Wat kan mijn kind als het 7 jaar is

ontwikkeling kind 7 jaar

Ontwikkeling van kind van 7 jaar. Voor een zevenjarig kind is onafhankelijkheid heel belangrijk. Dan bedoelen ze niet alleen dat ze zich zelf willen aankleden ( en zelf bepalen wat ze aantrekken) en hun eigen tanden kunnen en willen poetsen. Ze willen ook belangrijke beslissingen zelf nemen. Zoals wat ze na schooltijd gaan doen, en dat ze best de tafel kunnen dekken.

Een zeven-jarige zit een beetje in een overgangsfase: nog niet de wereldwijze middenbouwer, maar ook niet langer meer het grote-ogen- kleutertje uit groep 1.
In dit artikel vind je een overzicht van de mijlpalen die jou en je kind het komend jaar te wachten staan, het ene kind passeert de ene mijlpaal het eerst, de ander een andere mijlpaal.
Het ene kind paseert er drie in een maand en dan heel lang niks, het andere kind doet het in een gelijkmatig tempo…..er is geen vorm waar elk kind in past.

kind 7 eten

Eten

Het meest opmerkelijke aan de eetgewoontes van een kind van 7 jaar is dat het per dag verschillend kan zijn. De ene dag eten ze als de spreekwoordelijke bootwerker, de andere dag knabbelen ze nuffig op een wortel.

Als ouder heb je de neiging om je per dag druk te maken over het feit of je kind genoeg voeding binnen krijgt. En vooral of het gezonde voeding is. Probeer oog te houden voor het geheel. Kijk eens wat je kind in een week naar binnen krijgt: zitten daar genoeg vitaminen, mineralen, eiwitten, etc in?
Dan hoef je je niet zo’n zorgen te maken. Wanneer je kind slecht eet, maar wel goed snoept, dan weet je waar je moet ingrijpen! Let ook eens op wat je kind drinkt: softdrinks bevatten enorm veel suikers en geven snel een vol gevoel.
Dit is wel de leeftijd om je kind gezonde eetgewoonten aan te leren,vanaf nu zal je kind steeds vaker “buiten de deur eten”

kind 7 slaap

Slapen

Kinderen van een jaar of zeven hebben nog steeds 10 tot 12 uur slaap per dag nodig, er is best een groot verschil tussen 10 en 12 uur slaap, dus daar kun je al uit afleiden dat er geen echte standaard is, maar over het algemeen gesproken, kun je je als je zevenjarige veel minder dan 10 uur slaapt, afvragen wat er aan de hand is.

Vond je het al lastig om je kleuter op tijd naar bed te krijgen?? Nou , daar die rustige tijden ga je beslist terug verlangen! Je zeven-jarige stoere vierde-groeper heeft het namelijk heel druk in zijn/haar leven. School, vriendjes, sport, knutselwerkjes die de volle aandacht opeisen, soms nog eens wat huiswerk, tv-kijken, computeren…het moet allemaal in die paar uurtjes overdag gebeuren, zonde van je tijd dus om naar bed te gaan!

nog even mam !!!

Als ouder kan je natuurlijk makkelijk meegaan in “nog even mam!!”, maar doe het liever niet.
Onderzoek laat heel duidelijk zien dat slaaptekort bij kinderen in deze leeftijdsgroep lijdt tot onderpresteren op school,omdat de oplettendheid en concentratie door slaapgebrek zijn afgenomen. Dat wil je niet voor je kinderen
En juist daarom is dit een heel goede tijd om je kind te leren, hoe belangrijk goede slaapgewoontes zijn.

ontwikkeling van kind van 7 jaar
ontwikkeling van kind van 7 jaar

Tips voor het op tijd naar bed gaan

Blijf vasthouden aan een naar-gaan-ritueel!

Net al stoen ze nog kleuter waren, weliswaar is de invulling anders, maar net als kleuters zijn 7-jarigen heel erg gebaat bij een vast patroon, dat iedere dag herhaald wordt

Zet alles wat beweegt een half uur voor het slapen uit

Echt waar, al dat electronisch ge-beweeg is dodelijk voor het rustig in slaap vallen ( en dat geldt niet alleen voor kinderen….. )

Zorg voor een prettige slaapomgeving.

Rustig, donker en koel zijn hier je code woorden! Een slaapkamer is niet snel te koud en als je kind het wel koud heeft, kan je beter een extra deken geven dan de thermostaat hoger zetten!

ontwikkeling kind 7

Gedrag

Welk gedrag mag ik van mijn 7-jarig kind verwachten?

Een kind van zeven staat precies tussen een kleuter en een middenbouwer in.
De kleuterperiode laat hij achter zich (die dagen waarin hij leerde hoe het is om naar school te gaan), maar tegelijker tijd heeft een kind van 7 jaar nog niet de zelfverzekerdheid die je in iets oudere kinderen wel ziet.

Dubbelheid

En die dubbelheid zie je terug in hun gedrag. Je mag van je kind, als hij zeven is, verlangen dat hij zich veel en veel beter kan concentreren. Dat hij veel meer geduld heeft dan toen hij een kleuter was. Kinderen van zeven hebben al een behoorlijk concentratievermogen en kunnen goed focussen op een aktviteit! Daar hebben ze over het algemeen ook heel veel plezier in.

Je zal ook versteld staan van hun cognitieve en lichamelijke vaardigheden, die groeien per dag.
Ze zorgen er voor dat je kind steeds zelfstandiger wordt.
Dat betekent vaak veel minder stress voor ouder en kind wanneer er andere zaken op het programma staan dan de dagelijkse routine. Denk aan sportdagen, verjaardagsfeesten, school voorstellingen, bruiloften en partijen. Je zevenjarige neemt al die hindernissen meestal moeiteloos.

Je kind is toch nog een kleintje…

Ondanks al deze positieve ontwikkelingen, is je kind nog een “kleintje”. Hij is nog steeds aan het leren hoe hij moet omgaan met tegenslagen ( laten we eerlijk zijn, daar hebben wij ook regelmatig moeite mee) en grenzen worden nog regelmatig uitgeprobeerd.
Wees dan ook niet verbaasd als je kind zich ineens weer gedraagt als een kleuter: jammeren, zeuren en dreinen. En hoewel ze zeldzaam worden, kan een echte ouderwets driftbui nog steeds voorkomen.
Ook grote monden behoren niet tot het verleden: erger nog ze worden groter! Want je kind kan niet steeds beter nadenken en heeft ook steeds beter zijn gedachten verwoorden! En daar sta je dan als moeder…

ontwikkeling van kind van 7 jaar
ontwikkeling van kind van 7 jaar

Lichamelijke ontwikkeling van kind van 7 jaar

De lichamelijke ontwikkeling van je 7 jarig kind draait vooral om verfijning van vaardigheden die hij al eerder heeft geleerd. De armen en benen, die na groep 2 ineens begonnen te groeien, worden langer en langer. En hun motorische vaardigheden worden opmerkelijk veel beter. Ze kunnen beter balanceren en coordineren hun bewegingen  zijn soepeler dan 2 jaar terug. Ingewikkelde motorische zaken als koppeltje duikelen, gaan moeiteloos. Net als veel andere bewegingen: al rennend tegen een bal schoppen, rondjes draaien terwijl je op een plek blijft staan, dansen en fietsen.

kind 7 ontwikkeling

Groeispurt

De groei spurten die heel jonge kinderen zo kenmerkt lijken verleden tijd. Toch zie je ook op deze leeftijd nog wel eens zo’n groeispurtje optreden. In zijn algemeenheid kan je zeggen dat een kind van 7 jaar gemiddeld 3,5 tot 5 cm groeit. ( gemiddeld dus, maak je geen enkele zorg als jouw kind 2,5 cm groeit)
Het meest opmerkelijke aan kinderen van deze leeftijd is wel dat het baby-vet volkomen is verdwenen. Je ziet langzamerhand de volwassen persoon verschijnen die je kind ooit zal worden

Tanden en andere persoonlijke verzorging

Kinderen van 7 hebben geen echte hulp meer nodig bij het tandenpoetsen. Maar nog altijd wel een toeziend oog! Dit is ook een goede tijd om je kind te leren flossen. Een gewoonte waar ze hun hele verdere leven plezier van zullen hebben. Inmiddels is het wisselen in volle gang, vergeet niet om foto’s te maken van de mond met halve volwassen tanden….

Kinderen willen op deze leeftijd liefst zelfs wassen en douchen.Dat kun je ook gerust aan ze overlaten, alleen het wassen van (lange) haren vraagt soms nog om ouderlijke hulp.

ontwikkeling van kind van 7 jaar
ontwikkeling van kind van 7 jaar

Emotionele ontwikkeling van kind van 7 jaar

Je kind van 7 is al zo veel meer volwassen dan hij als kleutertje was. Dat valt vooral op als de plannen op het laatste moment veranderen. Of wanneer dingen anders gaan dan hij gewend was. Was dit voor je kleuter aanleiding voor paniek en driftbuien, met 7 jaar, zeilt je kind daar glimlachend doorheen. Ze hebben weliswaar nog niet de zelfbeheersing van een kind tussen de 10 en 12 jaar. Maar ze kunnen prima omgaan met onverwachte situaties.

De tegenstrijdige emoties van een kind van 7

Dat betekent overigens niet dat je ze op een dagelijkse basis met verrassingen en nieuwe dingen moet confronteren. Kinderen in deze leeftijd hebben nog steeds veel behoefte aan een vast routine. Juist nu hun wereld groter begint te worden en ze meer belangstelling dan ooit hebben voor zaken buitenshuis. Vriendjes, sportclubjes en dat soort zaken, is het van het voor hen heel belangrijk dat thuis, thuis is, waar alles fijn voorspelbaar hetzelfde gaat.

ontwikkeling kind 7 jaar

Onzekerheid

Als je kind 7 jaar is, kent hij over het algemeen de basis-regels van rekenen en lezen. Je zult merken dat je kind meer en meer gaat lezen, want overal staan wel letters! Dat draagt sterk bij aan zijn gevoel van “volwassen-zijn” en dat geeft natuurlijk een heleboel zelfvertrouwen!
Gek genoeg, voelen een heleboel kinderen van deze leeftijd zich tegelijkertijd heel onzeker en beoordelen ze zich zelf vaak hard. Voor een kind van 7 jaar kan het verliezen van een spelletje of het dragen van een verkeerde broek, een enorme klap voor zijn zelfwaardering zijn….
Lees ook eens: je kind van 7 jaar luistert niet

Hoe help je je kind

Als ouder help je je kind door deze periode van onzekerheid door bijvoorbeeld te wijzen op wat hij van het spelletje geleerd heeft. In plaats van te focussen op het verlies.
Omdat kinderen van deze leeftijd zo onzeker zijn, zijn ze ook enorm gevoelig voor groepsdruk! Hier ligt een belangrijke taal voor ouders: het moment waarop je je kind het belang leert van jezelf zijn, breekt nu aan!

meer info

Lees verder Mijn kind: ontwikkeling per jaar – wat kan mijn kind als het 8 jaar is of lees verder Mijn kind: ontwikkeling per jaar – Seksuele ontwikkeling van 6 tot 8 jaar of lees verder Mijn kind: ontwikkeling per jaar – 7 jaar oud: leren om beleefd te zijn

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *