Mijn kind 7 jaar: niet luisteren

niet luisteren

van kinderen die niet luisteren kan je als ouder heel onzeker worden. Nergens voor nodig!

Je kind is al zeven jaar, die lastige, gekke, schattige kleuter is helemaal verdwenen. Je kind begint echt al “mens” te worden. En dan ineens: dan blijkt dit mens totaal niet naar je te luisteren…AUWW, dat komt aan. Dat is echt vervelend. En niet alleen dat, wanneer een kind van deze leeftijd, ineens dwars tegen je ingaat, of doet alsof hij (of zij) doof is, niet doet wat je vraagt dan maakt je dat als ouder best wel onzeker. ”Wat”, vraag je je af, “doe ik niet goed?

Het slechte nieuws is, dat het niet luisteren van je zevenjarige, inderdaad heel goed het gevolg kan zijn, van opvoed-foutjes, die er zo langzamerhand zijn ingeslopen.
Het goede nieuws is natuurlijk dat je die er ook weer uit kan slopen ( al zal dat even wat inspanning vragen)

Foutje 1 bij niet luisteren

Je maakt een punt van dagelijks weerkerende zaken.

Mijn wijze vader zei altijd: over dingen die vastliggen: etenstijd, bedtijd, moet je geen strijd voeren.
Die zijn gewoon zo. De wijsheid van zijn woorden, zag ik jaren geleden op een camping een België. Daar liep een moeder elke avond over de camping: Marietje, Jantje, Pietje…eten !! Na 5 minuten kwam ze weer een keer. Na 10 minuten riep ze: weg aan nu ECHT eten hoor. En na een kwartier riep ze: Ik word nu echt heel boos hoor.  Moet ik er nog meer over zeggen?

Foutje 2 als ze niet doen wat je zegt

Jij blijft waarschuwen…

Deze lijkt erg op foutje 1, hij zit in dezelfde sfeer maar is toch anders. Een voorbeeld.
Ik loop door zo’n woonwarenhuis, achter me loopt een gezin. Vader, moeder 2 kinderen. Die koters vinden het wandelen langs meubelen en woon items heel duidelijk geen uitje. Ze klieren, ze zitten overal aan, ze maken ruzie wie het karretje mag duwen. Om de paar minuten roept de moeder: “als je nou niet ophoudt, ga je in de auto zitten hoor!” Bij de vijfde keer had ik graag de moeder in de auto gezet…..

Foutje 3 bij “doof” zijn

Je laat je kind de consequenties van zijn/haar gedrag niet ervaren.

Laten we er nog maar een voorbeeld tegenaan gooien. Jij hebt al 3 x gezegd: pak je gymspullen. En je kind heeft vrolijk gedaan of hij doof was. Wie gaat dan, vlak voor het naar schoolgaan, die gymspullen halen? Juist ja. JIJ ! Want anders komt hij op school in de problemen. En dat vind jij zielig…

Hoe zorg je dat ze wel luisteren?

Foutje 1

Wanneer etenstijd en bedtijd elke dag een strijd is, los je dat niet op met boos worden en dreigen. Ik heb zelf dat probleem ook wel gehad. En toen ik erover nadacht, dacht ik: “ja ik vind het ook niet prettig om uit mijn bezigheden gehaald te worden, omdat ik zo nodig moet eten ”. Dus ik riep: “over 10 minuten gaan we eten” en vijf minuten later riep ik : “over 5 minuten, gaan we eten“ Met als slotakkoord: ETEN !. Bedtijd deed ik idem. En het werkte!

Foutje 2

Deze is wel heel simpel: gewoon noooooit doen. Doe wat je zegt. Dus…denk na voor je er een dreigement uit gooit. Dat is een. Twee: als je kinderen ergens erg klierig zijn, dan hebben ze misschien wel een beetje gelijk….Voorkom dat je te vaak van kinderen dingen vraagt, die ze gewoon niet leuk vinden. Zoek daar andere oplossingen voor. Ik ben altijd een voorstandster van onderlinge moederhulp. Zoek een medemoeder en regel dat jullie af en toe op een zaterdag op elkaars kinderen passen. Kan je zeer relaxed met hubbie door het woonwarenhuis

Foutje 3

Dat fouten consequenties hebben, dat hoort bij het leven. Wij krijgen ook een boete als we ons belastingbiljet te laat inleveren…Dat eigen schuld, dikke bult, kunnen ze beter leren als ze zeven jaar zijn, dan wanneer  ze zevenentwintig zijn…Dus nee, ze zijn niet zielig als ze geconfronteerd worden met hun eigen ( eigenwijze) gedrag

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kind per jaar? Klik dan hier0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *