zwangerschap al genoeg aan je hoofd.

Wat veroorzaakt constipatie?

Nou dat kan een heleboel zijn, dus we beperken ons hier even tot de factoren die in je zwangerschap een rol spelen.

1) Stress

Daar hebben we hem weer….de goede oude stress. Verantwoordelijk voor heel veel narigheid, waaronder constipatie…Stress kan heel goed de functie van de dikke darm vertragen of zelfs stil leggen. Dat kan je behoorlijk buikpijn bezorgen en voorkomen dat je “moet”. Constipatie van het zuiverste water

2) Te veel zuivelproducten eten.

Wanneer je veel melkproducten gebruikt, kan dit je darmwerking vertragen. Kijk eens kritisch naar wat je eet. En nu niet denken: aaah, ik drink nooit melk. Want zuivel is alles wat je van melk kan maken: dus ook toetjes en ijsjes en die lekkere bak kwark…de kaas op je boterham.., de slagroom op je koffie.

3) Te weinig vezels!

Vezels helpen echt! Lang dachten we dat we dan vooral volkoren producten moesten eten, maar in fruit zit nog veel en veel meer vezels. Eet ze vooral met schil. In peulvruchten zitten er ook een heleboel ( nu snap je ook waarom je zo winderig kan worden van bruine bonen of erwtensoep.) En wat dacht je van: noten? Kortom, en geloof me, ik spreek uit ervaring, aanpassen wat je eet, kan je constipatie enorm verminderen

4) Te weinig water!!

Als je verstopt zit kan het eenvoudig zo zijn, dat je lichaam vocht te kort komt, om van alle afvalstoffen een mooie brei te maken, die soepeltjes afgevoerd kan worden. Uitdroging is zeker tijdens je zwangerschap een veel voorkomende oorzaak van constipatie.

5) Te weinig beweging.

Als er iets is wat je darmen aan de gang brengt, dan is het wel beweging!

Dus, ook in je zwangerschap, of moet ik zeggen: juist in je zwangerschap, blijven bewegen. Geloof me, bank hangen ( al heb je er nog zoveel zin in ) is een sport die constipatie bevordert!

Wil het echt niet lukken op het toilet, maak dan de volgende dag eens een stevige wandeling!

Veel succes !

En heb je verder nog tips: post ze hier!
lees ook : 9 gekke dingen die met je vagina kunnen gebeuren

constipatie zwangerschap

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *