De anticonceptiepil: feiten en fabels

antconceptiepil

De anticonceptiepil is met stip het meest gebruikte voorbehoedsmiddel en dat is ook niet gek. Het is ver uit de meest betrouwbare vorm van anti—conceptie.

Maar over de pil bestaan ook heel veel fabels. Die hebben we hier voor je op een rijtje gezet. Misschien dat je daardoor beter een keuze kan maken: wel of niet aan de pil?

1* ‘Van de pil word je dik.’

Dat is niet helemaal een fabeltje. Helaas. Maar maak je niet al te druk: je komt ook geen 10 kilo aan..
Wat gebeurt er met je lichaam?
‘De klassieke anticonceptiepil of combinatiepil bevat twee types hormonen: een oestrogeen en een progestageen. De oestrogene component, ethinyloestradiol, heeft als effect op je lichaam dat je een zekere hoeveelheid vocht gaat vasthouden. Vandaar dat vrouwen die deze pil gebruiken, hun gewicht kunnen zien toenemen.
Tegenwoordig wordt meestal een laaggedoseerde anticonceptiepil voorgeschreven, waarvan de vrouw hooguit een of twee kilo aankomt, maar toch dat kan nog steeds heel vervelend zijn. En als je erg pech hebt ben je als vrouw gewoon heel gevoelig voor dit hormoon en kom je ook met een laag-gedoseerde pil toch wat kilo´s aan.

De laatste jaren zijn er pillen op de markt gekomen met als progestageen drosperinone. Omdat dit hormoon een vochtafdrijvend effect op het lichaam heeft, heeft deze anticonceptiepil geen invloed op je gewicht. Ook klachten als borstspanning, een gevolg van vochtretentie ter hoogte van de borsten, waar sommige vrouwen last van hebben, komen bij deze pillen bijna niet voor.
Angst om dikker te worden hoeft dus echt geen reden te zijn om niet aan de pil te beginnen. Het is wel iets wat je heel duidelijk met je huisarts moet bespreken. En ga voor en tijdens het gebruik van de pil regelmatig op de weegschaal staan. Houd je gewicht op een lijstje bij; dan weet je exact wat er met je lichaam gebeurt!

2* ‘Neem af en toe een pil-pauze´

Vrouwen wordt vaak aangeraden een pil-pauze in te lassen, zodat de natuurlijke hormoonhuishouding weet een kans krijgt. Dat klinkt natuurlijk goed: je slikt een hormoon, dat is tegen natuurlijk, dus laat de natuur maar weer even haar gang gaan, dan komt het wel weer goed. Wetenschappelijke bewijzen voor deze stelling zijn er niet.

En je hoeft ook niet om de paar jaar van anticonceptiepil te veranderen. Als je na een aantal jaren het gevoel hebt dat je het wel hebt gezien met dat pilgebruik dan moet je naar een andere vorm van anti-conceptie uitkijken. Maar als je je goed bij voelt bij de anticonceptiepil die je gebruikt, is er medisch gezien geen reden om van merk te veranderen.

3* ‘De pil vermindert je zin om te vrijen.’

Dit is best wat je zou kunnen zeggen een hot topic. Er is zelfs uitgebreid onderzoek naar gedaan. ( de meeste onderzoekers zijn mannen 🙂 ) Helaas is dat onderzoek zonder duidelijke resultanten geleven. Er is geen duidelijk bewijs dat de pil je zin in seks nadelig beïnvloedt. Maar dat is natuurlijk niet zo raar : we weten allemaal dat je zin om te vrijen door enorm veel verschillende factoren bepaal kan worden, daar hebben wij vrouwen geen onderzoek voor nodig.
Maar als je het gevoel hebt dat het bij jou de pil is die je plezier doet afnemen, bespreek dat dan met je huisarts en kijk of dat bij een ander merk niet zo is.
Er zijn ook vrouwen die zeggen dat door de anticonceptiepil te slikken hun libido juist enorm is toegenomen.
Dat zou natuurlijk ook te maken kunnen hebben met het wegvallen van de angst om zwanger te worden. Want als iets lustremmend is is het wel de angst voor een zwangerschap.

4* ‘als je de pil slikt, duurt het daarna jaren voor je zwanger kan worden.´

Dat is echt een fabeltje, tenminste: als je toen je begon een normale regelmatige cyclus had. In dat geval zijn jou kansen op een zwangerschap dezelfde als bij vrouwen die geen pil gebruiken. Maar behoor jij tot die groep vrouwen die op heel jonge leeftijd ( dertien, veertien jaar ) aan de pil is gegaan en die een heel onregelmatige cyclus hadden, dan gaat het er anders uitzien.

In zo´n geval moet je erop voorbereid zijn dat na het stoppen met de pil, je cyclus weer heel onregelmatig zal zijn. En dat maakt natuurlijk het zwanger worden moeilijker. Dat is reuze vervelend, maar niet de schuld van de pil.
Wie: *een normale cyclus heeft, *nooit een operatie of een infectie in de buik heeft gehad, *een gezonde partner heeft en *regelmatig seks heeft, kan gewoon binnen het jaar na het stoppen met de anticonceptiepil zwanger te zijn. Is dat niet het geval, dan is een bezoekje aan je gynaecoloog nodig om uit te zoeken waarom het niet lukt.’

5* ‘De pil verhoogt je risico op trombose .’

Dat is geen fabeltje, dat is een feit, maar hoe groot is het risico op trombose in verhouding tot niet-pil- gebruiksters?
De kans op diepveneuze trombose of longembolen is voor niet-pilgebruiksters één à drie op 10.000 per jaar. Wie de pil slikt, ziet haar risico met een factor drie tot zes stijgen. Ook het risico op een hart- of herseninfarct neemt enigszins toe door pilgebruik. Maar al bij al blijft dat risico relatief.
Hoewel het risico dus niet zo heel groot lijkt, is het toch verstandig bij je huisarts te melden als er in jouw familie veel trombose voorkomt.
Ook vrouwen boven de 35 – een leeftijd waarop je trombose risico sowieso begint te stijgen – krijgen meestal het advies eens na te denken over een andere vorm van anticonceptie. Ben je boven de 35 en een verstokt rookster ? Stop dan, als je niet met roken kan stoppen, met de pil

6* ‘Als je de pil gebruikt, heb je meer kans op borst kanker´

‘ Een grootschalige studie uit 1996 bracht weliswaar een licht verhoogd risico op borstkanker aan het licht, maar de resultaten werden door een onderzoek uit 2002 weer tegen gesproken. Alles lijkt er op te wijzen dat pilgebruik geen, of in het ergste geval een heel, heel , heel klein beetje kans op borst kanker met zich meebrengt.

Maar wederom: als jij uit een familie komt waarin veel vrouwen borst kanker hebben ( gehad) dan moet je dat wel met je huisarts bespreken. Misschien is het voor jou dan beter te kiezen voor een niet-hormonale vorm van anticonceptie.

 7* ´Je borsten worden groter´

Soms wel, soms niet.  Ik behoorde tot mijn verdriet tot de laatste groep…Sommige pillen stimuleren de borstklieren al meer dan andere, vandaar dat je borsten iets groter kunnen worden. Als je erg veel last krijgt van gespannen borsten, moet je even met je huisarts overleggen. Het kan zijn dat je last hebt van waterretentie (vocht vasthouden). Zie nr 1

8*. Je heupen worden breder van de anticonceptiepil

Veel meisjes beginnen met de pil op het moment dat hun lichaam in volle verandering is. Hierdoor denken ze vaak dat de anticonceptiepil verantwoordelijk is voor die veranderingen. Dat is dus niet zo…

9*. De pil beschermt tegen aids

HO ! STOP ! FOUT! De anticonceptiepil beschermt je tegen een zwangerschap, maar tegen geen enkele SOA ( geslachtsziekte) Als je het risico op een SOA wil vermijden gebruik je een condoom!!!
En als je dus EN niet zwanger wil worden en je wil geen Aids of andere narigheid opdoen, dan gebruik je En een condoom EN de pil !

10* Voor een operatie moet je stoppen met de pil

Na een operatie moet je vaak bedrust houden en hierdoor kan je bloedklonters krijgen. Omdat de pil daar een invloed op kan hebben, is het aan te raden een maand vóór de operatie met de pil te stoppen (en dan extra voorzichtig te zijn natuurlijk!). Bespreek dit voor de operatie met je arts.

11 * ‘De pil heeft een beschermd effect tegen baarmoeder- en eierstokkanker.’

Het risico op borstkanker is bij pilgebruiksters in het slechtste geval licht verhoogd, maar bij baarmoeder- en eierstokkanker mag je op een een beschermend effect van de antieconceptiepil rekenen. ‘Wanneer je een anticonceptiepil gebruikt, vindt er namelijk geen eisprong plaats en daarom is er ook geen risico op beschadiging van het eierstokweefsel.

‘Een verminderd risico op eierstokkanker is het logische gevolg. Op het niveau van de baarmoeder zien we eigenlijk hetzelfde: Door de regelmatige onttrekkingsbloedingen is de kans dat er zich abnormale cellen vormen ter hoogte van het baarmoederslijmvlies en er zich met andere woorden baarmoederkanker ontwikkelt wel heel klein De pil zorgt met andere woorden ook hier voor een beschermend effect.’

12* ‘De pil doorslikken of verschillende pilstrips aan elkaar schakelen kan absoluut geen kwaad.’

Liever niet ongesteld op vakantie, tijdens een examenperiode of op het moment van een belangrijk sollicitatiegesprek? Dan lijkt het doorslikken van de pil – en op die manier ook je bloeding overslaan – een ideale oplossing. Maar is dat wel gezond? ‘In tegenstelling tot wat er soms beweerd wordt, is verschillende pilstrips na elkaar nemen absoluut niet schadelijk voor je lichaam’,

Een maandelijkse bloeding is bij pilgebruik namelijk echt niet nodig. De cyclus is bij pilgebruik  kunstmatig en behalve dat ze je kan geruststellen dat je niet zwanger bent, heeft zo’n maandelijkse bloeding bij pilgebruik geen enkel nut. Wie liever geen bloeding heeft, kan dus met een gerust hart verschillende pilstrips na elkaar innemen. Hou er wel rekening mee dat je na verloop van tijd doorbraakbloedingen (bloedverlies in de periode dat je de pil slikt) kan krijgen. Treedt er zo’n doorbraakbloeding op, dan las je best een stopweek in om daarna met een nieuwe pilstrip te starten.

Praktijkervaring leert dat hoe langer je een pil doorneemt, hoe groter de kans wordt op een doorbraakbloeding. Best las je na drie pilstrips een stopweek in. Sommige vrouwen krijgen al een bloeding bij de tweede of derde pil van hun tweede strip, anderen kunnen zonder problemen vier, vijf of meer strips na elkaar slikken.’

13*‘De middelste pil van een pilstrip vergeten kan geen kwaad.’

Als je denkt dat jij de enige bent die wel eens vergeet die pil te slikken, dan kan je nu opgelucht ademhalen: 20 tot 30 procent van de vrouwen vergeet de anticonceptiepil wel eens. Sommige zelfs meerdere keren per maand!

Kan dat kwaad?? NATUURLIJK !!! de anticonceptiepil is een van de meest betrouwbare vormen van anti-conceptie, Maar dan moet je hem wel regelmatig innemen. Vanuit de strip beschemrt hij je namelijk niet…

Om absoluut veilig te zijn mag er tussen de inname van twee opeenvolgende pillen niet meer dan 36 uur zitten. De impact van één vergeten pil verschilt een beetje naargelang de hoeveelste pil van een strip het betreft. Een pil in het midden van een strip is nog het minst dramatisch. Maar eentje op het einde of aan het begin van een strip kan de betrouwbaarheid volledig ondermijnen. We weten uit onderzoek dat de eerste pil van een nieuwe strip het vaakst vergeten wordt (18 procent).

Begrijpelijk, want je hebt net de routine van dagelijks een pil slikken een week doorbroken. En moet er dan aan denken om op het juiste moment een nieuwe strip te starten. Maar, LET OP ! De eerste pil van een nieuwe strip is van groot belang voor de betrouwbaarheid. Neem je ze niet of te laat, dan verleng je meteen je pilvrije periode van zeven naar acht (of meer) dagen en dat kan al voldoende zijn om follikelrijping in gang te zetten, met als gevolg een eisprong en risico op een zwangerschap. Veel vrouwen zijn zich absoluut niet bewust van dit risico. Maar jij nu wel !

14* ‘Hoofdpijn in de pilvrije periode is een argument om van pil te veranderen.’

Vrouwen die na jarenlang pilgebruik in hun pilvrije periode last hebben van verschrikkelijke hoofdpijn, zijn geen uitzondering. Naar schatting tien procent van alle pilgebruiksters heeft ermee te maken. De oorzaak is waarschijnlijk te zoeken in een overmatige cerebrovasculaire reactie op de plotse onttrekking van steroïden. Een lager gedoseerde pil of het aaneenschakelen van pilstrips kan in de meeste gevallen soelaas bieden. Ook de recente 24+4 pil geeft minder hoofdpijnklachten.

Blijf dus in ieder geval niet met je klachten lopen, maar raadpleeg je arts wanneer je kampt met hoofdpijn bij pilgebruik. Ook als je daar voordien nooit last van had.’

15* ‘Van de pil word je moe en lusteloos.’

Het kan dat jij als persoon moe en futloos wordt wanneer je de anticonceptiepil neemt. Vooral het merk Microgynon wordt nogal eens beschuldigt van het veroorzaken van moeheid. Toch is hier geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor gevonden. En moeheid is natuurlijk iets dat door zoveel factoren veroorzaakt kan worden.

Extraatje: ze zeggen dat de antieconceptiepil je reukvermogen positief beiinvloedt. met andere woorden: je gaat er beter van ruiken ! En dit dames, schijnt dan weer van invloed te zijn op je partnerkeuze…Gelukkig: het is niet wetenschappelijk bewezen !

met dank aan : http://Www.mijn pil.be en goed gevoel.be

lees ook: soorten anticonceptie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *