Zijn kindervitamines goed of slecht?

,
Zijn kindervitamines goed of slecht

Met alle adviezen en meningen die er op het internet rondgaan, kan het knap lastig zijn om te begrijpen welke vitamines kinderen nu echt nodig hebben en welke misschien overbodig zijn. Daarom duiken we dieper in de wereld van kindervitamines om helderheid te scheppen over de feiten, de fabels, en de nuances daartussen.

80% van de kinderen eet te weinig groenten

Het is een bekend fenomeen onder ouders: het laten eten van groenten door kinderen kan voelen als een ware beproeving. Een broccoli kan al snel veranderen in speelgoed of een instrument voor machtsstrijd aan de eettafel. Het is een troost om te weten dat je hierin niet alleen staat; een verrassend lage 19 procent van de kinderen tussen 1 en 3 jaar consumeert daadwerkelijk voldoende groenten.

Zijn kindervitamines wel een goede oplossing?

In een poging om dit voedingsgat te vullen, lijkt het geven van kindervitamines een handige oplossing. Echter, zowel de Consumentenbond als het Voedingscentrum zijn het erover eens dat dit geen effectieve oplossing is en bestempelen het als verspilde moeite en geld.

Het dilemma begint vaak wanneer het trots delen dat jouw kind wél groenten eet, plots omslaat naar een strijd aan de eettafel, waarbij het woord ‘nee’ domineert. Groenten worden vaker naast dan in het bord van het kind gevonden, en het enige wat gemakkelijk lijkt te verdwijnen, is een krentenbol.

Onbalans in dosering

In de verleiding komen om je peuter kindervitamines in pilvorm te geven, is begrijpelijk, vooral omdat de consumptie van multivitamines onder kinderen is toegenomen. Desondanks, na onderzoek naar meer dan 35 soorten multivitamines, blijkt dat velen niet geschikt zijn voor jonge kinderen door onbalans in de dosering van vitamines zoals A, D, foliumzuur en ijzer.

Het idee van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ is een misvatting, vooral omdat kinderen gemakkelijk een teveel aan bepaalde vitamines zoals A en foliumzuur binnen kunnen krijgen, wat op lange termijn gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Toch is er ook een plaats voor supplementen, specifiek vitamine D, die essentieel is voor de botontwikkeling en sterke tanden van kinderen tussen 0 en 4 jaar.

Vitamine D tot 4-jarige leeftijd

Het Voedingscentrum adviseert daarom het dagelijks gebruik van een vitamine D supplement tot de vierde verjaardag. Voor ijzer geldt dat een tekort vaak voorkomt bij peuters, vooral bij diegenen die veel melk drinken.

Waardoor eten kinderen wel meer vitamines?

Daar is een goede tip voor: het betrekken van kinderen bij het kookproces kan namelijk de kans vergroten dat ze groenten eten. Het creëren van een dagelijkse routine, zoals het geven van supplementen op een vast moment, kan helpen om de nodige voedingsstoffen te waarborgen zonder afhankelijk te zijn van hun wisselvallige eetgedrag.

Bovendien, een tekort is niet hetzelfde als een kleine inname; een tijdelijke weerstand tegen bepaalde voedingsmiddelen leidt niet direct tot gezondheidsproblemen. Het belangrijkste is om niet op te geven en te blijven inzetten op gezonde eetgewoonten, wat op de lange termijn zijn vruchten zal afwerpen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *