Wees aardiger …..Een bijzondere oproep van een basisschooldirecteur.

agressie

Ik wil eens even wat kwijt over agressie in het onderwijs…

In het AD lees ik dat de directeur van een basisschool de ouders een prettige vakantie wenst en ze oproept “vriendelijk terug te komen”

De afgelopen periode hebben er in zijn school twee incidenten plaatsgevonden waarbij leerkrachten fysiek zo niet bedreigd, dan toch flink geïntimideerd werden.
De directeur heeft wel enig begrip voor de ouders : niet altijd loopt alles binnen een school op rolletjes. Kijk alleen maar eens naar hoe moeilijk het is een zieke leerkracht te vervangen. En ja zelfs een juf of meester wordt wel eens ziek.
Maar, dat is zo zegt hij een reden om met elkaar in gesprek te gaan. En niet op de vuist. Ik wil ouders niet hoeven op te voeden.

Als agressie ouders op school agressief worden

De agressie die ouders kunnen uiten als het om hun kind gaat, heeft mij altijd enorm verbaasd:

De juf uitschelden, de scheidsrechter aanvallen, ja zelfs agenten bekogelen…het komt allemaal voor.
Naar mijn idee is de gedachte er achter : “Je komt toch zeker op voor je kind???”
En dat is al helemaal iets wat er bij mij niet in wil. Echt niet. Hoe kan je denken dat je voor je kind opkomt, door agressief te worden? Kom op zeg.
Maar dat is niet de enige reden waarom ik die enorme boosheid niet begrijp. We leven in het welvarendste deel van de wereld. We leven in een hoog ontwikkeld en beschaafd land.
Als er een probleem is, is er hulp voor. Ik ben de eerste om toe te geven dat die hulp niet zo maar aan komt waaien. Als ouder moet je er soms enorm, enorm veel moeite voor doen, maar hij is er.

We leven gelukkig niet in dat deel van de wereld waar je al dankbaar bent als je je kind 1 maaltijd per dag kan geven. Want dan kan ik me voorstellen dat je agressief wordt en op pad gaat om voor je kind op te komen…Maar wij hoeven dat niet.

Terug naar de schooldirecteur. Hij heeft gelijk: sommige ouders moeten wat milder terug komen.
Maar andere ouders mogen misschien wel wat dapperder terug komen. Ik heb wel eens het gevoel dat ouders elkaar niet zo goed durven aanspreken. En dat zouden we wel moeten doen. We moeten namelijk op komen voor onze kinderen, voor wie het heel bedreigend is, agressie van ouders te moeten aanzien…

Maar let op: bestrijd agressie niet met agressie! Blijf vriendelijk en beleefd. Maar dat hoef ik natuurlijk helemaal niet uit te leggen. Jullie hoef ik niet op te voeden. Dat weet ik zeker

lees ook : als je tegen het 10 minuten gesprek opziet

11 antwoorden
 1. nicole orriens zegt:

  Inderdaad een opvallende oproep, maar hij heeft groot gelijk! Ik snap niet dat je als ouders met zo’n grote mond naar school gaat eerlijk gezegd.

  Beantwoorden
 2. Anja zegt:

  In Nederland is dat misschien niet nodig, waar mijn kinderen op school hebben gezeten (Suriname) kwam dit helaas geregeld voor en kwam ik ook op voor de kinderen want daar heb je geen hulp en moet je alles zelf oplossen (ook racistische leerkrachten bijvoorbeeld)

  Beantwoorden
 3. Lars zegt:

  Ik sta zelf voor de klas en ik moet zeggen dat ik gelukkig nog nooit met zo’n soort situatie te maken heb gehad. Ik hoor het om me heen echter vaak genoeg en ik kan er dan ook met mijn verstand niet bij dat sommige ouders gewoon niet snappen hoe belangrijk hun voorbeeldfunctie is.

  Beantwoorden
 4. Rory zegt:

  Sowieso begrijp ik de normen en waarden van de mensen om mij heen vaak niet meer. Niet dat ik het altijd goed doe hoor! Integendeel. Maar elkaar aanspreken op elkaars gedrag. Rommel in de prullenbak gooien (en niet op straat). U zeggen tegen ouderen. Andere mensen helpen. Het zou toch normaal gedrag moeten zijn? Of klink ik nu als iemand uit het jaar kruik?

  Beantwoorden
 5. The lemon kitchen zegt:

  Bijzonder ja, het lijkt me sowieso best lastig om voor de klas te staan en iedereen vriendelijk en blij te houden. Ik vind het ook belangrijk dat ‘wie goed doet, goed ontmoet’!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *