De invloed van de school op de ontwikkeling van je kind.

invloed school

De invloed van school op de ontwikkeling van je kind.Natuurlijk is de invloed van school op hoe jouw kind zich ontwikkelt enorm. Immers,  je kind brengt er vele uren door. En ze zijn op een leeftijd dat de mening van papa en mama niet het enige is dat telt. Sterker nog, de mening van de juf of een klasgenoot kan wel eens veel meer waarde hebben dan de jouwe!

Kan je een school vinden die het beste uit je kind haalt?

Het is dus ook niet raar dat iedere ouder enorm haar best doet een school te vinden die het beste uit je kind zal halen. De vraag is, heb je dat als ouder wel in de hand?
Het antwoord is ja en nee.

Natuurlijk zoek je een school, die bij jouw stijl van opvoeden past. Om eens even een heel flauw voorbeeld te geven: als jij niets van strenge regels moet hebben, dan stuur je je kind niet naar een school, die bekend staat omdat ze er zo streng zijn….Als je een kind hebt dat dol is op zingen en dansen, toneelspelen en tekenen, ga je natuurlijk op zoek naar een school, waar ze veel aan creativiteit doen.
De grote lijn is makkelijk genoeg te vinden. Maar hoe uiteindelijk het samenspel tussen juf, klas en jouw kind zal uitpakken, dat is en blijft altijd een vraag. En dat bepaalt nu juist in hoge mate de invloed school en je kind.
Het kan zelfs van jaar tot jaar verschillen : juf A en je kind is een ramp, juf B en je kind is a match made in heaven..

invloed van school: de rol van de leerkracht

Hoewel leerkrachten goed worden opgeleid als het gaat om de emoties van kinderen, is hun belangrijkste taak om lesstof over te dragen. Dat is ook logisch: ieder kind heeft kennis nodig om in dit leven vooruit te komen. Als je niet kan lezen of rekenen, dan heb je echt een probleem. Uit onderzoek blijkt dat het stimuleren van de sociale ontwikkeling op school geen sterk punt is van de gemiddelde leerkracht.  Nu is dat ook wel een beetje een gave: de een heeft het meer dan de ander.
Dat is natuurlijk reuze jammer. Want we leren allemaal het beste in een omgeving waar we ons veilig en vertrouwd voelen.
Maar het is zo als het is….

Daarom is het zo belangrijk dat je niet af gaat op wat anderen zeggen. Maar dat je  gewoon eens een of twee keer een kijkje gaat nemen.
En kijk dan gewoon eens goed om je heen. Luister niet al te veel naar wat de juf of meester je vertelt. Maar snuif de sfeer op. En  ga naar huis en vertrouw op  je gevoel!

Lees veder Mijn kind: de basisschool Zo gaat iedereen relaxed het nieuwe schooljaar in

invloed van school

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *