Moeder- en babysterfte in de wereld neemt maar niet af volgens WHO

Moeder- en babysterfte nemen de laatste 7 jaar niet meer af. Volgens wereldgezondheidsorganisatie WHO was het merendeel van de sterfgevallen te vermijden geweest met goede zorg.

Moeder- en babysterfte blijft hangen rond 4,5 miljoen

Per jaar overlijden zo’n 290.000 moeders wereldwijd tijdens de bevalling. 1,9 miljoen baby’s worden dood geboren en in de eerste maand overlijden nog eens 2,3 miljoen baby’s. Over de hele wereld lijkt dat misschien weinig, maar iedere moeder- en babysterfte is er één teveel. En al helemaal als het te voorkomen was geweest door de juiste zorg te bieden.

Volgens de WHO staat de geboortezorg onder druk. Door de coronapandemie en toenemende armoede kan niet ieder land de algehele gezondheidszorg nog op een voldoende niveau houden. En met de zwangerschapszorg is het nog slechter gesteld. Slechts één op de drie landen kan voldoende zorg bieden om moeder- en babysterfte tegen te kunnen gaan. Hierbij is de crisis het grootst in de Afrikaanse landen onder de Sahara, en in Midden- en Zuid Azië.

Alle vrouwen moeten de baas kunnen zijn over hun eigen seksleven

De oplossing tegen moeder- en babysterfte ligt er volgens de WHO in om vrouwen betere toegang te gaan bieden tot gezondheidszorg. Dit kan door meer te investeren in eerstelijnszorg, zoals huisarts, tandarts, apotheek en fysiotherapie. Maar ook door iedereen voldoende toegang te geven tot alle zorg die nodig is rondom zwangerschap en bevalling. Meer verloskundigen, betere verloskundigen, maar ook de voor Nederlanders zo normale zaken als medicijnen en schoon drinkwater.

Bovendien stelt de WHO dat alle vrouwen over de hele wereld zelf moeten kunnen beslissen wanneer zij kinderen willen krijgen. Dit kan momenteel maar 60 procent van alle vrouwen. En dat is natuurlijk veel te weinig.

Lees er alles over op NU

Lees verder op Baby en Kind: Hard optreden tegen ouder die kind weghoudt bij ex kan kind schaden, concluderen onderzoekers

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *