een onhandelbaar kind van zes?

onhandelbaar

Je kind is zes en diep in je hart vind je hem knap onhandelbaar

Het komt meer voor dan je denkt, een zesjarige die zich gedraagt als een puber. Kan een peuter puber zijn of een tienerpuber, maakt niet uit. De bottomline is dat jij een kind van zes jaar hebt, dat onhandelbaar is. En dat terwijl alle moeders om je heen, gezellige makkelijke kinderen hebben, die de peuterpubertijd al lang achter zich hebben gelaten.

 Dat je jezelf enorm voelt falen als moeder, helpt natuurlijk niet direct mee, om de zaken op te lossen. Dus: geloof mij: jij bent geen slechte moeder, jij bent geen waardeloze opvoeder. Je hebt gewoon een kind dat haar eigen eisen aan het leven stelt. (en aan jou) En dan nog wat: het blijft niet zo ! Ik heb heel wat kinderen gezien die hun moeders het bloed onder de nagels vandaan haalden, die je gerust onhandelbaar kon noemen en die vijf jaar later de leukste kinderen ter wereld waren.
Maar goed, daar heb je nu niks aan. Je moet nu verder.

hoe om te gaan met een onhandelbaar kind

1) als straffen en/of belonen niet helpt: hou er dan fijn mee op.


Je hebt al van alles geprobeerd: naar je kamer, geen tv, geen laptop, geen toetje…En niks lijkt indruk te maken. Nou dan kan je maar een ding concluderen: straffen/belonen helpt niet. Stop je energie niet in een straf vinden die wel werkt! Als de eerst 5 niet helpen, wie garandeert dan dat de volgende 5 dat wel doen?

2) meeveren

Wat moet ik dan ??. Ik hoor het je roepen. Meeveren, is het codewoord. Bijvoorbeeld: tijd is een dingetje: op tijd aan tafel komen, op tijd kaar zijn voor school (vreemd genoeg zijn ze altijd op tijd voor hun favoriete tv programma) De truc hier is om te roepen: over 10 minuten moet je naar school!! En dan over 5 minuten moet je naar school!! Je hebt nog 2 minuten voor je naar school moet!! Zelfde truc voor etenstijd enzo. Doe jezelf een lol: hou dat een week vol. En je zal zien: de strijd is nagenoeg gestreden.

Ander meeveren: je haalt je kind op bij school. Maar die wel lekker blijven spelen. Voor je het weet heb je weer een enorme strijd met een absoluut onhandelbaar kind. Niet doen!!
Pak je Linda, denk “me-time” en zeg tegen je kind: “ach prima ik kan wel een half uurtje wachten.” En na 20 minuten zeg je: “over 10 minuten….”
Heb je een keer echt haast, zeg je ”soms vind ik het niet erg om op je te wachten, maar vandaag moet jij even met mij meehollen”

Ik weet zeker dat jij honderdduizend manieren kan verzinnen om te zorgen dat jij en je onhandelbare 6 jarige het weer prima samen kunnen vinden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *