fbpx

Wat kan mijn kind als het 9 jaar is?

25 november 2014| door: Felice Veenman |11316 Views|0 Comments
Wat kan mijn kind als het 9 jaar is?

ontwikkeling van kind van 9 jaar

Als je kind negen jaar is, zul je merken dat hij zich steeds meer gaat interesseren in het bedrijf dat ”familie “ heet. En dat hij een steeds grotere rol gaat spelen in het nemen van beslissingen. Bedacht jij drie jaar geleden nog wat een leuke vakantie zou zijn, nu hoef je niet meer te denken. Je negenjarige vertelt het je wel. Dat doen ze trouwens niet alleen met betrekking tot de vakantie. Maaltijden , uitstapjes: je 9 jarige heeft 100 en 1 ideeen, hoe je dat nu eens leuk kan doen.

Ze zijn dol op plannen, onze kids van 9. En dit is dan ook een mooi moment om zo-iets als een agenda te introduceren,of, als je die nog niet had, een familie-planner.

Negenjarigen worden schrikbarend zelfstandig en willen echt niet meer de hele dag aan moeders rokken hangen. Maar maak je geen zorgen. Ze worden echt groot en zijn steeds meer en beter in staat om hun eigen zaakjes op te knappen.
Ouders en andere opvoeders moeten zich terdege bewust zijn van hun voorbeeldfunctie. Want vergis je niet. Negen jaar zijn is een periode vol uitdagingen voor je kind. Het is de overgang naar emotionele en lichamelijke volwassenheid. Er komen steeds meer uitdagingen op ze af, die leuk zijn en uitdagend, maar ook eng. En in ieder geval: vormend

Eten

De pubertijd komt eraan, en dit is de tijd dat problemen als een negatief lichamelijk zelfbeeld kan ontstaan, met daarbij behorende eet-problemen.
Als je het al niet deed, dan is het nu of nooit : geef als ouder het goede voorbeeld als het gaat om het geven van het goede voorbeeld: als jij niet gezond eet, genoeg beweegt, waarom zou je kind het dan wel doen?

Slapen

Als je kind negen is, krijg je als ouder zelf het gevoel dat het wel iets makkelijker kan met die bedtijden. Vergis je niet ! Je negenjarige heeft nog steeds tien tot elf uur slaap per dag nodig. Je kind mag beweren dat het met minder toe kan, onderzoek laatduidelijk zien dat genoeg slaap een cruciale rol speelt in de cognitieve en fysieke ontwikkeling van je kind.

Dus: op tijd naar bed blijft heel belangrijk. En als je ’s morgens je kind zijn bed niet uitkrijgt dan weet je genoeg: dan krijgt hij niet de hoeveelheid slaap die hij nodig heeft.

Hou jezelf goed voor ogen dat een negenjarige al een heel mens lijkt. Maar nog een kind is, hij is zelfs nog geen puber

Taken

Als je kind nog geen taken had in de huishouding dan wordt het hoog tijd om er mee te beginnen! Niet alleen ontlasten ze jou als ouder ( en echt je hebt genoeg te doen ), maar het is ook een uitstekende manier om je kind verantwoordelijkheden te leren. En hoewel veel kinderen natuurlijk mopperen als zij tafel moeten dekken of kranten naar de papier bak brengen, ze zijn ook stiekem best trots op het feit dat ze echt meehelpen.

Dagelijkse hygiene

Er zijn natuurlijk zaken die elke dag moeten gebeuren: zoals tanden poetsen, je vuile kleren in de wasmand doen, je bed recht leggen. Maar er kunnen ook wekelijkse taken zijn: de vuilnis bakken buiten zetten, of in het week-end de afwasmachine uitruimen.

Er zijn ook ouders die aan bepaalde taken een bedrag verbinden, dat kan wel maar het heeft wel wat haken en ogen: stel je zelf de vraag of werk in het huis, waar je tenslotte met z’n allen in woont, beloond moet worden. En vraag je ook af wat je doet als de taak niet naar behoren wordt uitgevoerd: dan maar geen zakgeld? Kan jij dat over je hart verkrijgen?

Je kan overwegen een beloning te geven voor een uitzonderlijk grote en incidentele klus.

ontwikkeling van kind van 9 jaar
ontwikkeling van kind van 9 jaar

Lichamelijke ontwikkeling

Een kind van negen staat op de grens van de pubertijd: voor sommigen is het nog een kwestie van jaren voor anderen een kwestie van maanden.
Het is belangrijk dat je je kind voorbereidt op de lichamelijke veranderingen die hem/haar te wachten staan. Hoe makkelijker je er met elkaar over praat, hoe makkelijker straks de overgang naar de puberteit zal zijn

Groei

Negenjarigen kunnen onderling enorm verschillen in lengte. Lange kinderen, kleine kinderen , de een is stok-mager, de ander is wat ronder. Het enige wat nu nog belangrijk is, is of je kind gezond gezond is!
Negen is ook de leeftijd waarop kinderen zich zeer van hun uiterlijk bewust worden.Schrik niet maar de kiem voor anorexia kan zich op deze leeftijd ontwikkelen. Wees je er goed van bewust dat op deze leeftijd je kinderen nog heel erg te beiinvloeden zijn door jouw houding ten aanzien van eten en gezondheid. Wanneer ouders zelf regelmatig sporten en gezond eten belangrijk vinden, geven ze hun kinderen een goed voorbeeld. Helaas geef je ze ook een voorbeeld wanneer je als moeder voortdurend met je gewicht en je uiterlijk in de weer bent. Maar dat is dan wel een minder goed voorbeeld……

Motoriek

Kinderen van negen jaar zijn over het algemeen lenig en vlug. Hun motoriek heeft aan balans en kracht gewonnen in vergelijking met vorige jaren. En hoewel ze natuurlijk onderling enorm verschillen kan je wel stellen, dat ze allemaal plezier in bewegen hebben. Of dat nu voetbal of ballet is of simpel heel hard achter elkaar aanrennen……………..

Tanden en andere persoonlijke hygiene

Als je kind negen jaar is, is hij handig genoeg om zichzelf goed te wassen en naar behoren zijn tanden te poetsen. Dat wil nog niet zeggen dat je kind dat ook zal doen! Er is in de wereld zoveel te doen, te zien en te beleven, waarom zou je veel aandacht besteden aan dat tandenpoetsen, wat je toch al iedere dag doet???

Negenjarige zijn met van alles bezig, maar persoonlijke verzorging staat niet hoog op hun lijstje

En daarom blijft een ouderlijk oogje in het zeil, nog steeds belangrijk.

ontwikkeling van kind van 9 jaar
ontwikkeling van kind van 9 jaar

Gebit

Negenjarige verliezen met grote snelheid hun melktanden, de onder en boven melk snijtanden zijn ze zeker al kwijt en velen hebben inmiddels ook hun onder en boven voortanden niet meer. En ook de melk kiezen gaan losstaan en vallen uit.

Dit is ook de leeftijd van de “beugelbekkies” en dat maakt het tandenpoetsen soms een lastig en naar karweitje. Overleg in zulke gevallen samen met je kind goed met de mondhygieniste hoe de tanden schoon gehouden moeten worden ( dan kan je daar thuis al geen ruzie meer over krijgen)

En natuurlijk kan je kind inmiddels alleen douchen, maar ook hier kan het echt geen kwaad als je er op toe ziet dat kruizen, oksels en oren gewoon lekker schoongemaakt worden.

Een beetje handige negenjarige kan ook al prima zijn nagels knippen, zonder zijn tenen of vingers mee te nemen

Wanhoop niet als je iedere dag opnieuw je negenjarige van het nut van persoonlijke hygiene moet overtuigen. Nog even en ze zijn puber: en niet onder de douche vandaan te slaan.

 

ontwikkeling van kind van 9 jaar
ontwikkeling van kind van 9 jaar

Emotionele ontwikkeling

Een kind van negen kan al heel goed omgaan met frustraties en ruzies. Ze beginnen emotionele volwassenheid te ontwikkelen: ze begrijpen dat een beloning voor inspanning wel eens op zich kan laten wachten, ze zien het nut en plezier van het helpen van anderen, en het  kunnen omgaan met dit soort emoties zal ze straks helpen in hun pubertijd.

Ze leren volop van de vrijheid die hun groeiende onafhankelijkheid ze brengt. Maar dat betekent niet dat pappa en mamma ze nog met grote regelmaat gerust moeten stellen.
Geniet van het feit dat je kind al zo volwassen wordt, maar vergeet geen moment dat ze nog steeds kinderen zijn: met behoefte aan regelmaat, voorspelbaarheid en tijd met mamma of paap samen.
De pubertijd is niet zo ver weg meer, en je zal merken dat een negenjarige al de “buien” van een puber kan hebben: het ene moment diep in de put, het andere moment helemaal in de wolken. Gevoelens kunnen snel gekwetst worden en ruzie met vriendjes en vriendinnetjes is dan ook heel normaal. Let op: hier mag je als ouder gerust een stapje terug doen: kinderen van negen jaar, kunnen prima hun problemen zelf oplossen

Onafhankelijkheid.

De meeste kinderen van 9, zijn al aardig onafhankelijk van hun familie en emotioneel in staat om dingen zelfstandig te doen. Ze vinden het prima om met de familie van een vriendje mee te gaan als er iets leuks te doen valt, en slaapfeestjes zijn wat het woord zegt : een feestje!
Dit is ook de leeftijd waarop je  kind helemaal “weg” van iemand kan zijn. Duik maar even in je eigen verleden: hoe oud was jij toen je helemaal weg was van…..
Onafhankelijk betekent ook: zelfstandig  kunnen denken, en van je fantastisch leuke dingen van een negenjarige opvoeden is dat ze over van alles nadenken en daar zeer duidelijke eigen  meningen over hebben.

ontwikkeling van kind van 9 jaar
ontwikkeling van kind van 9 jaar

Cognitieve ontwikkeling

Negenjarigen zijn enorm nieuwsgierig naar de wereld om hen heen. En zitten vol vragen: hoe werken dingen en waarom werken ze zo en niet anders. Ze willen ook alles weten en hun vragen liegen er vaak niet om. Waarom is er oorlog? En waarom doen wij (ouders) niet meer om het milieu te beschermen? Ze zijn kritisch en denken zelf na. Op deze leeftijd begon onze zoon heftig te protesteren als wij met de auto een afstand wilde afleggendie ook heel goed te fietsen was. En besloot dochterlief mee te lopen in een protestdemonstratie tegen kinderarbeid.
Dit is dus ook een heel goed tijdstip om je kind wegwijs te maken op internet. Kindvriendelijke sites en leesbare nieuwssites zijn ideaal. Maar vergeet de ouderwetse bibliotheek niet: als er in jouw omgeving eentje is, en je was nog geen lid, dan word je het NU!

Een kind van negen jaar kan beslist lang en geconcentreerd bezig zijn, een uur is makkelijk haalbaar.
Veel kinderen op deze leeftijd hebben een passie die ze met grote ijver voeden. Dat kan zijn spannende boeken lezen, of paarden verzorgen, of de popgroep van het moment.
Het maakt niet uit, je negenjarig kind kan er helemaal induiken en er alles over te weten komen wat er te weten valt.
Op school moet het samen in groepen kunnen werken nu beslist lukken. Al zijn er altijd kinderen die liever alleen werken. En kinderen met een voorkeur om samen te werken. Die individuele verschillen zijn goed en horen bij je kind, zolang je kind het andere ook kan ( al vindt hij dat misschien minder leuk) is het prima.

ontwikkeling van kind van 9 jaar
ontwikkeling van kind van 9 jaar

Sociale ontwikkeling

Het sociale leven van een negenjarige is levendig en druk. Het is voor een kind van negen ook niet ongewoon om een rol model buiten de familie-kring te hebben. Niet langer zijn pappa en mama de grote voorbeelden. Maar bij voorbeeld de juf of meester. Of een zelfs beroemdheid, bijvoorbeeld iemand die heel goed is in de sport die zij zelf doen

Vriendschappen worden dan ook steeds belangrijker en daarmee wordt ook steeds belangrijker wat een ander van ze denkt…

Negenjarigen zijn behoorlijk zelfstandig, dat kun je bijvoorbeeld merken aan het feit dat slaappartijtjes nu echt een feestje zijn, je hoeft er niet meer op te rekenen dat je kind alsnog midden in de nacht thuis komt….

Vrienden

Omdat de invloed van vrienden groter en groter wordt, is het als ouder belangrijk om op de hoogte te blijven van de vriendjes en vriendinnetjes en om , als het even kan, hun ouders te leren kennen.

En natuurlijk praat je met je kind over wat er allemaal gebeurt in zijn leven. De avond maaltijd is daar van oudsher een heel geschikt moment voor. ( nog een reden om de tv tijdens het eten uit te zetten.

Nodig ook regelmatig vriendjes bij jou thuis uit, zie re op toe dat je kind niet altijd bij anderen speelt. En weet je wat ook een heel leuke manier is om op de hoogte te blijven van het sociale leven van je kind?

Help een handje op school!

Zelfbeeld

Het is niet alleen heel fijn dat je kind zelfstandiger wordt: het is ook een natuurlijke ontwikkeling op weg naar volwassenheid.
Maar aan elke positieve ontwikkeling  zitten ook negatieve kantjes: door dat vriendjes en anderen zo belangrijk worden kan je kind onder sociale druk  komen te staan : druk van meedoen en niet uitgesloten willen worden. Let daar als ouder op en aarzel niet om in te grijpen als je denkt dat dit soort zaken aan de hand zijn.

Lees verder  Mijn kind: ontwikkeling per jaar – wat kan mijn kind als het 10 jaar is of lees veder Mijn kind: ontwikkeling per jaar – Mijn kind 9 jaar: emotionele ontwikkeling

ontwikkeling van kind van 9 jaar
ontwikkeling van kind van 9 jaar

meer info 

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *