DIY met kinderen: hartstikke leuk en bovendien leerzaam

DIY met kinderen: hartstikke leuk en bovendien leerzaam

Je kijkt naar buiten en het regent dat het giet. Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar leuke activiteiten voor binnen die je met kinderen kunt doen. Zelf iets maken is altijd een leuk idee, maar in de praktijk is het vaak moeilijk om een DIY-project te vinden dat ook echt geschikt is voor kinderen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je gemakkelijk met kinderen kunt maken. Als je daarbij ook de juiste voorbereidingen treft, kan doe-het-zelven met je kleintjes echt heel leuk worden. We hebben hier alle informatie voor je op een rijtje gezet.

Kies het juiste project

Het voordeel van DIY-projecten is dat je eigenlijk alles kan maken wat je maar kan bedenken. Het kan alleen moeilijk zijn om een project te vinden dat ook geschikt is voor kinderen. Maar DIY betekent lang niet altijd dat je je gereedschapskist uit de schuur moet halen, het gaat er gewoon om dat je samen met je kinderen iets maakt. Kies bijvoorbeeld voor een leuk project dat zich helemaal richt op de seizoenen, zoals knutselen met herfstbladeren, of waarbij je iets functioneels maakt, zoals een boekenlegger. Hier zijn een aantal voorbeelden van dingen die kinderen leuk vinden:

  • Papieren bloemen maken: met wat gekleurd papier en een kinderschaar kunnen kinderen leren hoe ze prachtige bloemen kunnen creëren. Die ze mooi als een boeket aan elkaar kunnen lijmen. Dit project vereist geen gevaarlijk gereedschap en is geschikt voor kinderen van alle leeftijden.
  • Eigen slijm maken: het maken van slijm is niet alleen een hit onder kinderen, maar het is ook een leuke manier om iets over chemische reacties te leren. Met eenvoudige ingrediënten zoals lijm, water en voedselkleuring kunnen kinderen hun eigen speelslijm maken.
  • Stenen beschilderen: met wat verf kunnen kinderen stenen, die ze hebben gevonden, omtoveren tot kunstwerkjes.
  • Mobiel maken: dit is een typisch project dat ook geschikt is voor kinderen. Een mobiel maken kan al met twee latjes en een paar linten.
  • Recyclebare knutselprojecten: Gebruik recyclebare materialen zoals lege toiletrollen, oude tijdschriften en kartonnen dozen om nieuwe creaties te maken. Dit leert kinderen ook het belang van recyclen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ga van tevoren even rustig zitten en schrijf op wat er allemaal bij het door jou gekozen project komt kijken. Alleen met een goede voorbereiding kan je ervoor zorgen dat een DIY-project met je kinderen soepel zal verlopen. Zorg ervoor dat je kinderen goed op de hoogte zijn van hoe alle materialen werken.

De voordelen van samen met je kindje knutselen

Als ouder zijn er veel dingen die je kunnen tegenhouden om aan een DIY-project met je kleintje te beginnen. Zo kun je het bijvoorbeeld eng vinden om je kind een schaar te laten gebruiken of ben je bang dat het een rommeltje wordt. Toch is het goed om je daar overheen te zetten, want samen met je kind knutselen heeft enorm veel voordelen.

In de eerste plaats is het natuurlijk een groot voordeel dat je belangrijke één-op-één tijd met je kind hebt. Door samen echt ergens voor te gaan zitten, voorkom je dat je wordt afgeleid en bijvoorbeeld te veel met je telefoon bezig bent.

Ook is het een uitstekende manier om de nieuwsgierigheid van je kind te voeden, het nieuwe vaardigheden te laten ontdekken en te experimenteren met verschillende materialen en technieken. Daarbij krijgt je kind ook meer inzicht in het belang van het recyclen en hergebruiken van materialen – door dingen, die anders misschien weggegooid worden, om te toveren in iets moois.

Conclusie

Knutselen met je kinderen is veel meer dan een leuke manier om samen jullie tijd in te vullen; het stimuleert ook de ontwikkeling van je kind. Het enige wat je hoeft te doen is het juiste project kiezen en jezelf goed voorbereiden. Dan kan er niets meer fout gaan!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *