Wat kan mijn kind als het 6 jaar oud is

mijlpaal kind 6 jaar

De ontwikkeling van een kind van 6 jaar. Nu leert je kind lezen en schrijven, dat zijn pas mijlpalen! Mijlpalen waar je kind enorm trots op is( en jij als ouder ook)
Ook lichamelijk wordt je kind steeds groter, een zesjarige kan al een heleboel zelf. Vrienden gaan een steeds belangrijker plek in nemen in het leven van je kind
.

Eten en slapen

  Laten we beginnen met te zeggen dat elk kind anders is en zich dus ook anders ontwikkelt. Zolang je ongeveer je kind in de beschrijvingen herkent, is goed.
Het meest opvallende is natuurlijk dat dit het jaar is waarin je kind leert lezen. Er is een enorm verschil tussen zij-die-kunnen lezen en zij-die-dat- niet-kunnen.
Je kind ervaart het zelf ook zo: kijk maar eens hoe trots ze zijn wanneer ze kunnen lezen wat er staat!
Een andere opvallende verandering die je gaat zien, is dat je kleine knul of kleine meid, steeds zelfstandiger wordt. Vrolijk, zonder zelfs maar naar je om te kijken, gaan ze bij vriendjes en vriendinnetjes spelen. Dag mam!!

kind 6 jaar

Eten.

Ouders van een zesjarige mogen verwachten dat ze aan tafel gezellig beginnen mee te praten en dat ze inmiddels zoveel rust hebben dat ze gewoon gedurende de maaltijd aan tafel blijven zitten.
Dit is dan ook een heel goed moment om weer eens aandacht te schenken aan tafelmanieren: je hebt die wel aangeleerd, maar worden ze ook in de praktijk gebracht?? Je kunt er onder het mom: jong geleerd is oud gedaan, er beter nu de nodige aandacht aan besteden.
Kinderen van een jaar of zes kunnen ook prima helpen bij het koken en vinden dat vaak heel leuk, ook tafeldekken kunnen ze prima. Op deze leeftijd vinden kinderen het heerlijk om “’ mee te doen”. Dus samen bespreken wat er gegeten gaat worden, boodschappen doen, helpen koken, allemaal goed. Heel gezellige en practisch me-time ( want ook voor koken geld: jong geleerd is oud gedaan.
Omdat je kind steeds zelfstandiger wordt, vriendjes krijgt, met klasgenootjes omgaat, maakt hij ook kennis met ander eten, ander snoepgoed. Dat kan twee kanten opgaan: ineens lusten ze allerlei gezonde dingen wel, of ineens ontdekken ze dat andere kinderen wel elke dag cola mogen….( geloof het niet te snel…)
En ineens ben je een enorme voorstandster van scholen die het snoepen verbieden.

Slapen

Kinderen in deze leeftijd hebben nog 10 tot 12 uur slaap per dag nodig, en dat is best wel veel.
Natuurlijk zijn er kinderen die het met minder kunnen, maar als jouw 6- jarige kribbig en kortaangebonden wordt, tel dan eens de slaap-uren..
Komt je kind tijd te kort? Tel dan eens de uren die achter schermen worden doorgebracht : laptop, tv, pc….
Als een 6-jarige naar bed gaat moet je als ouder echt nog waken over wassen en tandenpoetsen, ze worden zelfstandiger, maar dit soort zaken moet je als ouder echt nog monitoren!
En hoewel ze heel trots zijn op het feit dat ze zelf kunnen lezen, vinden ze het nog heerlijk om in bed nog even te worden voorgelezen. Nu komt het moment dat je aan de echt leuke kinderboeken kan beginnen!

ontwikkeling van kind van 6 jaar
ontwikkeling van kind van 6 jaar

Wat kan je nog meer verwachten van ontwikkeling van kind van 6 jaar ?

Gedrag

Zesjarigen, we hebben het al eerder opgemerkt, worden steeds zelfstandiger en willen ook steeds vaker zelf beslissingen nemen. Dat kan natuurlijk best: waarom zouden ze niet zelf mogen beslissen wat ze aantrekken en met wie ze spelen? Maar de keerzijde van deze medaille is natuurlijk dat ze ook steeds meer de grenzen gaan opzoeken. Zeker als jouw zes-jarige oudere vriendjes heeft. Of oudere broers en zussen of neven en nichten waaraan hij zich kan spiegelen….Wees voorbereid op “grote monden “ en tegenspraak.

Vergeet ook niet, dat ook al is je kind 6 jaar en al een hele bink of stoere meid, de kleutertijd ligt nog maar heel kort achter ze. En daar hoort ook gedrag bij als driftbuien krijgen en dreinen.

kind 6 jaar

Op en neer

Als er dus iets is wat het gedrag van een 6 jarige beschrijft dan is het wel: het gaat op en neer. Van ”groot “ kind, dat gecontreerd bezig kan zijn en al enige verantwoordelijkheid aan kan, tot heerlijke dwarse kleuter ( Zei ik kleuter? Sta niet raar te kijken als je een peuter voor je denkt te hebben.)

Als ouder is het dus een beetje laveren van het een naar het ander. Maar een ding weet je zeker: je kind wordt steeds ouder en de kleuter -in-hem verdwijnt steeds meer ( en daar komen dan weer andere problemen voor in de plaats)

Blijf geduldig, en blijf vooral ook duidelijk in wat je wel en niet goed vindt. En vooral: blij lachen!

Taken in huis

We zeiden het al eerder: je kan aan een 6 jarige kan je wat overlaten: geef ze gerust taken in het huishouden. Dat is goed voor iedereen. Helpen tafeldekken, helpen tafel afruimen, de kat eten geven en het konijn water en een wortel, de handdoeken in de kast leggen…ze kunnen het allemaal, dus laat ze het doen ook!

ontwikkeling van kind van 6 jaar
ontwikkeling van kind van 6 jaar

Lichamelijke ontwikkeling van een kind van 6 jaar

Zo rond de 6 jaar zijn kinderen echt heel verschillend wat behendigheid betreft. Sommige kinderen zijn echte acrobaatjes-in-de-dop. Andere kinderen moeten oefenen op het gooien en vangen van ballen. Je gaat ook echt steeds meer verschillen in lengte zien: sommige kinderen schieten ineens als een raket de hoogte in. Terwijl anderen in een veel gematigder tempo groeien.Laat je niet gek maken als jouw kind een “kleintje” is. Het enige wat echt belangrijk is, is dat ze groeien. Al is het maar millimeters
Zesjarigen, maar dat hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen, hebben enorm veel energie.En het is belangrijk dat ze die energie ook kwijt kunnen. Een kind van zes zit al de hele dag op school, na schooltijd bewegen is dus echt belangrijk. En niet alleen om te zorgen dat je als ouder niet helemaal horendol wordt van al die energie. Maar ook omdat onderzoek duidelijk maakt dat kinderen die veel bewegen( sporten, buiten spelen, dat soort zaken) beter presteren op school.

ontwikkeling kind 6 jaar

Groei

De meeste zesjarigen zijn hun baby-vet nu defnitief kwijt en krijgen duidelijk meer spieren. Je kunt een kind van zes jaar gemakkelijk onderscheiden van een kind van 4 of 5. Omdat ze zoveel gespierder zijn, ze beginnen al een beetje op de puber te lijken die ze over 10 jaar zullen zijn.

Tanden

De meeste kinderen beginnen met wisselen tussen hun 5de en 6de levensjaar. Zijn we niet allemaal dol op de schoolfoto met het “fietsenrek”?
Het wisselen gaat ook bij het ene kind sneller dan bij het andere. Dus maak je geen zorgen, op een dag heeft je kind weer een volledig gebit ( en dan maar hopen dat je niet naar de orthodontist moet)
Natuurlijk kan je kind op deze leeftijd zelf zijn tanden poetsen. Maar blijf wel in de buurt, om er op toe te zien dat het ook grondig gebeurt!

ontwikkeling van kind van 6 jaar
ontwikkeling van kind van 6 jaar

Cognitieve ontwikkeling van een kind van 6 jaar

Als je kind zes wordt en naar groep 3 gaat, dan passeert je kind een geweldige mijlpaal in zijn leven: hij leert lezen, schrijven en rekenen!
Sta je er wel eens bij stil, wat een geweldige menselijke prestatie het kunnen lezen en schrijven is?
Je maakt het weer mee als je ziet hoe je kind langzaam tekens aan klanken gaat koppelen, om zo langzaam, klank voor klank te leren lezen.

De Nederlandse taal is gecompliceerd…

De meeste kinderen hebben enorm veel plezier in het leren lezen en lezen al snel alles wat los en vast zit, wat nog wel eens tot hilarische woorden kan leiden.De Nederlandse taal is gecompliceerd!
De meeste kinderen hebben vrij snel door hoe ze een woord in stukjes kunnen breken en de stukjes kunnen ze spellen. Maar ingewikkelde taalkundige constructies als kort en lange klanken, dat duurt nog even, voor ze die niet alleen begrijpen maar ook kunnen toepassen.
Aan het einde van groep 3 kunnen de meeste kinderen ook aardig schrijven en veel van hen beginnen ambitieus aan het schrijven van verhalen ( meestal over henzelf)

voorlezen blijft belangrijk

Kinderen van 6 jaar kunnen zich inmiddels een behoorlijke tijd concentreren en kunnen steeds moeilijker en ingewikkelder taken aan. Je ziet ook hoe ze steeds complexere vraag stukken kunnen begrijpen. Een 6 jarige is onstuitbaar nieuwsgierig naar de wereld om hem heen.
Een prima leeftijd om veel met je kind te doen en te ontdekken.
Het feit dat ze zelf kunnen lezen, is helemaal geen reden om het voorlezen te stoppen! Integendeel, voor je kind de spannende boeken kan lezen, waar hij nu van geniet zijn we echt twee jaar verder!
Voorlezen blijft super belangrijk: voor de woordenschat van je kind, voor de ontwikkeling van zijn fantasie en inlevingsvermogen en vooral voor de gezelligheid!

ontwikkeling van kind van 6 jaar
ontwikkeling van kind van 6 jaar

Emotionele ontwikkeling van een kind van 6 jaar

Het is een heel natuurlijk procces: je kind groeit op en wordt steeds onafhankelijker. Dat merk je je pas echt bij een kind van 6 jaar. Ze krijgen steeds meer belangstelling voor hun vriendjes en vriendinnetjes, die ongeveer net zo oud zijn als zijn als zij. Maar ze kunnen ook heel prima vriendschap sluiten met volwassenen, de ouders van vriendjes, de buurvrouw, een meester of juf. Hun sociale relaties worden ook ingewikkelder en betekenisvoller dan bijvoorbeeld een jaar geleden. Je zesjarige wordt zich steeds bewuster van de wereld om haar heen en van haar rol in deze wereld.

Het begrijpen van regels

Op deze leeftijd begrijpen kinderen ook steeds beter het hoe en waarom van regels. Grappig is dat  ze beginnen op te letten of anderen wel doen, wat ze behoren te doen. Hun belangstelling voor georganiseerde spelletjes ( spelletjes met afspraken) en afspraakjes met vrienden groeit. Dit is een heel goed moment om je kind op te geven voor een teamsport.

Sociale ontwikkeling van kind van 6 jaar

ontwikkeling van kind van 6 jaar

Vriendjes

Zesjarigen ontwikkelen langzaam aan een voorkeur voor vriendjes van het- zelfde geslacht en van dezelfde leeftijd. Nu zien we ook het ”beste vriendje” te voorschijn komen. Dat is dat ene ( of die twee) heel speciale kindjes waarmee jouw kind een band opbouwt. Er zijn mensen bij wie die band een leven lang stand houd.
Als ouder doe je er goed aan op de negatieve aspecten van “”beste vrienden” te letten. Zoals kliekjes vormen, uitsluiten van andere kinderen en pesten.

 Waarden en normen

Kinderen van deze leeftijd ontwikkelen een sterk gevoel voor goed en kwaad. Wat er makkelijk toe kan leiden dat ze volwassenen terech wijzen. Korte heftige ruzies met leeftijdsgenoten horen ook bij deze ontwikkeling. Niets om je druk om te maken: het is even snel over als het begon.

Geven, delen en inleven

Over het algemeen delen zes jarigen graag en makkelijk. Dat betekent natuurlijk niet dat er nooit eens een ruzietje ontstaat, maar ze zijn vaak van korte duur. En heel vaak zijn ze in staat om hum problemen zelf op te lossen, zonder hulp van een volwassene. Kijk daarom een ruzietje altijd eerst even aan

Lees verder Mijn kind: ontwikkeling per jaar – wat kan mijn kind als het 7 jaar is

of lees verder Mijn kind: ontwikkeling per jaar – Seksuele ontwikkeling van 6 tot 8 jaar

ontwikkeling van kind van 6 jaar

meer info

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *