Wat is normaal gedrag voor een kind van zes jaar?

gedragsproblemen kind van zes jaar

Heeft mijn kind van zes jaar gedragsproblemen of is dit normaal gedrag?

Die vraag is, natuurlijk altijd een heel lastige, zeker om zwart op wit op te schrijven.
Aan de andere kant, iedere ouder weet heel goed, wat prettig gedrag is en wat minder prettig is.
De grote vraag is natuurlijk: als het gaat om onplezierig gedrag, welke eisen mag ik dan aan een kind van zes jaar stellen. Wat gaat vanzelf over en waar moet ik, als ouder, wat aan doen?

Zes jaar: een grijs gebied.

Een kind van zes jaar bevindt zich een beetje in een niemandsland. Ze zijn geen kleuters meer, ze kunnen een heleboel zelf. Ze willen niets liever dan onafhankelijk zijn. Dat is natuurlijk prima! We voeden ze op tot zelfstandigheid. De vraag is alleen, hoe zelfstandig kunnen 6 jarigen echt zijn?

Ze weten het zelf niet.

Je zal merken( of je hebt al gemerkt) dat kinderen dat zelf ook niet zo goed weten.
Het ene moment gaan ze vrolijk hun eigen gang, trekken zelfstandig hun kleren aan, smeren een boterham, maken afspraken met vriendjes. Het andere moment lijkt het wel alsof ze een peuter zijn: boze buien, ruzie maken, niks willen, niks leuk vinden.

Het lastige verschil tussen een kind van zes en een peuter is dat een kind van zes prima kan praten. En dat doet hij dan ook! Een peuter kan een ongerichte driftbui hebben, je zesjarige vertelt je precies waar het op staat. En zo ben je, voor je het weet, beland in een absolute stevige ruzie.
En die laat jou als ouder, verbijsterd achter.

Wat is een fase en wat is een gedragsprobleem bij een kind van zes jaar?

Er zijn gelukkig een aantal zaken die je fijn mag afdoen als een fase ( met de uitdrukking ”ach het is een fase”, heb ik mezelf ook door de opvoeding gesleept)

Normaal lastig gedrag:

Grote mond. Zoals daarnet al gezegd: een kind van zes kan niet alleen praten, hij doet het ook. Je moet niet staan te kijken, dat wanneer jij je kind iets verbied, je kind jou gaat uitleggen dat jij he zelf ook doet….(eindeloos op de telefoon zitten, bijvoorbeeld)
Weigeren. Gewoon strak iets weigeren te doen wat jij opdraagt
Jokken, sta er niet van te kijken als je kind van zes , zijn hersens gebruikt om een dikke smoes te verzinnen
Treuzelen, ook zo iets leuks en ook typisch iets voor deze leeftijd…zelfstandig worden he…denken: “ik bepaal zelf wel hoe lang ik bezig ben”

Hoe ga je met dat gedrag om?

Natuurlijk accepteer je dit soort gedrag niet, maar het kan je helpen te weten dat het er gewoon bij hoort. En dat je je er niet al te veel zorgen over hoeft te maken.

Wanneer moet je je afvragen of het een gedragsprobleem gaat worden

Vertrouw je moeder-gevoel! Jij weet feilloos, wanneer je kind gewoon lekker een potje dwarsligt en wanneer het niet goed voelt!
Toch even een paar handgrepen:

Agressie en seks. Wanneer je merkt dat je kind erg bezig is met seks en erg agressief kan worden, ga dan eens praten met de juf en met andere ouders. Het hoeft niet, maar het kan een teken zijn dat er iets niet lekker zit.
Altijd ruzie maken. En nu bedoel ik niet het normale huis, tuin en keuken geruzie met broertjes en zusjes en met jou. Maar altijd een boos hoofd, altijd nare dingen zeggen.
Straf maakt geen indruk. Merk je dat je straffen geen enkel nut hebben, dat je gewoon wordt uitgelachen? Dat is echt een situatie die je moet aanpakken.
Geen zelfbeheersing. Van een kind van zes jaar mag je verwachten dat hij zijn impulsen redelijk onder controle heeft. Kan jouw kind niet wachten, moet alles nu, geeft hij een vriendje een klap omdat die niet snel genoeg doet wat hij zegt? Dat is geen fase meer.

Wat moet je doen als je je zorgen maakt?

Wanneer je met een beetje benauwd gevoel in de bovenstaande signalen het een en ander herkent, blijf daar dan niet mee rondlopen! Praat! Met je partner, met de juf, met andere moeders, met de huisarts. Heus aan gedragproblemen van een zesjarig kind is heel veel te doen.
Beter te veel dan te weinig praten, wie weet valt het allemaal reuze mee. Maar voor hetzelfde geld, ben je er op tijd bij, om het gedrag van je zesjarige in betere banen te leiden.

Succes en vergeet vooral niet om te genieten van je kind!

met dank aan https://parenting.firstcry.com/

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kind per jaar? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *