OM eist 10 jaar cel en tbs voor doodsteken tiener bij supermarkt in Hoogkerk

Tegen Bart J is door het Openbaar Ministerie een celstraf geëist van tien jaar. Plus tbs met dwangverpleging. Bart J heeft een veertien jarige jongen met een mes neergestoken, bij een supermarkt in het dorp Hoogkerk (Groningen)

De officier van Justitie heeft het moord genoemd.

J. komt uit Groningen en is 24 jaar oud. Op 6 juni 2021 stak hij rond 15.00 uur de jongen (Dinant Paré) dood. Toen de jongen al op de grond lag heeft J. hem geschopt en met een mes in zijn borst en rug gestoken. J. heeft dat ook bekend. Hij zat in een psychose. Hij kende Paré niet, Paré was een volkomen willekeurig slachtoffer, vertelde hij in de rechtbank.

J. stal een mes

Het Om stelt dat J. het mes welbewust uit een supermarkt heeft gestolen, met het idee iemand te doden. De aanklager is van mening dat J. een aantal keer kon kiezen om niet tot doden over te gaan. Daarom velt men het oordeel: moord met voorbedachten rade.
Op camerabeelden zijn zowel de diefstal van het mes als de steekpartij te zien. Hierop baseert het Om haar mening.

Naast de moord wordt J. ook verdacht vaneen aantal andere minder leuke zaken en na zijn aanhouding heeft hij een poging gedaan een bewaker van de gevangenis met een afgebroken antenne neer te steken.

Volgens deskundigen is J. sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

J. was al jaren in beeld bij de jeugd hulpverlening, maar men heeft hem nooit echt kunnen helpen. Hij gebruikte drank en drugs en sliep in een tentje in de stad Groningen. Hij zei dat hij het mes had gestolen om worst te snijden. Dat vind het  niet erg geloofwaardig.

Deskundigen vinden J. sterk verminderd toerekeningsvatbaar en gevaarlijk. Het risico op herhaling is groot. Inmiddels is een wietverslaving, ADHD en een autismespectrumstoornis vastgesteld. Voor waanbeelden en/of psychoses is geen aanleiding gevonden

De rechtbank doet op 16 mei uitspraak.

bron NU

lees ook: Snelle redt mislukte 1 april grap

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *